Prečo sú niektorí (najmä ženy), citlivejší na histamín?

Zdroj: 123rf.com

Histamínová intolerancia je ochorenie, ktoré sa vyskytuje približne u 1 – 8 % populácie. Je veľká pravdepodobnosť, že pacientov s HIT existuje ešte viac, no nie sú dostatočne diagnostikovaní. Podrobnejšie o tomto ochorení sme písali v našom článku Histamínová intolerancia.

V tomto článku sa dočítate, prečo ženy mávajú toto ochorenie častejšie.

Náchylnejšie ženy

80 % pacientov, ktorí majú HIT sú ženy (Maintz 2007 Am J Clin Nutr). Je za to zodpovedný najmä hormón estrogén.

Estrogén:

Estrogén sa nachádza aj v mužskom organizme, no ženy ho majú viac. A teda prirodzene majú ženy aj viac histamínu ako muži. Pri konzumácii jedla, ktoré obsahuje viac histamínu bude enzým diaminooxidáza, ktorý rozkladá histamín viac zaťažený u žien a ľahšie dôjde k zvýšeným hladinám a nežiaducim účinkom histamínu.

Pacienti s HIT môžu tento enzým prijať aj v tabletovej forme, napríklad vo výživovom doplnku Daosin. Tento výživový doplnok je veľmi užitočný pre pacientov s HIT a o jeho účinkoch a zložení si môžete prečítať v tejto recenzii na Daosin.

Ak ste žena a trpíte na výkyvy nálad, možno za to môže histamín.

Ako?

Ak v strave prijmete napríklad jeden deň viac histamínu, zvýši sa hladina estrogénu a ten ovplyvní vašu náladu. Na druhý deň prijmete histamínu menej, tým pádom je aj estrogénu menej a opäť je nálada ovplyvnená.

V ženskom organizme prirodzene dochádza k zmenám hladín hormónov. Môže za to náš menštruačný cyklus. Najvyššie hladiny hormónu estrogén sú pri ovulácii a pred menštruáciou. Hladiny estrogénu sú ovplyvnené aj pri ženách užívajúcich antikoncepciu alebo podstupujúcich hormonálnu liečbu.

Asi poznáte bolesti hlavy, ktoré sa objavujú v určitých fázach cyklu. Vedia byť veľmi únavné a otravné. Aj v tomto má opäť prsty histamín. Stimuluje uvoľnenie oxidu dusnatého v artériach v oblasti mozgu. Oxid dusnatý pôsobí konstrikčne (sťahujúco) – cievy sa zúžia, zníži sa prekrvenie a môže sa rozvinúť migréna. Preto zvyknú ženy trpieť na migrény tesne pred očakávanou menštruáciou, kedy sú hladiny estrogénu a teda aj histamínu najvyššie.

Počas menštruácie sa znižuje aj aktivita diaminooxidázy (DAO) [3].
U väčšiny žien dochádza k zlepšeniu menštruačných príznakov po drobných úpravách v životospráve (nízko-histamínová strava + doplnok DAO enzýmu). Často môže dojsť k úplnému vymiznutiu migrény a menštruačných kŕčov.

Ženský mozog je odlišný od mužského v počte histamínových receptorov – označovaných ako H1 receptory. Máme ich viac ako muži a tým sme citlivejšie na všetky účinky histamínu.

Jedna z prirodzených funkcií histamínu je dôležitá pri kontrakcii maternici. Tým sa dá vysvetliť, prečo HIT zhoršuje menštruačné kŕče.

A ešte jedna zaujímavosť na záver: alergie a príznaky HIT sa zlepšujú počas tehotenstva. Placenta produkuje 500 násobné množstvo DAO, aby ochránila plod pred nadmerným pôsobením histamínu. Vedľajším efektom je zlepšenie príznakov HIT u tehotných žien.

Prečítajte si viac o tom, aké sú hladiny histamínu v jednotlivých potravinách. Zistíte aj to, aký spôsob tepelnej úpravy jedál je pri HIT najvhodnejší.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×