Spálená pokožka – popáleniny od slnka (prvá pomoc)

Zdroj: 123rf.com

V tomto ročnom období sme si pre vás pripravili vysoko aktuálnu tému – spálená pokožka a popáleniny od slnka. Už dávno neplatí, že spáliť sa môžete len pri mori a že opaľovacie krémy s vysokým faktorom nie sú v našich zemepisných šírkach potrebné.

V článku si prečítate, ako sa prejavujú popáleniny od slnka, aké sú ich rizikové faktory, ale aj čo na spálenú pokožku, keď to náhodou so slnením preženiete.

Máte od slnka spálený chrbát? Bude na to stačiť masť na popáleniny?

Čítajte a zistíte, čo je dobré na spálenú pokožku, aká je prvá pomoc pri spálení a ako sa mu najistejšie vyhnúť.

Popáleniny od slnka – kedy vzniknú a ako ich rozpoznať?

Asi sa nám to už stalo všetkým.

Zabudli ste si opaľovací krém, podcenili ste intenzitu slnečného žiarenia, ocitli ste sa neplánovane na priamom slnku… Alebo ste sa aj natreli, no ochrana nebola dostatočná.

Ako k spáleniu dochádza?

Spálená pokožka od slnka je vlastne poškodená horná (niekedy aj spodnejšia) vrstva kože škodlivým UV žiarením. Najbežnejším druhom je spálený chrbát (kvôli tomu, že chrbát zaberá veľkú plochu, ktorá býva najviac vystavená slnku).

Príznaky spálenej pokožky

To, že ste spálení, spoznáte podľa charakteristických príznakov, ktoré sa objavia v priemere od 2 – 4 hodín od slnečnej expozície. Niekedy však trvá aj 24 hodín, kým sa rozvinú všetky príznaky.

Spálenie od slnka sa prejavuje ako začervenaná pokožka, ktorá je boľavá a citlivá na dotyk. Začervenanie trvá zvyčajne 1 – 2 dni, potom v závislosti od intenzity spálenia pokožky ustupuje.

Popáleniny zo slnka sa vyskytujú v troch stupňoch:

  1. Mierne spálená pokožka – charakteristické je bolestivosťou a začervenaním, ktoré trvá od 3 – 5 dní.
  2. Stredne silne spálená pokožka – bolestivejšie ako prvý typ. Pokožka je opuchnutá, červená, na dotyk horúca. Liečba je dlhšia, trvá približne 7 dní.
  3. Závažné spálená pokožka – na koži sa objavujú bolestivé pľuzgiere, koža je extrémne červená. Ťažké prípady vyžadujú návštevu lekára, v niektorých prípadoch aj hospitalizáciu. Liečba trvá okolo 2 týždňov.

Rizikové faktory pre spálenie

Je samozrejmé, že svetlé typy pokožky sú náchylnejšie na spálenie od slnka.

Poznáte však aj iné faktory, ktoré prispievajú k zvýšeným rizikám spálenia pokožky?

Okrem spomínanej farby pleti (takzvané fototypy) sú to:

Prvá pomoc pri spálení slnkom

Ak sa už v tejto situácii ocitnete, začnite stav riešiť na viacerých frontoch. Pri spálení nie je totiž poškodená len pokožka, organizmus je celkovo prehriaty a trpí viacero orgánov.

Prvým základným krokom, ktorý by ste mali urobiť, je doplnenie tekutín, ktoré sa pri prehriatí stratili.

Následne začnite riešiť samotnú spálenú pokožku:

Začať môžete studenou alebo vlažnou sprchou, ktorá vám uľaví od bolesti a kožu mierne upokojí. Po sprche sú ideálne masti na popáleniny, ktoré natierajte v pravidelných intervaloch v tenkej vrstve na dobre vysušenú kožu.

Maste a krémy

Najoverenejšie maste na popáleniny od slnka sú napríklad:

  1. Panthenol
  2. Mandľový rastlinný olej
  3. poslúžiť môže aj obyčajná kalciová masť

Pri výraznejších bolestiach môžete užiť lieky od bolesti ako napríklad Ibalgin alebo Paralen. V prípade, že sa na vašej koži tvoria pľuzgiere, neprepichujte ich, ale ich nechajte samovoľne sa zahojiť. Samozrejmosťou je vyhýbanie sa slnku, kým sa koža nezregeneruje.

TIP: S regeneráciou pokožky vám môže pomôcť aj užívanie morského kolagénu.

Domáca liečba spálenej kože

A čo v prípade, že nemáte krémy po ruke?

Poslúžiť vám môže napríklad kokosový olej. Nachádza sa v ňom veľa saturovaných tukov, ktoré sú účinné pri zmierňovaní príznakov bolesti spálenej kože. Tiež navracia pokožke prirodzenú vlhkosť, keďže pokožka po dlhodobom vystavovaní na slnku má tendenciu vysychať.

A čo kokosový olej ako náhrada opaľovacích krémov?

To vám neodporúčame. Kokosový olej má prirodzený ochranný faktor (SPF) len okolo 7. Taký nízky faktor vašu kožu rozhodne neochráni pred škodlivým UV žiarením. 

Medzi ďalších prírodných pomocníkov pri liečbe slnečného popálenia patria:

Viete, ako postupovať pri bežnom popálení sa v domácnosti? Ak nie, určite si prečítajte článok o ošetrení a liečbe pri popáleninách.

Kedy je potrebná návšteva lekára

Extrémne spálená pokožka po opaľovaní môže so sebou priniesť viaceré komplikácie. Ak sa vám zdá, že postihnutá osoba nereaguje adekvátne – jej reakcie sú spomalené, niekedy až zvláštne, prípadne dôjde k záchvatom, zmenám videnia alebo iným neurologickým príznakom, je potrebná neodkladná zdravotná starostlivosť.

V prípade, že sa na pokožke vyskytujú pľuzgiere, ktoré sú belavé alebo necitlivé na dotyk, jedná sa o závažnejší typ spálenia pokožky, ktorý vyžaduje lekársku starostlivosť.

Prevencia spálenej pokožky

Najideálnejšie je popáleninám zo slnka predchádzať.

Napríklad takto:

  1. Nevystavujte sa slnečnému žiareniu v obedných hodinách.
  2. Pri každom pobyte na slnku používajte krémy s vysokým SPF (najmenej 30). Vyberte si kvalitný opaľovací krém (ja osobne kupujem opaľovacie krémy výlučne v lekárni, nie drogériách). Existuje viacero typov, dôležité je však, aby bol vodeodolný a vyhovoval vášmu typu pleti. Zároveň si všímajte, či je opaľovací krém proti UVA a zároveň UVB žiareniu. Aplikuje ho na pokožku aspoň 20 minút pred tým, ako sa vystavíte slnečnému žiareniu. To, že je krém vodeodolný, neznamená, že ho nemusíte počas dňa znovu nanášať. Ochráni vás však počas kúpania a po dobu približne 40 minút po kúpaní, následne sa prekrémujte.
  3. Popáleniny od slnka sa vám budú vyhýbať, ak si na pláž budete nosiť stany alebo slnečníky, prípadne si zadovážte biele, vzdušné oblečenie, ktoré vás ochráni pred škodlivým žiarením.

Akékoľvek vystavovanie sa slnku bez ochranného faktora je rizikové. Okrem krátkodobých nepríjemností ako je spálenie si zvyšujete riziko rakoviny kože. Profesor dermatológie a chirurgie Lefell uvádza, že aj opálenie je len signálom dočasného poškodenia pokožky UV žiarením.

Zhrnutie – spálená pokožka mi už nehrozí

Popáleniny od slnka nie sú nič príjemné a preto si slnečné dni, ktoré máme ešte pred sebou užite rozumne a bez zbytočného riskovania.

Dodržujte zdravé zásady opaľovania sa. Ak sa vám stane, že sa spálite, už viete, čo pomáha na spálenú pokožku od slnka. Dúfame, že budete vedieť aká je vhodná prvá pomoc pri spálení (pre istotu), ale nebudete ju musieť použiť.

Už viete, že spálená pokožka nie je vôbec zdravá. Ale viete aj to, podľa čoho vyberať opaľovací krém? Prečítajte si, ktoré sú najlepšie opaľovacie krémy.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×