Zápal pohrudnice (pleuritída) – príznaky, príčiny, liečba

Zdroj: 123rf.com

Zápal pohrudnice môže byť vyvolaný baktériami, vírusmi ale aj kvasinkami. Pleuritída sa tiež vyskytuje ako komplikácia ochorení a zranení pľúc. Existujú však aj iné rizikové faktory, ktoré môžu viesť k zápalu pohrudnice.

Viete, prečo je pri bolesti na hrudi a podozrení na zápal pohrudnice nevyhnutná návšteva lekára?

Zápal pohrudnice a jeho príznaky

Naše pľúca sú pokryté dvoma tenkými blanami – popľúcnica a pohrudnica. Medzi týmito dvoma vrstvami sa nachádza tekutina, ktorá znižuje trenie medzi blanami. Pri pleuritíde dochádza k hrubnutiu týchto vrstiev, čím sa zvyšuje trenie a každý nádych sa stáva bolestivý.

Príznaky zápalu pohrudnice

Medzi najbežnejšie prejavy zápalu pohrudnice patria:

Príčiny pleuritídy

Ochorenie môže byť spôsobené baktériami, vírusmi ale aj hubami. K pleuritíde často dochádza pri neliečených stavoch pneumónie (zápalu pľúc) alebo pri komplikovanej chrípke.

Na zápal pohrudnice sú náchylní aj onkologickí pacienti s rakovinou pľúc, ľudia s krvnými zrazeninami v pľúcach alebo inými pľúcnymi ochoreniami. Častejšie sa rozvinie aj u ľudí s autoimunitnými ochoreniami ako lupus, cukrovka alebo reumatoidná artritída.

Po úrazoch a poškodeniach pľúc, rebier a celej hrudnej oblasti sa v niektorých prípadoch objavuje pleuritída ako komplikácia tohto stavu. Dokonca sa vyskytuje aj u niektorých pacientov ako komplikácia po operácii srdca.

Zdroj: 123rf.com

Liečba zápalu pohrudnice

Pred liečbou je dôležité určiť, čím je zápal vyvolaný. Na liečbu bakteriálnych infekcií sa používajú antibiotiká. Tie však nie sú účinné na vírusy ani huby. Pri vírusoch je liečba zväčša len symptomatická, používajú sa lieky na tlmenie teploty (Paralen, Ibalgin), lieky a sirupy proti kašľu. Pri úpornom suchom kašli, ktorý sprevádza pleuritídu, sa najčastejšie využíva kodeín. Na hubovité infekcie sú vhodné antimykotiká.

Ak je nahromadenej tekutiny veľa, lekár môže zvoliť jej mechanické odstránenie pomocou ihly.

Dĺžka liečby zápalu pohrudnice je individuálna a závisí od toho, čo ju spôsobilo. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že liečené ochorenie trvá v priemere dva týždne. Nevracajte sa do práce, kým lekár nerozhodne o ukončení liečby. Neliečená alebo prechodená pleuritída so sebou nesie viacero rizík, napríklad trvalé poškodenie pľúc.

Vedeli ste, že…

Okrem voľnopredajných liekov a liekov na recept si môžete pomôcť aj fytoterapiou. O užívaní akýchkoľvek byliniek sa vždy dopredu poraďte s lekárom a nikdy nevysadzujte lieky, ktoré vám predpíše.

Bylinky vhodné pri zápale pohrudnice sú: boswélia, zázvor, harmanček, čertov pazúr, kurkuma a sladké drievko. Na tlmenie kašľa je vhodná materina dúška, rozmarín, tymián, lišajník, slez, podbeľ a ibiš. Pri teplote je vhodný lipový čaj.

Zhrnutie

Pleuritída, alebo zápal pohrudnice je ochorenie spôsobené rozmanitými príčinami. Medzi príznaky patria ostrá bolesť pri nádychu, kašeľ, či teplota. Pacient musí dodržiavať kľudový režim. Ak sa jedná o bakteriálnu infekciu, nevyhnutné sú antibiotiká. Analgetiká a antitusiká sa používajú na tlmenie bolesti a kašľa, ktoré sprevádzajú ochorenie. Ak sa pleuritída lieči má dobrú prognózu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×