Zápal priedušiek (bronchitída) – príznaky, liečba, lieky na zápal priedušiek

Zdroj: 123rf.com

Zápal priedušiek (odborne bronchitída) je ochorenie dýchacieho systému, ktoré môže prebiehať v akútnej alebo chronickej forme. Pri ochorení dochádza k opuchu a zapáleniu bronchov, ktoré prenášajú kyslík do pľúc.

Medzi bežné príznaky zápalu priedušiek patrí úporný kašeľ a vykašliavanie hlienu. Prečítajte si kto je na bronchitídu náchylný a aká je liečba tohto ochorenia.

Čo je to zápal priedušiek + formy bronchitídy

Bronchitída je zápal sliznice priedušiek. Dýchanie pacienta je zhoršené, pretože v prieduškách sa tvorí veľa hlienu, čím sa priestor na dýchanie zužuje. Poznáme 2 formy bronchitídy:

  1. akútna bronchitída
  2. chronická bronchitída

Tieto formy sa odlišujú v príčine a dĺžke trvania. Rozdielna je aj ich liečba.

Akútny zápal priedušiek

Je častejšia forma zápalu priedušiek. Akútna bronchitída zväčša je vyvolaná vírusmi chrípky, spôsobiť ju však môžu aj baktérie. K rozvoju ochorenia môže dôjsť ako komplikácia chrípky, nádchy alebo iného ochorenia dýchacích ciest. Zápal priedušiek však nemusí byť nevyhnutne spojený s prechádzajúcim ochorením. Niekedy sa rozvinie samostatne. Akútny zápal priedušiek trvá zopár dní až do niekoľkých týždňov.

Chronický zápal priedušiek

Ochorenie, na ktoré sú náchylní najmä fajčiari, ale aj ľudia pracujúci v prašnom a znečistenom prostredí, prípadne s iritujúcimi látkami. Chronická bronchitída sa radí medzi formu chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCP). Chronický zápal priedušiek sa prejavuje dlhodobo, minimálne po dobu 3 mesiacov.

Bronchitída u detí

Rovnako ako u dospelých, aj u detí je bronchitída zväčša vírusového pôvodu. Na začiatku ochorenia sa u detí vyskytuje najskôr suchý, neproduktívny kašeľ. Neskôr prechádza do typického kašľu s hlienom. U malých detí môže byť kašeľ sprevádzaný nadrapovaním až zvracaním. Pri akútnej bronchitíde sa poraďte s vašim pediatrom, aké lieky sú pre dieťa vhodné. Samozrejmosťou by mala byť izolácia dieťaťa zo škôlky prípadne školy aspoň po dobu jedného týždňa.

Príznaky zápalu priedušiek

Bronchitída má často práve tieto príznaky:

Liečba bronchitídy

Väčšina foriem akútnej bronchitídy sa vylieči spontánne časom. Ako však urýchliť priebeh ochorenia a zmierniť kašeľ?

Z voľnopredajných liekov na zápal priedušiek sú vhodné napríklad:

Kedy sa používajú antibiotiká?

Akútna bronchitída je obyčajne vírusového pôvodu, preto sa antibiotiká používajú len zriedka. Ak sa potvrdí, že sa jedná o bakteriálnu bronchitídu, lekár vám predpíše antibiotiká.

Je dokázané, že liečba antibiotikami pri bakteriálnej infekcii priedušiek dokáže zredukovať dĺžku trvania kašľa o pol dňa. Okrem toho predchádzajú prenosu baktérií do nižších častí dýchacieho traktu, čím sa znižuje riziko vzniku sekundárneho zápalu pľúc.

Ak vám lekár predpíše antibiotiká, doužívajte celé balenie. Práve nesprávnym užívaním antibiotík vznikajú nebezpečné rezistencie, kedy nedokážeme liečiť bežné bakteriálne infekcie antibiotikami.
Zdroj: 123rf.com

Domáca liečba zápalu priedušiek

Ako domáca liečba sa osvedčili tieto kroky:

Zhrnutie

Bronchitída je ochorenie, pri ktorom sa zapália priedušky, čo následne sťažuje dýchanie a spôsobuje vlhký kašeľ. Najčastejšia príčina bronchitídy sú vírusy, vtedy hovoríme o akútnej bronchitíde. Nevyžaduje si náročnú liečbu, dôležitý je pokojový režim. Antibiotiká používame iba pri bakteriálnom zápale priedušiek.

Chronická bronchitída vzniká napríklad vplyvom fajčenia alebo pri pobyte v prostredí s nízkou kvalitou ovzdušia. Rizikom chronickej bronchitídy je rozvoj chronickej obštrukčnej choroby pľúc a vyššie riziko rakoviny pľúc.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×