Afty – čo na afty v ústach a na jazyku? Aká je ich príčina a liečba?

Zdroj: 123rf.com

Afty (aftózna stomatitída, u detí ľudovo slintačka) sú bolestivé útvary, ktoré sa môžu objaviť kdekoľvek v ústach a krku. Znepríjemniť vám môžu aj bežné činnosti ako jedenie a pitie. Opakovaný výskyt áft môže značiť aj imunitné problémy.

Prečítajte si, aké je ich liečba, príčiny a čo na afty použiť

Čo sú to afty?

Afty sú malé pľuzgierikovité útvary. Na začiatku vznikajú v mieste budúcej afty červené, opuchnuté a bolestivé miesta. Následne sa vytvoria žlté až biele hrčky. Veľkosť afty je od pár milimetrov až po 1 cm.

Miesta výskytu áft

Kde sa tvoria afty?

Najčastejšie sa afty tvoria v ústach.

Bežné miesta, kde sa môžu objaviť:

Prečo sa afty tvoria (príčiny)

K aftám dochádza hlavne vtedy, keď je imunitný systém oslabený. Bežné sú hlavne v obdobiach ako je jeseň a zima, kedy sa častejšie vyskytujú aj chrípky a iné respiračné ochorenia.

Stres a hormóny

Bežná príčina, ktorá prispieva k vzniku áft je aj stres. Pri akútnom, ale aj dlhodobom strese dochádza k oslabeniu zdravotného stavu a obranné mechanizmy prestávajú fungovať tak, ako by mali. Tiež hormonálne zmeny, ktoré sa objavujú hlavne u žien môžu byť spúšťačom áft.

Životospráva

Aj to, ako sa stravujete môže zvýšiť riziko vzniku áft. Afty v ústach sa môžu u niektorých ľudí tvoriť po konzumácii štipľavých jedál, citrusových plodov a niektorých silných zubných pást.

Ústnu dutinu dráždi aj fajčenie. Paradoxne, krátko potom ako prestanete fajčiť, ste istý čas náchylnejší na vznik afty.

Ochorenia

Crohnova choroba je typická výskytom zápalových ložísk v tráviacom trakte a je spojená s vyšším výskytom áft.

Príčina ich vzniku môže byť rovnako pri nedostatku vitamínov B12.

V neposlednom rade môžu byť afty zapríčinené aj baktériami, vírusmi a kvasinkovými infekciami.

Zdroj: 123rf.com

Afty u detí

Deti si často vkladajú do úst špinavé predmety, čím sa zľahčuje prenos rôznych baktérii. U detí sa afty okrem pľuzgierov prejavia aj podráždenosťou, nechutenstvom a v niektorých prípadoch aj teplotou až horúčkou.

Napriek tomu, že konzumácia jedla a pitný režim je v časoch výskytu áft náročnejší, deti musia prijímať dostatok živín. Ak dieťa odmieta piť, snažte sa do neho dostať tekutiny aspoň po lyžičkách. Z potravín sú vhodné hlavne chladnejšie jedlá, teplé by zhoršovali bolesť a podporovali by zápal.

Čo na afty (rady + liečba)

Afty majú tendenciu sa vyliečiť spontánne, no je vhodné podporiť a urýchliť ich liečbu.

Čo je dobré na afty?

Medzi režimové opatrenia, ktoré sa oplatí pri aftách dodržiavať patria tieto:

Ako sa efektívne zbaviť áft

Zhrnutie

Afty sú bolestivé hrčky, ktoré sa môžu vyskytovať v oblasti jazyka, na podnebí, v ústach, ale aj v hrdle a na mandliach. Bežný je výskyt áft v ústach u detí.

Liečba áft je symptomatická – snažíme sa tlmiť bolesť, hojiť zápal a urýchliť vyliečenie. Pri opakovanom výskyte áft sa môže jednať o imunologickú nedostatočnosť, preto sa poraďte s vašim lekárom ohľadom ďalších vyšetrení.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×