Alergia na chlad: Aké sú jej prejavy? U koho sa vyskytuje najviac?

Máte alergiu na chlad? Zistite, aké sú jej príznaky, diagnostika a liečba:

Zdroj: 123rf.com

Alergia na chlad (inak aj chladová žihľavka) nie je typickou formou alergie. V tomto prípade telo reaguje citlivo nie na konkrétny alergén, ale na samotné pôsobenie chladu. Nie všetci vedia o existencii alergie na chlad, preto je často diagnostikovaná až po dlhšej dobe.

V článku sa dozviete, kto je na alergiu na chlad citlivejší a aké sú jej prejavy.

Mám alergiu na chlad?

Chladová žihľavka je stav, kedy sa po vystavení organizmu nižším teplotám objavujú typické príznaky alergie. K objaveniu symptómov dochádza rýchlo a ich intenzita sa rôzni. U väčšiny ľudí má alergia na chlad len mierny priebeh, u niektorých jedincov však môže vyústiť až do anafylaxie. Najčastejším miestom, kde sa prejaví alergia na chlad sú ruky, vyskytnúť sa však môže kdekoľvek na mieste, ktoré nebolo chránené pred zimou.

Prejavy alergie na chlad sú:

Príznaky alergie na chlad sa objavujú zopár minút po expozícii, vymiznú približne do 1 – 2 hodín od návratu do normálnej izbovej teploty.

U niektorých alergikov môže mať alergia na chlad aj závažnejšie príznaky. Ak sa u vás vyskytnú problémy s dýchaním, opuch hrdla alebo jazyka, poruchy srdcového rytmu, náhly pokles krvného tlaku alebo strata vedomia, je nevyhnutné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Anafylaktická reakcia, ak nie je adekvátne liečená, môže byť život ohrozujúci stav.

Vedeli ste, že…

Zlá toleranciu chladu je príznakom aj niektorých iných ochorení, napríklad Raynaudov syndróm (syndróm stále studených končatín) alebo poruchy štítnej žľazy (hypotyreóza – nedostatočná funkcia štítnej žľazy) alebo ochorenia spojené s nedostatočnou funkciou lymfatického systému. Prejavy spojené so zlou toleranciou chladu nepodceňujte, pretože sa môže jednať aj o systémové ochorenia.

U koho sa alergia na chlad vyskytuje najviac?

Typickým obdobím, kedy sa alergia na chlad najčastejšie objaví je mladá dospelosť. Postihnuté bývajú obidve pohlavia, u žien je o niečo málo frekventovanejšia. Rizikovým faktorom je pridružené autoimunitné ochorenie, hepatitída, ovčie kiahne alebo infekčná mononukleóza.

Vplyv má aj genetika a u väčšiny pacientov sa však nepodarí zistiť, čo bolo jednoznačným spúšťačom ochorenia.

Diagnostika

Konečnú diagnózu vám môže stanoviť až lekár alergológ. Na rozdiel od inhalačných alergénov, kedy sa na kožu urobia ihlou malé mikroporanenia na koži a následne sa aplikuje potenciálny alergén, alergia na chlad sa testuje priamo kontaktom s niečím studeným, napríklad chladnou vodou.

Vyskúšať to môžete aj doma, napríklad s kockou ľadu, ktorú si priložíte na pokožku. Istá forma začervenania je prirodzená, ak je však nadmerné a spojené s vyrážkami a opuchom, môže sa jednať o alergiu na chlad.

Liečba alergie na chlad

Liečba závisí od stupňa príznakov. Je jasné, že chladu sa nedá vyhýbať úplne. Jednou z možností sú teda lieky používané na všetky typy alergie – antihistaminiká. Používať sa môžu prevenčne, ale aj pri akútnych príznakoch alergie na chlad.

Bohužiaľ antihistaminiká nezaberajú u všetkých pacientov s alergiou na chlad. Podľa štúdií je účinné aj liečivo omalizumab – na Slovenskom trhu je registrované len vo forme injekčného roztoku.

Dobrým pomocníkom pri alergii na chlad sú aj krémy na ruky a tvár, určené špeciálne do zimy. Na pokožke vytvoria mastný filter, ktorý čiastočne zabráni prenikaniu chladu do hlbších vrstiev. Používanie krémov je veľmi dôležité aj u malých detí, ktoré nemajú alergiu na chlad.

Zhrnutie

S alergiou na chlad sa môžete stretnúť v zimných mesiacoch pri pobyte vonku, no vyvolať ju môže aj plávanie v studenej vode alebo pobyt v klimatizovaných miestnostiach. Prejavy alergie sa rozvinú rýchlo, najčastejšie miesta, kde sa objavuje sú ruky alebo tvár. Prevencia je používanie ochranných krémov, u niektorých ľudí sú indikované aj lieky antihistaminiká.

Tip na článok:
Aké lieky na alergiu poznáme? Ktoré antihistaminiká dostanete bez predpisu? Zistite ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.