Vracanie u detí – čo pomáha? Čo môže dieťa jesť a ako zastaviť vracanie?

Zdroj: 123rf.com

Podobne ako u dospelých, aj vracanie u detí môže byť vyvolané viacerými príčinami. Medzi bežné príčiny patria: vracanie spojené s cestovaním, vracanie zo stresu, vracanie po nevhodnej kombinácii jedál (dietetické chyby) alebo po pokazenom jedle.

Najčastejšie je však vracanie u detí vyvolané bakteriálnou alebo vírusovou infekciou (gastroenteritída). V článku sa dočítate, čo pomáha na vracanie u detí a kedy je nevyhnutná návšteva lekára.

Črevná chrípka – najčastejšia príčina vracania u detí

Črevná chrípka u detí je pomerne častým problémom. Typická je príznakmi ako nevoľnosť, vracanie, hnačky, nechutenstvo a bolesť brucha. U niektorých detí sa zriedka objaví aj zvýšená teplota, zvyčajne je však vracanie bez teploty.

Príčina črevnej virózy

Črevné chrípky môžu byť spôsobené rôznymi patogénmi, u malých detí sú to najčastejšie rotavírusy, u starších detí norovírusy. Norovírusy sa vyskytujú najmä v zime, no je možné sa nakaziť počas akéhokoľvek ročného obdobia (keďže norovírusy sú vysoko infekčné).

Trvanie

U väčšiny detí trvá črevná chrípka od 1 dňa do 1 týždňa. Rizikom je dehydratácia a strata minerálov. Platí jednoduché pravidlo – čím je dieťa menšie, tým je dehydratácia rizikovejšia. Rizikom je aj chudnutie, hlavne u detí, ktoré ťažšie priberajú. Dehydratácia sa chudnutie sú spojené hlavne s prípadmi, kedy dochádza u detí k opakovanému vracaniu v priebehu krátkej doby.

Kedy k lekárovi?

K lekárovi choďte vždy pri podozrení na dehydratáciu, ktorá sa u malých detí môže prejaviť nasledovne:

  • plač bez sĺz, prípadne len s malým množstvom sĺz
  • suché pery
  • nedostatočné močenie (za dehydratáciu sa pokladá ak dieťa neciká 4 – 6 hodín)
  • dieťa je podráždené, spavé, slabé, správa sa inak ako zvyčajne
  • oblasť fontanely je preliačenejšia

Príznaky dehydratácie u starších detí sú:

  • dieťa nebolo močiť za posledných 6 – 8 hodín
  • suché popraskané pery a koža na tele
  • spavosť, dezorientácia
  • zrýchlený, prípadne ťažko hmatateľný tep
  • opuch pod očami

Ďalšie varovné signály, pri ktorých vyhľadajte lekársku pomoc:

Čo pomáha na vracanie u detí?

V liečbe vracania detí kombinujeme dva základné postupy: úprava stravy a farmakoterapia vo forme výživových doplnkov, liekov, a liekov na predpis.

Vracanie u detí – čo jesť a piť?

  • Najdôležitejšia je hydratácia, dieťaťu ponúkajte piť v malých množstvách, no pravidelných intervaloch. Malé množstvo tekutiny je pre žalúdok jednoduchšie prijať ako nárazové pitie. Pri vracaní novorodencov, ktorí sú kojení, nie je nevyhnutné prestať kojiť – práve naopak, s kojením pokračujte aj napriek črevným ťažkostiam.
  • V čase črevnej chrípky do jedla deti nenúťte. Ak prejavia záujem o jedlo, podávajte im ľahko stráviteľné jedlá ako hrianky, sucháre, ryžu a banán. Pre niektoré deti môže byť náročnejšie trávenie laktózy, preto sa v čase hnačky a vracania u detí vyhýbame mliečnym produktom (výnimka je vyššie spomínané materské mlieko).

Voľnopredajné prípravky vhodné pri vracaní

Zhrnutie

Vracanie je obranný mechanizmus organizmu, kedy sa môže tráviaci trakt zbavovať nevhodného jedla alebo reaguje na patogény. Existuje aj vracanie zo stresu, prípadne vracanie ako následok cestovania.

Poznáme viacero spôsobov ako zastaviť vracanie u detí. Väčšina črevných viróz spontánne vymizne, nevyhnutná je však úprava stravy. Pomôcť si môžete aj voľnopredajnými prípravkami. Deti sú citlivé na dehydratáciu, preto pri jej prvých príznakoch kontaktujte pediatra.

Zdroj: kidshealth.org

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×