Vitiligo – čo to je? Aká je jeho liečba?

Zistite, čo to je vitiligo, aké sú jeho príčiny a ako prebieha liečba:

Zdroj: 123rf.com

Dermatologické ochorenia patria medzi choroby, ktoré neovplyvňujú len náš najväčší orgán (kožu), ale pre ich viditeľnosť aj psychiku chorého. Jedno z bežných ochorení je vitiligo – ochorenie, pri ktorom sa v niektorých miestach kože stráca pigment. Prejaví sa to bielym fľakmi kdekoľvek na tele.

Prečítajte si viac o kožnej chorobe vitiligo, aká je jeho liečba a či vám pomôžu krémy.

Vitiligo –  kožná choroba so stratou pigmentu

Kožný pigment, ktorý určuje farbu pleti (ale aj očí alebo vlasov) sa nazýva melanín. Tento pigment je produkovanými špecifickými bunkami, ktoré sa nazývajú melanocyty. Jednou z funkcií melanínu je ochrana pokožky pred škodlivým UV žiarením zo slnka.

Pri vitiligu dochádza k poruche tvorby melanínu. Melanocyty buď zanikajú, alebo prestávajú adekvátne fungovať. To sa prejaví ako strata pigmentácie na koži, postihnuté však časom môžu byť aj vlasy, alebo vnútorná časť úst.

Na ochorenie sú najnáchylnejší ľudia s tmavou pokožkou, vyskytuje sa však u všetkých fototypov. Vitiligo je ochorenie, ktoré postihuje aj deti. Až polovicu pacientov s touto chorobou tvoria deti.

Veľa ľudí sa bojí nákazlivosti kožných ochorení… Vitiligo, podobne ako napríklad ekzém (atopická dermatitída), nie je nákazlivé ani inak prenosné ochorenie.

Ako sa vitiligo prejavuje?

Ku strate pigmentu dochádza postupne, fľaky sa časom môžu zväčšovať a pribudnú aj na iných miestach kože. Medzi prvé miesta, kde sa choroba vitiligo prejaví patria ruky, tvár a oblasť okolo genitálií. Medzi prejavy vitiliga tiež zaraďujeme skoré šedivenie vlasov, mihalníc, obočia a brady.

Intenzita fľakov a progres ochorenia je individuálny. Najčastejšie dochádza postupne k strate melanínu aj na iných miestach, u niektorých ľudí sa však tvorba nových fľakov zastaví. Len u málo pacientov sa melanín v poškodením mieste znovu začne tvoriť, čím svetlé mieste zaniknú.

Vitiligo u dospelých a u detí (Zdroj: 123rf.com)

Liečba vitiliga

V súčasnosti existuje viacero možností, ako liečiť vitiligo, od farmakoterapie až po chirurgické metódy. V krátkosti si ich popíšeme nižšie.

Lieky a vitiligo

Najfrekventovanejšie používané lieky na liečbu vitiliga sú kortikoidy. Pri miernejšej forme vitiliga stačia lokálne kortikoidy – používajú sa len na postihnuté miesta. Pri výraznejších formách sú nevyhnutné perorálne kortikoidy so systémovým protizápalovým účinkom. Liečba kortikoidmi je vo väčšine prípadov veľmi účinná, no prináša so sebou viacero vedľajších účinkov a nemala by byť dlhodobá.

Medzi ďalšie liekové skupiny, ktoré sú vhodné pri liečbe vitiliga patria inhibítory kalcineurínu (takrolimus, cyklosporín), ktoré majú ešte rýchlejší nástup účinku ako kortikoidy, prípadne analógy vitamínu D3, ktoré majú nižšiu účinnosť ako kortikoidy.

Vedeli ste, že…

U pacientov s vitiligom je vhodné užívať aj vitamíny s antioxidačnými vlastnosťami – odporúčaný je najmä vitamín C, vitamín E, kyselina alfa-lipoová, ginkgo biloba a superoxid dismutáza. Užívanie prípravkov s týmito obsahovými látkami nemá temer žiadne vedľajšie účinky, je pomerne lacné a prispieva k zlepšovaniu stavu pokožky. Na internete sú tiež dostupné voľnopredajné krémy na vitiligo, ktoré by mali spomaľovať stratu pigmentu. Ich účinnosť je však otázna, viac sa informujte sa u svojho lekára.

Fototerapia a vitiligo

Táto dlhodobo využívaná liečebná metóda je vhodná pre pacientov, u ktorých lieky nezaberajú, alebo zaberajú len málo. Najlepšie výsledky sú pri jej kombinácii s vyššie spomenutými liekmi. Doteraz nie je úplne jasný mechanizmus účinku fototerapie na vitiligo, predpokladá sa však, že sa jedná o imunosupresívne a zároveň stimulačné účinky na melanocyty.

Fototerapia má dve formy, používa sa buď UVA alebo UVB žiarenie, ktoré sa kombinuje so psoralénmi. Medzi vedľajšie účinky fototerapie patrí napríklad svrbenie v postihnutej oblasti, alebo nevoľnosť a bolesť hlavy. Fototerapia ja časovo náročná, pacient chodí na ožiarenie 2 – 3x týždenne po dobu niekoľkých týždňov. Má však priaznivé výsledky, k repigmentácii dochádza najmä v oblasti hlavy a krku, oblasť rúk je na liečbu touto formou náročnejšia.

Laser a vitiligo

Laser je pomerne nová metóda liečby vitiliga. Veľkou výhodou je to, že sa používa iba lokálne, čím nedochádza k ovplyvňovaniu iných častí zdravej kože. K repigmentácii dochádza u väčšiny pacientov, na liečbu dobre zaberajú aj oblasti, ktoré nie sú dobre liečiteľné fototerapiou. Podobne ako pri fototerapii, aj pri liečbe laserom je nevyhnutné absolvovať viacero liečebných kúr.

Chirurgické metódy

Vhodné sú vtedy, ak zlyhajú všetky vyššie spomenuté možnosti. Mechanizmus účinku spočíva v aplikovaní štepu, ktorý obnovuje pigmentáciu. Úspešnosť tejto metódy je vysoká, až 90 %. Chirurgické metódy je vhodné kombinovať s fototerapiou.

Zhrnutie

V dnešnom článku ste sa dozvedeli, čo to je vitiligo – kožná choroba, charakterizovaná stratou pigmentu v určitých častiach tela. Presná príčina vitiliga nie je známa, predpokladá sa vplyv genetiky, ale aj vlastného imunitného systému. U niektorých ľudí môže byť spúšťačom stresujúca situácia, kontakt s chemikáliami alebo silné popálenie zo slnka. Ľudom s vitiligom sa neodporúča opaľovanie, mali by používať vždy krém s vyšším SPF faktorom. Ochorenie sa dostáva ľudom do povedomia aj formou modeliek s vitiligom, s ktorými sa môžeme stretnúť v médiách. Takáto destigmatizácia pomáha ľudom s vitiligom aj po psychickej stránke a pre spoločnosť je veľmi pozitívnym krokom, ako ukázať inakosť aj v takejto forme.

Tip na článok:
Zaujíma vás, aké typy opaľovacích krémov poznáme? A ktoré sú najkvalitnejšie? Zistíte ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×