Ako otehotnieť keď sa nedarí?

Zdroj: 123rf.com

Hovorí sa, že bábätká si sami určia, kedy nás poctia svojou návštevou. Niekedy je však fajn ukázať im zopár vhodnými signálmi, že sú u nás veľmi vítané…

Ak sa už dlhšie pokúšate o bábätko a zatiaľ bez výsledku, v našom článku vám poradíme, ako otehotnieť, keď sa nedarí.

Príčiny neplodnosti

Neplodnosť sa stáva čoraz častejším problémom, s ktorým sa stretne každý siedmy pár. No rovnako sa rozširujú aj možnosti jej liečby. Ak vás zaujímajú príčiny neplodnosti a prečo sa jej výskyt v dnešnej dobe zvýšil, čítajte ďalej.

Neplodnosť – problém mnohých

V dnešnej dobe rieši otázku neplodnosti veľa párov. Niektoré známe osobnosti sa snažia šíriť osvetu rozprávaním o svojej neplodnosti a spôsoboch, ako k nej pristúpili (zdroj: pluska).

Keď sa nedarí otehotnieť, vie to byť veľmi psychicky náročné obdobie pre oboch partnerov. A keďže neplodnosť a psychika sú úzko prepojené, vzniká začarovaný kruh.

S našimi radami z neho nájdete cestu von a priblížite sa ku vášmu cieľu – otehotnieť.

Prečo sme neplodní?

25 % párov neotehotnie na prvý pokus. Ak sa vám nepodarí otehotnieť ihneď, nerobte si z toho ťažkú hlavu.

Jednou z prvých príčin neplodnosti je hormonálna nerovnováha u ženy. Aby celý mesačný ženský cyklus fungoval a dochádzalo k ovulácii, je potrebných veľa hormónov.

Ak sa vám nedarí otehotnieť, váš lekár v prvom rade skontroluje váš hormonálny profil. Ten sa vyšetruje z krvi.

Príčinou hormonálnej nerovnováhy býva napríklad:

Deti máme neskôr

Posúvanie reprodukčného veku u žien je tiež faktor, ktorý prispieva k vzrastajúcemu výskytu neplodnosti.

Kým pred pár rokmi bolo bežné otehotnieť do 25 roku života, v dnešnej dobe je bežné tehotenstvo aj v 40 roku života. Napriek tomu sa šance na otehotnenie po 30 rokoch života ženy výrazne znižujú.

Neplodnosť nie je len ženský problém

Kedysi sa verilo, že za problémy s otehotnením môže žena. V súčasnosti je pomer 1:1. Veľmi častou príčinou je práve zníženie počtu, kvality a životnosti spermií u muža. To môže byť zapríčinené viacerými faktormi.

Vplyv životného prostredia pravdepodobne zohráva významnú rolu, ale výraznejší faktor je náš životný štýl.

K zhoršeniu kvality spermií negatívne prispieva aj:

Muži tiež často trpia na chronické ochorenia, ktoré ostávajú neliečené, čo má tiež nemalý vplyv na plodnosť. Vo väčšine prípadov sa však nepodarí zistiť, čo presne je príčina mužovej neplodnosti.

Aké sú prvé kroky v liečbe neplodnosti?

Prvé uvedomenie si zníženej plodnosti môže byť náročné…

Čo teraz?

Zhrnieme pre vás tie najdôležitejšie kroky:

Vzájomná láska a podpora je základ

Prvým krokom je zjednotenie si názorov a motivácie s partnerom. Cesta k vytúženému bábätku môže byť kľukatejšia, ako by sme chceli.

Preto je potrebné, aby ste boli ako partneri naladení na jednej vlne. Skúste sa navzájom podporovať a mali by ste sa vedieť v ťažších situáciách potiahnuť a povzbudiť.

Plodné dni

Výpočet plodných dní je základ pri každej snahe o tehotenstvo. Niektoré zdroje síce udávajú, že žena môže otehotnieť počas celého cyklu. Všetky sa však zhodnú, že najvyššie šance sú práve 12 – 14 dní od začiatku poslednej menštruácie.

Ako zistiť, kedy žena ovuluje?

  1. môžete si viesť menštruačný kalendár
  2. pozorovať svoj hlien
  3. merať bazálnu teplotu

Veľmi efektívne sú aj ovulačné testy. Viac sa dozviete v článku Plodné dni a výpočet ovulácie.

Ako rýchlo otehotnieť

Spôsoby ako otehotnieť sú rôzne.

Niektoré sú rýchlejšie, na iné potrebujete viac trpezlivosti. Niektoré sú veľmi šetrné, iné zasiahnu do vášho organizmu komplexnejšie. V niektorých prípadoch je potrebná pomoc lekára. Inokedy sa to podarí pomocou byliniek a psychológa, prípadne fertility kouča.

Zmeny v životospráve

Tehotenstvo je veľká vec v živote človeka. Je dôležité sa naň psychicky ale aj fyzicky pripraviť. Tieto rady pomôžu vášmu telu a mysli lepšie sa pripraviť na radostné zmeny, ktoré vás čakajú.

Pred plánovaným tehotenstvom navštívte lekára

Aké zmeny vo vašom dennom živote by ste mali urobiť, ak sa snažíte otehotnieť? V prvom rade navštívte vášho gynekológa, s ktorým budete mať krátky rozhovor. Porozprávate sa s vašim lekárom, ktorý môže odhaliť príčiny, ktoré môžu spôsobovať zníženú plodnosť.

Vhodná je aj preventívna prehliadka u vášho všeobecného lekára, ktorý zhodnotí váš celkový zdravotný stav.

Mnoho párov návštevu odborníka príliš dlho odkladá. Niektorí prídu na prehliadku až po piatich až ôsmych rokoch snaženia sa, čo je už veľmi neskoro. Ak ste žena po 35 roku života, lekára navštívte po pol roku neúspešného snaženia sa o dieťatko. Ak ste mladšia, stačí o čosi neskôr. Muži by mali tiež navštíviť urológa.

Strava a vitamíny

Ak užívate hormonálnu antikoncepciu, vysaďte ju o čosi skôr predtým, ako chcete otehotnieť. Niektoré druhy hormonálnej antikoncepcie znižujú plodnosť aj pár mesiacov po vysadení.

Telo potrebuje istý čas, kým sa vráti do svojho normálu. Zatiaľ môžete používať iné formy antikoncepcie, ako napríklad kondóm prípadne spermicídne gély.

 

Taktiež prestaňte fajčiť, piť alkohol a pribrzdite s kávou. Nikotín v cigaretách znižuje plodnosť, znižuje počet vajíčok a môže spôsobiť, že vaša menopauza príde skôr o 1 – 4 roky.

Naopak vhodné sú jedlá na podporu plodnosti, prípadne vitamíny a tabletky na otehotnenie, o ktorých zistíte viac v tomto článku.

Plodnosť zvyšujú napríklad aj grepy, ktoré majú schopnosť ovplyvniť vlastnosti ovulačného hlienu. Pri zvýšenej produkcii ovulačného hlienu sa zvyšuje aj šanca, že spermia sa úspešne doplaví až k vajíčku, a dôjde k oplodneniu. Grep, prípadne grepový džús konzumujte 5 dní pred ovuláciou (zdroj: najmama).

Po ovulácii je vhodné ďalšie exotické ovocie – ananás. Obsahuje enzým bromelaín, ktorý pomáha vajíčku, aby sa bezpečne uhniezdilo v maternici. S jeho konzumáciu začnite 1 – 2 dni po ovulácii.

Malé rady do spálne

Po pohlavnom styku sa odporúča podložiť si zadok vankúšom a nohy si oprieť o stenu, aby ste uľahčili spermiám cestu k vajíčku.

Niektorí odborníci odporúčajú aj rôzne sexuálne polohy, no my odporúčame vsadiť na spontánnosť a uvoľnené prostredie.

Vyšetrenia a prvé kroky v liečbe neplodnosti

Čo bude vyšetrovať lekár pri podozrení na neplodnosť?

Aké faktory signalizujú, že vaša neplodnosť môže byť znížená?

Hormóny v neporiadku

Ak máte nepravidelnú menštruáciu, je možné, že  vaše vaječníky nie sú v poriadku a problém je hormonálny. Lekár vám odoberie krv viackrát, v rôznych časových úsekoch. V laboratóriu budú vyšetrovať folikuly stimulujúci hormón (FSH).

FSH je zvýšený v období menopauzy a pred ňou a pri zníženej ovariálnej rezerve. Znížený je v prípade, že vaječníky neprodukujú vajíčka, pri narušenej funkcii hypotalamu a hypofýzy, v strese a pri hladovaní a podváhe.

Výsledok testu môže byť ovplyvnený tým, ak užívate hormonálnu antikoncepciu alebo iné hormonálne lieky s obsahom progesterónu a estrogénu, pri niektorých ďalších liekoch a pri fajčení. Výsledok testu ozrejmí, či sú vaječníky schopné zabezpečiť zrenie folikúl (zdroj: zena.sme).

Hormonálna stimulácia

S blížiacou sa menopauzou koncentrácia FSH rastie, no počet folikulov klesá. Hormonálna liečba by v tom prípade už nepomohla.

Ak vajíčka ešte stále môžu dozrieť, používajú sa hormóny, ako stimulačný prostriedok. Konkrétne sa stimuluje schopnosť vaječníkov napomôcť dozrieť vajíčkam. Tým sa zvyšuje aj šanca, že dôjde k oplodneniu viacerých vajíčok.

Hormonálna stimulácia je síce vo viacerých prípadoch úspešná, no prináša so sebou nemalé riziká.

Jedným z nich je napríklad hyperstimulačný syndróm, kedy dôjde k zväčšeniu vaječníkov.

To má za následok:

Ženy sa zvyknú sťažovať na bolesti brucha, napätie v oblasti brucha, dýchavičnosť, prípadne nevoľnosť.

Pri tejto forme liečby neplodnosti je väčšia šanca na tehotenstvo s trojičkami alebo štvoričkami, čo nie je vždy ideálne pre zdravie matky a samotných detí. Ak dôjde k nadmernej stimulácii, lekár vám pravdepodobne odporučí vyhnúť sa pohlavnému styku. Celý čas budete sledovaná ultrazvukom a následný postup bude konzultovaný s lekárom.

Hormóny a muži

Hormonálna disbalancia sa vyskytuje aj u mužov, je však menej frekventovaná ako u žien. Ak máte podozrenie na hormonálnu poruchu, navštívte urológa. Ten vám zoberie krv a vyhodnotí výsledok. Taktiež si môžete dať urobiť spermiogram. Dozviete sa o kvalite, pohyblivosti, počte a iných parametroch spermií.

V domácich podmienkach je možné vykonať Test mužskej plodnosti. Ten testuje, či je množstvo spermií v ejakuláte dostatočné (aby mohlo dôjsť k oplodneniu).

Ak nie sú výsledky spermiogramu až také pozitívne, môžete siahnuť aj po prírodnej pomoci:

Zistiť viac
PinkFertil na podporu otehotnenia
  • PinkFertil obsahuje vedecky overené zložky, ktoré môžu pomôcť zvýšiť šance na otehotnenie
  • obsahuje 113 prírodných zložiek (nájdete v ňom vitamíny, minerály, bylinné extrakty, antioxidanty a aminokyseliny
  • všetky látky boli vyberané tak, aby mali pozitívny účinok na ženskú plodnosť a správne fungovanie hormónov (viac info v recenzií)

Možnosti umelého oplodnenia

Pozrime sa na spôsoby liečby neplodnosti v dnešnej dobe. Pri určitých indikáciách a splnených podmienkach, sú tri pokusy o umelé oplodnenie hradené z poisťovne. Ak má žena nad 35 rokov a má za sebou tri pokusy, liečba nebude preplatená. Ceny výkonov sú rôzne, pohybujú sa v rozmedzí od 2000 do 4000 eur. Na Slovensku máme momentálne 11 centier asistovanej reprodukcie.

IUI metóda – oplodnenie v tele matky

Moderná medicína sa za posledné obdobia rapídne posunula, a progres neobišiel ani asistovanú reprodukciu. Najjednoduchšia forma v rámci asistovanej reprodukcie je tzv. IUI metóda, ktorá sa používa v prípadoch, že je spermiogram len mierne zhoršený alebo vtedy, ak partnerka trpí na anovuláciu (porucha uvoľňovania vajíčok).

Postup je nasledovný:

V čase ovulácie sa do dutiny maternice zavedú spermie muža alebo darcu. Pre zvýšenie úspešnosti zvyčajne žena pred samotným zákrokom podstupuje hormonálnu stimuláciu vaječníkov.

Úspešnosť tejto metódy je približne 5 – 15 % počas jedného ovulačného cyklu. Metóda sa opakuje maximálne trikrát. Ak je neúspešná, lekár vám poradí ako otehotnieť rýchlejšie.

IVF metóda – oplodnenie v skúmavke

Ak zlyhá IUI metóda, lekár vám pravdepodobne odporučí druhý, efektívnejší spôsob, ako otehotnieť. Metóda má skratku IVF a jej účinnosť je až 30 – 40 % počas jedného ovulačného cyklu. Tento spôsob je efektívny takmer vo všetkých typoch porúch plodnosti.

Proces je nasledovný:

  1. odber vajíčka z tela ženy
  2. inseminácia mimo tela ženy
  3. kultivácia
  4. prenos embrya do maternice

Zákrok predstavuje relatívnu záťaž na psychiku, ale aj telo ženy. Preto je potrebné, aby bol partner čo najväčšou oporou v celom procese otehotnenia.

V minulosti bolo pri IVF využívaných viacero embryí, no v súčasnosti lekár použije len jedno, maximálne dve, aby sa predišlo viacpočetným rizikovým tehotenstvám, ktoré sú veľmi náročné.

PICS metóda – najkvalitnejšia spermia

Najnovšia metóda v asistovanej reprodukcii nesie skratku PICS. Jej inovatívnosť spočíva v tom, že sa v laboratóriu vyberie tá najzrelšia, najvhodnejšia spermia. Pri tomto úkone je zaručená čo najvyššia zdravotná kvalita vzniknutého embrya.

Pred touto zobrazovacou metódou sa spermie vyberali podľa veľkosti, prípadne tvaru. No v súčasnosti už vieme, že najväčšia a najlepšie vyzerajúca spermia nie je vždy tá najvhodnejšia na oplodnenie.

Embryo pod kamerou

Ďalšia prevratná novinka spočíva v monitorovaní embrya kamerou priamo v inkubátore. Tým je maličké embryo ušetrené pozorovania pod mikroskopom, ktoré mu nie vždy prospieva.

Záznam pomáha lekárom pozorovať, či delenie prebieha fyziologicky a vývoj je v súlade so zdravým rastom embrya.

Táto procedúra teda ušetrí ženy prípadného sklamania z toho, ak by sa do maternice vložilo abnormálne embryo a tehotenstvo by bolo predčasne ukončené.

Záver

V tomto článku sme vám priblížili príčiny neplodnosti a ich medicínske riešenia. Existujú však aj iní pomocníci, ktorých môžete využiť v pohodlí domova.

Jedným z prvých krokov, ktoré ženy robia, keď sa snažia otehotnieť, je výpočet plodných dní (ktorým sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku).

Nápomocné vedia byť aj vitamíny a tabletky na otehotnenie. Výberu tých najkvalitnejších sme sa už tiež venovali (spomeniem napríklad vitamíny na plodnosť PinkFertil pre ženu a BlueFertil pre muža – po kliknutí na odkaz si môžete prečítať recenzie).

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×