Ignorujete vysoký cholesterol? Možno to budete ľutovať

Cholesterol vie byť pre telo nebezpečný, ale zároveň nevyhnutný pre jeho správne fungovanie. Žiadna telesná bunka sa nezaobíde ani bez tzv. dobrého, ani bez zlého cholesterolu – škodlivý je len jeho nadbytok. Skontrolujete a rozšírte si svoje vedomosti o cholesterole a jeho úlohe v ľudskom organizme. Kedy je vysoký cholesterol zlý?

Cholesterol – čo to je?

Cholesterol je organická zlúčenina zo skupiny sterolov, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie ľudského organizmu. Časť cholesterolu si telo vyrába samo – predovšetkým v pečeni, odkiaľ sa s krvou dostáva do všetkých buniek tela.

Sčasti je cholesterol prijímaný tiež z potravy. Jeho zdrojom v strave sú živočíšne tuky a živočíšne produkty. Cholesterol rozoznávame takzvaný dobrý a zlý. Sú to dva hovorové názvy pre dva lipoproteíny – LDL („zlý“ cholesterol) a HDL („dobrý“ cholesterol).

Vedeli ste, že cholesterol je dôležitý okrem iného aj pre zdravie ústnej dutiny? Dodajte telu potrebné živiny a vaša budúca návšteva zubnej kliniky bude bez zákroku a behom pár minút budete vonku.

Ako vzniká cholesterol?

Cholesterol je tuková zlúčenina. V krvi sa nerozpúšťa, takže aby sa s ním dalo hýbať, musí sa spojiť s bielkovinami. Následne sa tvoria lipoproteíny (tuky – lipidy + bielkoviny – proteíny = lipoproteíny). 

Existujú dva typy: LDL (lipoproteíny s nízkou hustotou) a HDL (lipoproteíny s vysokou hustotou).

LDL častice dodávajú cholesterol do buniek. Berú si toľko, koľko potrebujú. Prebytok je zachytený HDL časticami a transportovaný do pečene. V pečeni sa cholesterol podieľa na tvorbe žlčovej kyseliny, zvyšok sa vylúči. 

Užitočný HDL sa nazýva „dobrý“ cholesterol. LDL niekedy poskytuje príliš veľa cholesterolu a časť sa potom ukladá v tepnách. Preto sa nazýva „zlý“.

Akú úlohu v tele hrá cholesterol?

Cholesterol má v tele mnoho dôležitých funkcií:

Cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu, ale jeho nadbytok je zdraviu nebezpečný.

TIP: Aké sú prejavy a liečba vysokého krvného tlaku?

Cholesterol – normy

Primeraná hladina cholesterolu v krvi je ukazovateľom dobrého zdravia. Jeho hodnoty nám ukáže lipidogram. Do diagnostického laboratória je dôležité prísť nalačno. Dokonca sa odporúča zjesť posledné jedlo dňa pred vyšetrením okolo šiestej-siedmej večer. Získané výsledky tak budú o to spoľahlivejšie.

Lipidový profil ukazuje:

Výsledky testov môžu byť veľmi individuálne. Hladinu cholesterolu ovplyvňuje mnoho genetických a environmentálnych faktorov (fyzická aktivita, strava, alkohol, cigarety, komorbidity). 

Iné normy sa preto budú vzťahovať na mladých, športujúcich ľudí a iné na starších pacientov, ktorí sa potýkajú s rôznymi rizikovými faktormi či ochoreniami. 

Posúdenie výsledkov testu hladiny cholesterolu by preto mal vykonávať lekár, ktorý naviac analyzuje nielen samotný lipidový profil, ale aj celkový zdravotný stav pacienta. Je to práve špecialista, ktorý na základe celkového zdravotného stavu pacienta a výsledkov vyšetrenia stanoví riziko ochorenia srdca a obehového systému a prípadne nasadí vhodnú liečbu.

Všeobecné normy cholesterolu podľa pohlavia sú nasledujúce:

Ženy

Muži

TIP: Ako dosiahnuť správne hodnoty cholesterolu?

LDL „zlý” cholesterol

„Zlý“ LDL cholesterol je hlavným transportérom cholesterolu z pečene do ďalších orgánov, predovšetkým obličiek, svalov a kôry nadobličiek. LDL plní svoju funkciu ukladaním voľného cholesterolu na povrch bunkových membrán.

Hromadí sa v cievach, čo vedie k zúženiu ich prietoku, a to spôsobuje aterosklerotické zmeny, poruchy krvného obehu a dokonca zlyhanie srdca. Cholesterol najviac poškodzuje koronárne tepny.

Práve tam (a v krčných tepnách) sa ukladá najviac cholesterolu. Zdravé tepny sú hladké a pružné, cholesterol ich zužuje a robí tuhými (tento proces sa nazýva ateroskleróza). 

Upchaté tepny a krvné zrazeniny sú najčastejšou príčinou infarktu a mozgovej mŕtvice. Riziko infarktu u ľudí so zvýšenou hladinou cholesterolu je až 3x vyšší než u ľudí s normálnym lipidovým profilom.

HDL „dobrý” cholesterol

Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) je bežne označovaný ako dobrý cholesterol.

“Dobrý” HDL cholesterol plní mnoho dôležitých funkcií:

Tipy pre zdravý a bezpečný pohyb – myslite na lepšiu viditeľnosť a používajte pri športovaní reflexné prvky pre vašu bezpečnosť.

Vedecké štúdie o tom, že dobrý „HDL” cholesterol predlžuje život

O pozitívnom vplyve HDL cholesterolu na zdravie niet pochýb. Vedci z Massachusetts Veterans Epidemiology Research and Information Center (MAVERIC) v Bostone vo svojej štúdii potvrdili, že „dobrý“ cholesterol môže predĺžiť život.

K týmto záverom dospeli pozorovaním 650 vojnových veteránov vo veku okolo 65 rokov. Vzhľadom k hladine dobrého cholesterolu ako kritéria boli subjekty rozdelené do skupín.

Počínajúc 40 mg/dl, každé ďalšie zvýšenie HDL o 10 mg/dl znížilo riziko úmrtia pred dosiahnutím veku 85 rokov o 14 percent. 

Celkom sa 85. narodenín dožilo 375 opýtaných mužov. 

U účastníkov s najvyššími hladinami HDL bolo riziko úmrtia znížené o 28 %. Táto skupina mala menšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych problémov a obezity a viedla zdravší životný štýl.

O pozitívnom vplyve dobrého cholesterolu sú presvedčení aj odborníci z American Heart Association. Nízke hladiny HDL (menej než 40 mg/dl) u mužov zvyšujú riziko srdcových ochorení.

TIP: Tabuľka hodnôt cholesterolu

Štúdie v neprospech HDL cholesterolu a predĺženia dĺžky života

Niektorí vedci sa však domnievajú, že dobrý cholesterol nemusí byť taký dobrý ako sa hovorí. Zvýšenie dávok liekov, ktoré zvyšujú dobrý (HDL) cholesterol totiž podľa niektorých zdrojov vôbec neznižuje riziko srdcového infarktu, ako sa kardiológovia dosiaľ domnievali. Tvrdia to napríklad aj výskumníci z National Heart, Lung, and Blood Institute.

Niektorí americkí kardiológovia podávali simvastatín, liek znižujúci zlý cholesterol, a liek obsahujúci niacín (vitamín B3), ktorý zvyšuje koncentráciu dobrého cholesterolu a naviac znižuje triglyceridy (škodlivé ako LDL).

„Zlý“ cholesterol klesol u dobrovoľníkov v štúdii na 40 – 80 mg/dl krvi, zatiaľ čo dobrý cholesterol sa zvýšil v priemere o 28 percent a triglyceridy sa znížili o 25 percent. Testy teda potvrdili, že niacín funguje efektívne. Tiež treba podotknúť, že tí účastníci štúdie, ktorí podstúpili najkomplexnejšiu liečbu, nemali o nič menej infarktov alebo mŕtvic v porovnaní s tými, ktorí užívali lieky na zníženie samotného LDL.

Experiment bol zastavený po 18 mesiacoch, hoci bol plánovaný na takmer tri roky. Vedci dospeli k záveru, že niet pochýb o tom, že zníženie zlého cholesterolu je prospešné, ale stále nebolo preukázané, že zvýšenie dobrého cholesterolu a zníženie triglyceridov má podobný účinok.

Non-HDL cholesterol

Už dlhšiu dobu je vo výsledkoch stanovenia lipidového profilu zaznamenávaný nový parameter – non-HDL cholesterol. Pokiaľ je LDL cholesterol nazývaný zlým, tak o Non-HDL cholesterolu sa dá hovoriť ako o „ešte horšom”.

Je to vlastne spoločný názov pre všetky frakcie cholesterolu, ktorých vysoké hodnoty v krvi zvyšujú riziko aterosklerózy a ďalších kardiovaskulárnych ochorení. 

Okrem skupiny LDL existuje celá skupina tzv. aterogénnych („aterosklerotických“) lipoproteínov: VLDL cholesterol, lipoproteíny so strednou hustotou a lipoproteín (a) (Lp(a)).

Koncentráciu non-HDL cholesterolu získame jednoduchým odpočítaním: celkový cholesterol mínus HDL cholesterol. Možno ho teda použiť ako doplnok k základnému vyšetreniu – lipidogramu.

Zvýšený cholesterol – príčiny

Hlavnou príčinou zvýšeného cholesterolu je strava s vysokým obsahom trans-mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú napríklad v týchto potravinách:

TIP: Viete, ako schudnúť po štyridsiatke?

Zvýšený cholesterol – príznaky

Zvýšená hladina cholesterolu nespôsobuje dlhodobo žiadne príznaky. Prvé varovné signály sa objavujú, až keď je cholesterolu príliš, najmä toho „zlého“ – LDL, a ten sa začne hromadiť v stenách tepien v podobe tzv. usadeniny nazývanej aterosklerotický plát.

Zvýšený cholesterol zužuje cievy a robí ich tuhšími. Tento proces sa nazýva ateroskleróza, ktorá spôsobuje príznaky, ako:

Pokiaľ sa nenastaví správna liečba, proces ochorenia bude postupovať. Dôsledkom môže byť ochorenie koronárnych tepien. 

V niektorých prípadoch je bohužiaľ prvým príznakom nadmerného cholesterolu priamo srdcový infarkt alebo mŕtvica.

Ako znížiť cholesterol?

Existujú voľnopredajné lieky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Sú však účinné len v prípadoch mierne zvýšenej hladiny cholesterolu. Medzi také patria napríklad prípravky s výťažkom z artičoky. Odporúčajú sa tiež přípravky obsahujúce sójové fytoestrogény, beta-sitosteroly a fytosteroly z tekvice.

Pokiaľ sú hladiny „zlého“ a „dobrého“ cholesterolu na hranici, je možné ich normalizovať úpravou jedálnička (zníženie tuku, viac zeleniny a ovocia) a životného štýlu (aspoň 3x týždenne 30 minút cvičenia, vyhýbať sa stresu, alkoholu, kofeínu, cigaretám). Pokiaľ však nič z toho neprináša výsledky, lekár vyberie vhodnú farmakologickú liečbu.

Než však v rámci liečby vysokého cholesterolu prejdete k liekom, skúste to prirodzenejšou cestou.

TIP: Viete, čo je index telesnej hmotnosti BMI?

Dbajte na svoj jedálniček

Je dôležité dbať na to, čo jeme. Základom správnej stravy je obmedzenie živočíšnych tukov, pretože tie predovšetkým spôsobujú zvýšenie hladiny cholesterolu v krvi. Namiesto tučného mäsa a údenín voľte hydinové výrobky bez kože. 

Vyvarujte sa sadla, masla, smotany, plnotučného mlieka a mliečnych výrobkov. Oplatí sa tiež vzdať sa nezdravých olovrantov, bohatých na trans-tuky, ktoré sú naviac dosladzované. Ide o hotové torty, koláče, sušienky, slané občerstvenie. Akékoľvek hotové jedlá tiež podporujú frakciu zlého cholesterolu.

Naša strava by mala byť bohatá na zeleninu a ovocie a tiež na zdravé tuky: ľanový olej, orechy, avokádo, olivový olej, pupalkový olej. Oplatí sa jesť ovsené vločky – obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá vám umožní zlepšiť zdravie, keď sa objaví príliš vysoký cholesterol. Rozpustná vláknina sa nachádza tiež vo fazuli, hrachu, šošovici, orechoch, hnedej ryži a ovocí.

Hýb sa

Pravidelná fyzická aktivita je dobrý spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu. Pohyb stimuluje enzýmy v tele, ktoré pomáhajú presunúť LDL z krvi a cievnych stien do pečene. Tam sa cholesterol premieňa na žlč. 

Čím viac cvičíte, tým ľahšie je pre vaše telo vylučovať LDL. Výskum vedcov z Duke University Medical Center ukazuje, že intenzívne cvičenie je ideálne pri znižovanie cholesterolu.

TIP: Poznáte riziká nadváhy, obezity a viete, ako zvládnuť prechod na zdravý životný štýl?

Príliš vysoký cholesterol – následky

Medzi dôsledky príliš vysokej hladiny „zlého“ LDL cholesterolu nepatrí len ateroskleróza, ktorá môže viesť k ischemickej chorobe srdca, infarktu a mŕtvici. Príliš veľa cholesterolu môže viesť k ďalším komplikáciám.

Cholesterol a neplodnosť

Zvýšený cholesterol môže mať za následok erektilnú dysfunkciu a neplodnosť. To je výsledok štúdie vedcov z University at Buffalo (USA) a Emory University v Atlante (USA), publikovanej v „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“. 

Americkí vedci skúmali 401 párov, ktoré sa snažili otehotnieť a nemali prekázané žiadne problémy s plodnosťou. Ukázalo sa, že ženy, ktoré mali vysoký cholesterol, čakali na otehotnenie dlhšie než ženy, ktoré takový problém nemali. Čakanie na potomka sa ešte predĺžilo, keď mal príliš vysoký cholesterol aj budúci otec dieťaťa.

Cholesterol a poruchy zraku

Cholesterol usadený v tepnách vo forme aterosklerotických plátov sa môže odtrhnúť od cievnej steny a dostať sa až k sietnici oka a poškodiť zrak. Centrálna retinálna tepna sa môže upchať. V takom prípade pacient náhle zaznamená výrazné zhoršenie zraku a poruchu zorného poľa spôsobenú ischemiou sietnice. Môže dôjsť k nezvratnému poškodeniu sietnice a strate zraku.

TIP: Viete, ako dopĺňať potrebné živiny a vitamíny pomocou výživových doplnkov?

Cholesterol a hluchota

Prebytok cholesterolu môže tiež urýchliť stareckú hluchotu Toto sú závery austrálskych vedcov z University of Sydney v The Journal of Nutrition. Ich štúdia naznačuje, že strava s vysokým obsahom „zlého“ cholesterolu prispieva k strate sluchu. Konzumácia dobrých polynenasýtených tukov (napr. olivový olej) má naopak pre sluch ochranný účinok.

Cholesterol a Alzheimerova choroba

Vedci z Kalifornskej univerzity zase vo svojej štúdii dospeli k záveru, že zvýšený cholesterol v krvi urýchľuje tvorbu amyloidových usadenín v mozgu, čo vedie k postupnej strate mozgového tkaniva a demencii – charakteristickým znakom Alzheimerovej choroby. Vedci skúmali hladinu cholesterolu v krvi 74 mužov a žien vo veku nad 70 rokov. Potom analyzovali, ako vyzerajú usadeniny amyloidu v ich mozgoch.

Ukázalo sa, že „dobrý“ aj „zlý“ cholesterol hrá dôležitú rolu pri vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Nezdravý vplyv cholesterolu sa prejavuje zvýšenou hladinou sekrécie amyloidu beta v mozgu, ktorý je hlavnou príčinou Alzheimerovej choroby. Vedci preukázali, že vysoká hladina „dobrého“ a nízka hladina „zlého“ cholesterolu v krvi súvisí so znížením množstva usadenín amyloidu v mozgu.

Cholesterol a obličky

Obličky sú ďalším orgánom, ktorý môže byť poškodený nadmerným cholesterolom a následne aterosklerózou, varujú vo svojom výskume odborníci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Aterosklerotické plaky sa môžu hromadiť v cievach, ktoré zásobujú tento orgán krvou. Zúženie tepien môže spôsobiť vysoký krvní tlak a zlyhanie obličiek.

Cholesterol vo vajciach a ďalších produktoch

Je cholesterol vo vajciach škodlivý? V 100 g vajca môže byť až 372 mg cholesterolu. Z tohto dôvodu sa dlhý čas odporúčalo vyhýbať sa najmä žĺtkam bohatým na túto zložku. Zbytočne! 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžeme bezpečne zjesť 6 až 10 vajec týždenne. Vajcia obsahujú celú škálu vitamínov, minerálov, esenciálnych mastných kyselín a lecitínu. Budú mať pozitívny vplyv na hladinu dobrého HDL a eliminujú zlý vplyv LDL.

Vajcia sú však v tomto ohľade jedinečným produktom. Iné zdroje cholesterolu v potrave, ako sú: pečienky, údeniny, salámy, syry (plesňové, tavené) už nenesú všetky tieto prospešné zložky. Naopak – sú tiež zdrojom nasýtených mastných kyselín, z ktorých si naša pečeň tento cholesterol vyrobí.

Produkt Obsah cholesterolu [v 100 g produktu]
  • plnotučné mlieko
  • odstredené mlieko
  • smotana
  • camembert
  • syr gouda
  • eidam
  • syr mozzarella
  • maslo
  • tvaroh
  • hovädzie mäso
  • bravčové mäso
  • 12 – 16 mg
  • 3 mg
  • 109 – 133 mg
  • 62 mg
  • 100 mg
  • 80 mg
  • 65 mg
  • 239 mg
  • 17 mg
  • 71 mg
  • 79 mg

TIP: Vplyv potravín na naše zdravie

ZDROJE:

Ukázať súvisiace produkty
×