Vyšetrenia, prehliadky, a testy v tehotenstve

Zdroj: 123rf.com

Ženy sú zvyknuté chodiť na preventívne prehliadky ku gynekológovi raz ročne. V období tehotenstva sú však vyšetrenia frekventovanejšie, práve pre kontrolu stavu vás a vášho dieťatka.

V dnešnom článku vám prinášame prehľad o tom, aké vyšetrenia a testy vás čakajú počas obdobia tehotenstva. Aké sú štandardné genetické testy? Pre koho sú vhodné špeciálne genetické testy? Prečítajte si viac o vyšetreniach v tehotenstve a o ich dôležitosti.

Kedy prvýkrát ku gynekológovi

V prípade dvoch prúžkov na tehotenskom teste a chýbajúcej menštruácie by mala žena navštíviť lekára najneskôr do 8. až 12. týždňa tehotenstva. (Ako sa počítajú týždne tehotenstva sa dozviete v článku Príznaky tehotenstva – prvé dni).

Tehotenská prehliadka

Gynekológ potvrdí tehotenstvo, vypíše vám tehotenskú knižku, v ktorej sa zapíše vaša počiatočná váha, tlak krvi a ostatné dôležité faktory. Na prvom vyšetrení vám tiež odoberie krv, takže vám možno odporučí prísť nalačno.

Prvá tehotenská poradňa je dôležitá, lekár by vás mal edukovať ohľadom zmien v životnom štýle, ktoré súvisia s tehotenstvom. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať, práve teraz je na to správny čas.

Tehotenské poradne

Je veľmi dôležité navštevovať počas tehotenstva poradne.

Sú plánované tak, aby bolo vždy zabezpečené zdravie vás aj vášho dieťatka.

V postupujúcich týždňoch tehotenstva sa vyvíjajú postupne rôzne orgány, lekár preto vždy skontroluje, ako napreduje tehotenstvo. Ak sa aj vyskytne nejaký problém alebo komplikácia, vďaka tomu, že sú návštevy pravidelné, ho lekár môže začať riešiť v raných štádiách.

Pravidelnosť prehliadok

Od prvej návštevy do 28. týždňa tehotenstva budete chodiť na prehliadky raz za 4 – 6 týždňov.

Od 28. do 36. týždňa navštívite lekára dvakrát mesačne, a od 36. týždňa až do pôrodu jedenkrát týždenne.

Priebeh

Na bežnej tehotenskej poradni vám lekár odmeria tlak, skontroluje prírastok na váhe, popočúva srdce dieťatka a tiež môže odmerať obvod vášho brucha.

Tieto časové rozmedzia platia len pre zdravo sa vyvíjajúce tehotenstvá, ak ste vy alebo vaše dieťa rizikové, lekár môže určiť aj pravidelnejšie prehliadky.

Ultrazvuk

Súčasťou gynekologických prehliadok v tehotenstve je aj pravidelné vyšetrenie ultrazvukom. Bežne sa ženám vykonajú 4 vyšetrenia ultrazvukom, no v niektorých prípadoch to môže byť aj viac.

Ultrazvuk v tehotenstve je bezpečné vyšetrenie, ktoré neškodí vám ani dieťaťu.

Testy a vyšetrenia v tehotenstve

Počas tehotenstva je vykonaných viacero vyšetrení, či už z krvi, alebo sa jedná o testy špecifickejšie.

Laboratórnymi vyšetreniami sa zisťuje:

Orálny glukózový tolerančný test (oGTT)

Vykonáva sa medzi 24. až 28. týždňom tehotenstva. Tento test vie odhaliť tehotenskú cukrovku a poruchy glukózovej tolerancie. Aký je postup pri glukózovom teste v tehotenstve si prečítate v našom článku o glukóze.

Hodnoty oGTT

Fyziologické hodnoty glukózy pri glukózovom teste v tehotenstve sú (pri použití 100 g glukózy) sú:

Orálny glukózový tolerančný test sa vykonáva v tehotenstve u všetkých žien.

Genetické testy v tehotenstve

Prvým genetickým testom je test na plazmatický proteín (PAPP-A). Vyšetruje sa z krvi v 10. až 11. týždni tehotenstva.

Test na šijové prejasnenie

Následne medzi 12. až 14. týždňom sa robí aj test na šijové prejasnenie (NT-nuchal translucency), pri ktorom sa sleduje množstvo tekutiny v oblasti šije plodu.

Deti postihnuté Downovým syndrómom majú zvyčajne viac tekutiny ako zdravé deti. Pri tomto teste sa môžu odhaliť aj zriedkavé ochorenia ako Patauov syndróm alebo Edwardsov syndróm. Výsledky sa spájajú s testom na plazmatický proteín a vyhodnocujú sa spolu.

Trisomy test

Existuje aj nadštandardné vyšetrenie na chromozómy plodu, ktoré odhalí tri najzávažnejšie chromozómové poruchy (Downov, Edwardsov, Patauov syndróm). Tento skríningový test v tehotenstve sa nazýva Trisomy test je bezbolestný a neinvazívny. Stačí len pár kvapiek krvi ženy už od 11. týždňa tehotenstva. Tento test však nie je hradený poisťovňou, žena si zaň zaplatí od 350 eur.

Napriek tomu že test má citlivosť 99 %, v prípade, že test vyjde pozitívne, lekár vám odporučí amniocentézu.

Pre koho sa odporúčajú nadštandardné genetické testy:

Triple test

V 16. týždni tehotenstva vás čaká ďalší krvný test – triple test. Laboratórne sa vyšetrujú tri látky – AFP, HCG a E3. V organizme sa vyskytujú len v období tehotenstva a ich hladiny sa menia. Ženy, ktoré čakajú postihnuté dieťa majú hodnoty týchto látok vyššie.

Mnoho žien triple test zbytočne vyplaší. Lekár vám napríklad povie, že plod má riziko postihnutia 1:100. To znamená, že vaše dieťa bude trpieť na Downov syndróm len na 1 %, čo je veľmi malá pravdepodobnosť. Preto sa vždy u lekára uistite, či správne rozumiete výsledkom tripple testu. Rizikovým pacientkam môže byť odporučená amniocentéza, ktorá poskytne presnejšie výsledky.

Pečeňové testy

Pečeňové testy v tehotenstve sa robia pri podozrení na cholestázu. Je to síce zriedkavé, ale závažné ochorenie, ktoré sa môže rozvinúť počas tehotenstva. Hormóny v ženskom tele ovplyvnia tvorbu a uvoľňovanie žlče.

Zvýšené hodnoty pečeňových testov pri ktorých sa merajú hodnoty AST, ALT, ALP, GGT, celkový a priamy bilirubín hovoria o poškodení pečene.

Záver

Dozvedeli ste sa, aké vyšetrenia v tehotenstve očakávať a prečo sú dôležité.

Budúci rodičia sa prirodzene obávajú o zdravie svojho bábätka. O jeho bezpečnosť sa starajú práve pravidelné tehotenské poradne, vyšetrenia, genetické testy (povinné aj voliteľné) a ultrazvuk. Výsledky testov si dajte vždy dôkladne vysvetliť a v prípade potreby sa zaujímajte aj o doplňujúce vyšetrenia, napríklad amniocentézu a trisomy test.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×