Tea tree olej (čajovníkový olej) – účinky, použitie, cena

Zdroj: 123rf.com

Tea tree olej radíme medzi esenciálne oleje. Získava sa z rastliny čajovník austrálsky. O pozitívnych účinkoch tea tree oleja sa napísalo už veľa, my sa v článku pozrieme na to, či sú tieto účinky overené a či čajovníkový olej naozaj funguje.

Oplatí sa mať doma fľaštičku s týmto olejom? Za akú cenu sa dá kúpiť kvalitný tea tree olej?

Čo je to tea tree olej a ako sa získava

Tea tree olej sa získava z listov rastliny čajovník austrálsky (Melaleuca alternifolia). Aj keď sa názvom podobá na rastlinu čajovník (z ktorého listov sa vyrába čaj), nemá s čajovníkom okrem názvu nič spoločné. Rastlina tea tree dostala svoje pomenovanie od námorníkov, ktorým jej vôňa pripomínala čaj z muškátových orechov, ktorý sa tradične pripravoval v Austrálii.

Čajovníkový olej sa vyrába destiláciou listov čajovníka austrálskeho. Produkcia je pomerne náročná, čo sa mierne odráža na cene kvalitného tea tree oleja. Na vyprodukovanie desať litrov silice je potrebná až jedna tona silice. V minulosti sa čajovníkový olej produkoval najmä v Austrálii. V súčasnosti sa jeho výroba sústredí aj do iných krajín, napríklad Egypt, Tunisko, Vietnam a podobne.

Ako tea tree olej funguje? Aké sú jeho účinky?

Čajovníkový olej sa v tradičnom liečiteľstve používa na rôzne účely. Najčastejšie sú v súvislosti s čajovníkovým olejom spomínané antibakteriálne a antimykotické účinky.

Tea tree olej má pravdepodobné pozitívne účinky pri liečbe:

Iné účinky

Okrem vyššie spomenutých diagnóz je používanie tea tree oleja vhodné aj pri poštípaní hmyzom, na dezinfekciu povrchových rán, ako prevencia vaginálnych mykóz, pri častých oparoch (herpesoch) a podobne. Tea tree olej si môžete nakvapkať do kúpeľa (alebo aromalampy) pri ochoreniach dýchacieho traktu a pri upchatých dutinách.

Tea tree olej v tehotenstve?

Čajovníkový olej na lokálne použitie je pravdepodobne bezpečný v tehotenstve aj v období dojčenia. Doteraz nie sú známe žiadne liekové interakcie s tea tree olejom. Ak pravidelne užívate nejaké lieky, poraďte sa s vašim lekárom, či je pre vás čajovníkový olej vhodný.

Kedy čajovníkový olej nepoužívať?

Pri topickej aplikácii tea tree oleja sa u niektorých ľudí môže objaviť alergická reakcia. Medzi jej prejaví patrí svrbenie, začervenanie, podráždenie a vysušenie pokožky. Ak sa u vás objavia príznaky alergickej reakcie, prestaňte čajovníkový olej používať.

U chlapcov do puberty nie je vhodná kombinácia tea tree oleja s levanduľou, pretože by u nich mohlo dôjsť k hormonálnej nerovnováhe. Jedným z príznakov je napríklad nadmerný rast v oblastí prsníkov – takzvaná gynekomastia.

Tea tree olej nie je vhodný na vnútorné použitie, preto ho nepite v čistej ani riedenej forme. Nežiadúce účinky, ktoré sa môžu objaviť po internom užití tea tree oleja radíme napríklad zmätenosť, svalová slabosť a poruchy koordinácie svalov až strata vedomia. Čajovníkový olej majte preto vždy uložený na bezpečnom mieste, hlavne v prípade, že sa v domácnosti nachádzajú aj deti.

Tea tree olej + cena [TOP 3 oleje]

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % čajovníkový olej
  • vhodný na vonkajšie použitie pri vyššie spomenutých problémoch
  • obsah balenia je 10 ml
Cena: 6.89 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • veľké balenie – 100 ml
  • výhodná cena
  • pri akné, lupinách, mykóze, ekzéme, na bradavice a podobne
Cena: 5.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • kvalitná firma a dobrá cena
  • pôsobí ako silný repelent, používa sa na kloktanie pri zápaloch nosohltanu, bolesti hrdla, nádche a paradentóze
  • pôsobí na bradavice, opary, afty, svrbenie, upokojuje pokožku pri bodnutí hmyzom
Cena: 6.99 €

Zhrnutie

Tea tree olej je esenciálny olej (silica) priesvitnej alebo jemne žltej farby, s charakteristickou vôňou. Vyrába sa z čajovníka austrálskeho. Využíva sa na liečbu topických (na koži) poranení, ako dezinficiens, antibakteriálna a antimykotická látka. Čajovníkový olej je s veľkou pravdepodobnosťou bezpečný aj v období tehotenstva. Vyvarujte sa však perorálnemu užitiu tea tree oleja, nežiaduce účinky by mohli byť závažné a zahŕňajú svalovú slabosť, točenie hlavy a poruchy vedomia.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.