Tŕpnutie rúk a prstov na ruke – aké sú možné choroby? Je tŕpnutie bežné v noci a v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Pripomína šteklenie, meravosť, pocit ako keby vám niekto jemne štípal do prstov  ihličkou alebo pálivý pocit. Reč je o tŕpnutí rúk a prstov, o ktorom si napíšeme viac v dnešnom článku.

Dozviete sa, čím je tŕpnutie rúk a prstov spôsobené, či môže byť signálom závažnejších ochorení, ale aj ako sa lieči a kedy by ste mali rozhodne vyhľadať lekára.

Tŕpnutie prstov rúk

Zvláštny pocit v prstoch a rukách, ktorý sa ťažko opisuje. Môže spôsobiť problém uchopiť predmety a môžete sa cítiť slabý v rukách.

Intenzita a frekvencia tŕpnutia býva rôzna. Môžete ho pociťovať len výnimočne, prípadne tŕpnutie rúk pociťujete hlavne v noci. No môže sa stať každodennou súčasťou života a výrazne vám ho znepríjemňovať.

Prečo k nemu dochádza?

Stručne by sa dalo povedať, že príčinou sú poškodené nervy. Poškodiť sa môžu rôznym stlačením, zápalom, podráždením alebo mechanickým úderom. Nižšie vám prinášame zoznam najčastejších príčin pre tŕpnutie prstov a ruky.

Tŕpnutie rúk a choroby s ním spojené:

Syndróm karpálneho tunela

Veľmi časté ochorenie ruky je syndróm karpálneho tunela, pri ktorom je poškodený takzvaný stredný nerv ruky. Dochádza k nemu pri častom a opakovanom namáhaní ruky.

Vyskytuje sa u povolaní ako kuchárka, šička, montér, ale aj u ľudí pracujúcich s počítačom, prípadne hrajúcich na klavír a podobne.

Syndróm karpálneho tunela sa môže vyskytnúť aj u ľudí trpiacich na cukrovku, hormonálne poruchy, alebo pri artróze. Ohrození sú aj fanúšikovia intenzívneho posilňovania. Vyskytuje sa hlavne u žien. Najohrozenejšie sú ženy nad 50 rokov, ktoré trpia aj na iné ochorenia.

Príznaky syndrómu karpálneho tunela sú mravčenie, pálenie ale aj tŕpnutie prstov na ruke. Charakteristické je pri tomto ochorení aj tŕpnutie prstov na ruke počas spánku a v noci.

Radikulopatia krčnej chrbtice

Tento strašidelný názov je pomenovanie pre vyžarovanie bolesti (ktorá má pôvod v krčnej chrbtici) do rôznych častí tela, vrátane prstov. Tŕpnutie rúk od chrbtice je teda jednou z príčin nepríjemných pocitov.

V krčnej chrbtici sa nachádza 7 stavcov. Pri poškodení C6 bolesti vyžarujú do bicepsu, zápästia, palca a ukazováka. Pri C7 sa bolesti prejavia v oblastiach tricepsu, spodnej časti krku a prostredníka. Porušené nervové korene, ktoré sa nachádzajú pod C7 sa manifestujú ako problémy s ukazovákom a malíčkom. Títo ľudia môžu mať aj problémy s uchopením predmetov.

Diabetes

Choroby ako diabetes majú vysoké riziko vzniku takzvanej diabetickej neuropatie, ktorá sa prejavuje aj poškodením nervov v oblasti rúk a nôh. Tým sa stráca citlivosť, no zároveň sa môže vyskytovať rôzne tŕpnutie.

Preto sa diabetikom odporúča dôsledná kontrola nôh a rúk a pravidelné návštevy pedikúry a manikúry. Mohlo by sa totiž stať, že by mali na ruke alebo nohe ranu, o ktorej by nevedeli, lebo by ju necítili.

Raynaudova choroba

Aj raynaudova choroba  môže byť príčina tŕpnutia. Pri tomto ochorení je charakteristické, že pacient má stále studené nohy a ruky. Je to spôsobené nedokrvením periférnych oblastí tela. Viac o Raynaudovej chorobe a jej liečbe si môžete prečítať v článku Studené ruky a nohy.

Reumatoidná artritída

Bolestivé autoimunitné zápalové ochorenie kĺbov, ktoré vedie k opuchom a bolestivosti. Časté sú aj príznaky ako pálenie, tŕpnutie alebo necitlivosť v prstoch alebo opuchy a tŕpnutie v zápästí.

Pacienti s reumou majú zvýšený reumatoidný faktor v krvi, preto ak máte reumu v rodine a pociťujete tieto príznaky, navštívte lekára, ktorý vás vyšetrí a následne potvrdí alebo vyvráti diagnózu.

Zacviknutie ulnárneho nervu

Na rozdiel od syndrómu karpálneho tunela, pri ktorom je poškodený stredný nerv, pri tomto ochorení je narušené fungovanie ulnárneho nervu ruky, ktorý prechádza smerom od malíčka vyššie cez ruku. V tomto prípade sa teda tŕpnutie vyskytuje v malíčku a prstenníku. Pacient pociťuje prevažne tŕpnutie končekov prstov.

Nedostatok vitamínu B12

Príčiny, prečo môžete mať znížené hladiny B12 sú rôzne. Stáva sa to ľudom s nekvalitným stravovaním, ale aj pri poruchách absorpcie tohto vitamínu. Náchylní sú naň aj vegetariáni a vegáni.

Nedostatok vitamínu B12 je spôsobený aj niektorými ochoreniami a liekmi. Keďže je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému, jeho nedostatok sa môže prejaviť ako tŕpnutie prstov a rúk.

Zistiť viac

B-Komplex Super Forte (100 tabliet)

  • komplex vitamínov B rozpustných vo vode
  • tieto vitamíny skupiny B sú dôležité pre správne fungovanie nervového systému a metabolizmu a pre udržanie normálnej funkcie tkanív

Nadmerné užívanie alkoholu

Dlhodobé vyššie dávky alkoholu majú veľmi negatívny vplyv na človeka. Jedným z najviac postihnutých systémov je nervový systém. Presný mechanizmus poškodenia nervov alkoholom nie je známy, no predpokladá sa, že okrem iného alkohol spomaľuje vstrebávanie vitamínov a minerálov, ktoré sú opäť potrebné pre nervový systém.

Akútna zlomenina a stavy po zlomeninách

Nie každá zlomenina je bolestivá hneď od začiatku. Niektoré zlomeniny ruky môžu najskôr len mierne pobolievať a tŕpnuť. Rovnako, ak ste mali ruku niekedy zlomenú, je možné, že určité formy tŕpnutia a zníženej  citlivosti vás budú sprevádzať ešte nejaký čas, kým sa dá ruka do poriadku.

Tŕpnutie prstov na ľavej ruke

Veľa ľudí možno pri takomto tŕpnutí napadne, či sa nejedna o infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Je dôležité poznať príznaky týchto stavov. Skorou reakciou môžete zachrániť život.

Jedným z príznakom infarktu je aj bolesť, vyžarujúca do ľavého ramena, prípadne nižšie do ruky.

Medzi ďalšie varovné signály infarktu patria:

Pri cievnej mozgovej príhode sú charakteristické tieto symptómy:

V prípade že spozorujete nasledovné príznaky, volajte číslo 112 alebo 155. Dôležitá je každá minúta, ktorá urýchli pacientov presun do nemocnice.

Tŕpnutie rúk v tehotenstve

Mnoho žien pocíti počas tehotenstva tŕpnutie rúk a prstov. Jedná sa o jeden z najčastejších nepríjemných sprievodných príznakov v tehotenstve. Tŕpnutie je spôsobené opuchom, ktorý stláča nervy. Opuch sa zvyšuje ako tehotenstvo postupuje, preto sa tŕpnutie môže zhoršovať.

Čo pomáha na tŕpnutie rúk v tehotenstve?

V niektorých prípadoch môže byť tŕpnutie rúk spôsobené aj anémiou alebo inými vyššie spomínanými príčinami, preto vždy tŕpnutie rúk v tehotenstve konzultujte s lekárom, ktorý vylúči závažnejšie príčiny.

Liečba tŕpnutia prstov a rúk

Závažné a bolestivé formy tŕpnutia prstov a rúk sa môžu liečiť aj steroidnými injekciami. Steroidy sú veľmi účinné v odstraňovaní zápalu, no tak ako každá hormonálna liečba, majú aj vedľajšie účinky, a preto by liečba nimi nemala byť dlhodobá.

Ak je nerv poškodený tak, že naň tlačí napríklad kosť, vhodná je operácia.

Kedy navštíviť lekára

Ako spomínali vyššie, tŕpnutie prstov a rúk nemusí byť závažný stav, no zároveň môže byť príznakom život ohrozujúcej situácie. Ak máte aj iné príznaky okrem tŕpnutia prstov a rúk, bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.

Lekára by ste mali navštíviť aj vtedy, ak je tŕpnutie prstov dlhodobé a vyskytuje sa u vás v pravidelných intervaloch. Rovnako ak je tŕpnutie spojené s väčšou bolesťou alebo vám znemožňuje bežné fungovanie.

Prevencia tŕpnutia prstov a rúk

Ak sa chcete tomuto nepríjemnému stavu vyhnúť, prípadne ste ho už mali, a chcete jeho výskyt redukovať, dodržujte tieto rady:

Záver

Ak sa nejedná o závažné stavy, liečba tŕpnutia prstov a rúk je zvyčajne dobre liečiteľná. Pri dodržiavaní režimových opatrení môžete znížiť vaše príznaky na minimum.

Ak sa u vás tŕpnutie objaví, začnite ho riešiť čo najskôr a liečbu neodkladajte. V prípade kombinácie tŕpnutia prstov a rúk s inými príznakmi infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody okamžite vyhľadajte lekára.

Zaznamenali ste už aj tŕpnutie nôh? V článku zistíte, či je tŕpnutie nôh a prstov na nohách bežné pri sedení a v noci, čo znamená tŕpnutie nôh od chrbtice, či aké lieky by vám mohli pomôcť na mravčenie a brnenie.
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×