Svrbenie v konečníku a okolo konečníku (príčiny + ako mu predísť)

Zdroj: 123rf.com

Svrbenie v oblasti konečníku je intímny problém, ktorý môže mať viacero príčin. Najčastejšie sú to napríklad plesne alebo parazity. Objavuje sa však aj pri hemoroidoch a rôznych infekciách análneho otvoru.

V článku nájdete charakteristické príznaky nasledujúcich diagnóz a odporúčania, čo v jednotlivých prípadoch robiť.

Nepríjemné svrbenie konečníku

Ťažko sa o tom hovorí, no svrbenie v oblasti análneho otvoru sa vyskytuje u veľa ľudí. Pocit svrbenia je často veľmi intenzívny a postihnutého núti chytať si svrbivé miesto. Vo väčšine prípadov krátkodobé svrbenie konečníku nie je závažné a rýchlo pominie.

Ak sa však u vás vyskytnú nasledujúce príznaky, mali by ste vyhľadať lekára:

Možné príčiny svrbenia okolo konečníku

Pri diskomforte okolo konečníku vždy zvážte, aké faktory by ho mohli spôsobovať. Je to dôležité aj preto, aby ste následne vedeli zvoliť vhodnú liečbu.

Mrľa detská

Svrbenie konečníku u detí s veľkou pravdepodobnosťou znamená výskyt parazita v tráviacom trakte. Ak dieťa ochorie, je veľká šanca prenosu aj na iných členov domácnosti. Mrľa žije v hrubom čreve, v noci prechádza do okolia konečníku, kde kladie vajíčka. Takto nakladené vajíčka sú vysoko infekčné. Je veľké riziko, že sa prenesú na okolité predmety, čím sa nakazia aj iní ľudia.

Príznaky mrle detskej sú intenzívne svrbenie a škrabanie konečníku, ktoré je najvýraznejšie v noci. Pri dievčatách môže byť svrbenie konečníku sprevádzané aj svrbením v pošve.

Pri diagnostikovanej mrle alebo inom parazitovi sa lieči celá rodina. Najčastejšie sa používa liek Vermox (na predpis), ktorý je nutný užiť v dvoch cykloch.

Hemoroidy

Hemoroidy sú zapálené a podráždené žily v oblasti konečníku. Poznáme dve formy hemoroidov – vonkajšie a vnútorné. Okrem svrbenia sa prejavujú bolestivosťou, výtokom z análneho otvoru a sťažením vyprázdňovaním. V liečbe sa používajú lokálne gély a masti, ktoré predchádzajú vzniku infekcie, tlmia bolesť a liečia postihnuté miesto. Vhodné sú aj sedacie kúpele z dubovej kôry.

Kvasinkové infekcie

Najčastejšie sa objavujú u ľudí s oslabeným imunitným systémom, ale aj po liečbe antibiotikami. Svrbenie v konečníku spôsobené kvasinkami sa lieči podobne ako kvasinkové infekcie genitálií – lokálnymi a systémový liekmi.

Nadmerná alebo naopak nedostatočná hygiena

Atopici (ľudia s náchylnosťou na ekzém a rôzne vyrážky) sa môžu stretnúť so svrbením pri konečníku po použití dráždivého mydla alebo inej kozmetiky. Pri alergickej reakcii hrozí riziko mikrotrhliniek, ktoré sa ľahko infikujú a môžu spôsobiť zápal. Ak máte sklony k atopii, používajte len kozmetiku, ktoré vám nespôsobuje problémy a zbytočne neexperimentujte.

Naopak, aj nedostatočná hygiena môže okrem iných zdravotných problémov spôsobiť nepríjemný pocit v oblasti konečníku. Svrbeniu konečníku po stolici predchádzajte používaním vlhčeného toaletného papiera, bidetu alebo sprchy.

Svrbenie sa môže objaviť aj po holení oblasti análneho otvoru. V tom prípade miesto natrite upokojujúcou masťou, napríklad zinkovou alebo nechtíkovou. Žiletky pravidelne meňte.

Závažnejšie ochorenia, ktoré sa môžu prejaviť svrbením konečníku

Svrbením konečníku sa môžu prejavovať aj ochorenia ako cukrovka, ochorenia štítnej žľazy alebo kolorektálny karcinóm. V prípade, že s au vás vyskytnú aj iné príznaky, napríklad celková slabosť, chudnutie alebo nadmerné priberanie, nevoľnosti a dlhodobé tráviace problémy, objednajte sa k lekárovi.

Ako predchádzať svrbeniu konečníku a jeho okolia

Zhrnutie

Svrbenie v oblasti konečníku je ošemetný problém, ktorý však vo väčšine prípadov neznamená nič závažné. Pozor by ste si mali dať na parazity, ktoré sa ľahko prenášajú v detských kolektívoch. Ako prevencia svrbenia konečníku a mrle detskej sa niekedy odporúča cesnak. Ak sa však parazity vyskytnú, je nevyhnutné užívať lieky. Masť na svrbenie konečníku je vhodná hlavne pri hemoroidoch.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×