Zaľahnutie v ušiach – príčiny, prvá pomoc, kedy musí zaľahnuté ucho riešiť lekár?

Zdroj: 123rf.com

Zaľahnutie v ušiach môže mať viacero príčin. Niektoré sú menej závažné a časom rýchlo odznejú, inokedy je zaľahnutie dlhodobejšie a môže byť dokonca príznakom iného ochorenia.

Prečítajte si, aké situácie sú príčinou pre zaľahnuté ucho a aká je prevencia tohto stavu. V článku nájdete aj informáciu, kedy treba ísť so zaľahnutým uchom k lekárovi.

Zaľahnutie v ušiach – čo to vlastne je?

Pri zaľahnutí v uchu sa najčastejšie nestretávame s bolesťou v uchu v pravom slova zmysle. Jedná sa skôr o nepríjemný pocit, kedy je sluch čiastočne narušený – zvuky sa javia tlmenejšie a menej ostré ako zvyčajne.

Zaľahnutie v uchu môže trvať rôzne dlho. Ak je zaľahnutie u vás prítomné dlhšie ako jeden týždeň, sluch sa zhoršuje, objavuje sa teplota alebo výtok z ucha, je nevyhnutná návšteva ušného lekára. Miernejšie formy zaľahnutia v uchu zvyčajne prejdú spontánne samé.

Zaľahnutie v ušiach – aké sú príčiny?

Medzi najbežnejšiu a najmenej závažnú príčinu zaľahnutia v ušiach radíme zmenu nadmorskej výšky, ktorá je spojená aj so zmenou tlaku. Preto máme zaľahnuté v uchu pri ceste lietadlom, v lanovke alebo pri potápaní. Medzi ďaľšie symptómy problémov so zmenami tlaku okrem zaľahnutých uší patrí točenie hlavy, nevoľnosť až vracanie alebo dýchavičnosť. Nižšie nájdete pár tipov, ako si s týmto typom zaľahnutia v ušiach poradiť.

Aké sú ďalšie dôvody na zaľahnutie v uchu?

Zaľahnutie v ušiach spôsobené nahromadením ušného mazu

Ušný maz sa tvorí prirodzene a do určitej miery je pre nás nevyhnutný – chráni ucho a slúži ako mechanická bariéra. Keď sa však pravidelne neodstraňuje, konzistencia ušného mazu je hutnejšia a môže upchať zvukovod. To sa potom prejaví ako zhoršené počutie alebo zaľahnutie v uchu.

Zaľahnutie v uchu z nádchy

Pri ochoreniach dýchacieho traktu, najmä pri nádche, dochádza k nadmernej tvorbe hlienu. Dutiny sú upchaté a hlien sa môže dostať aj do Eustachovej trubice. Tá spája oblasť stredného ucha s hrdlom. Ak sa u vás vyskytujú symptómy ako plný nos, kašeľ, upchaté dutiny, bolesť hrdla alebo zvýšená teplota, zaľahnutie v uchu je sekundárny príznak nádchy.

Rizikom sa zaľahnutie v ušiach pri nádche stáva vtedy, ak sa infekcia z nosa alebo hrdla rozšíri aj do uší. Lekára navštívte vždy pri zvýšenej teplote alebo intenzívnych príznakoch ochorenia, ktoré môžu svedčiť o bakteriálnej infekcii, ktorá vyžaduje liečbu antibiotikami.

Zaľahnutie v uchu po plávaní

Veľmi častá príčina zaľahnutia v uchu je dlhší pobyt vo vode. Ucho môže byť vodou len podráždené a nepríjemný pocit rýchlo vymizne.

Vodou sa však ľahšie prenášajú rôzne patogény, ktoré môžu viesť k zápalu. Ak sa u vás vyskytnú príznaky ako bolesť ucha, výtok z ucha, zvýšená teplota, pravdepodobne sa jedná o infekciu ucha.

Aktívnym plavcom a ľudom s citlivými ušami sa odporúča na plaváreň nosiť špeciálne štuple do uší, prípadne plavecké čiapky.

Prvá pomoc pri zaľahnutom uchu

Aká je pomoc na zaľahnuté ucho?

Vyskúšajte tieto tipy:

Zhrnutie

Zaľahnutie v ušiach má rôzne dôvody – či už je to nádcha, pobyt vo vode, zmena tlaku alebo nahromadený ušný maz. Zaľahnuté ucho sa môže objaviť aj ako symptóm iného ochorenia – napríklad tinnitus alebo Meniérov syndróm.

Ak je problém dlhodobý, prípadne je zaľahnutie spojené so stratou sluchu, zvýšenou teplotou, výtokom z ucha, je nevyhnutná návšteva lekára. Bakteriálne infekcie ucha sú pomerne bolestivé a ľahko prechádzajú do vnútornejších častí ucha. Nevyhnutná je preto rýchla antibiotická liečba.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×