Pigmentové škvrny – ako vznikajú a ako sa ich zbaviť? (prírodná liečba, krémy a domáce recepty)

Zdroj: 123rf.com

Pigmentové škvrny sa často objavujú na koži po výraznej expozícii na slnku. Ich výskyt je bežný najmä na tvári a na rukách. Veľký podiel na ich vzniku má však aj genetika.

V článku si popíšeme detailnejšie prečo vznikajú a tiež vám popíšeme, aká je vhodná prírodná liečba, dostupné krémy a domáce recepty na pigmentové škvrny.

Postihujú až 50 % ženskej populácie. Ženám vedia urobiť nemalé komplexy, aj keď nie sú zdravotne závadné. Sú to pigmentové škvrny.

Pozrime sa na ne bližšie.

Pigmentové škvrny – ako vznikajú?

Tmavé fľaky, ktoré sa vám objavia na tvári (odborne sa nazývajú hyperpigmentácia) sú spôsobené nadmernou produkciou melanínu. Od koncentrácie melanínu závisí vaša celková farba kože, vlasov a očí. Funkciou tohto farbiva je aj ochrana kože pred slnečným žiarením (wikipedia.org).

Pigmentové škvrny môžu byť rôznych odtieňov, od svetlo hnedej až po tmavo čiernu. Rovnako ich veľkosť býva rôzna. Najčastejšie sa pigmentové škvrny vyskytujú na tvári, rukách, dekolte a ramenách.

Jedným z faktorov, ktoré môže viesť k tvorbe pigmentových škvŕn je genetika. Okrem nej existujú aj ďalšie, o ktorých si napíšeme niečo viac:

Pigmentové škvrny od slnka

Prvým spôsobom, ako sa vám môžu na tvári vytvoriť pigmentové škvrny je dlhý pobyt na slnku. Slnko je najsilnejším rizikovým faktorom, pretože priamo zvyšuje aktivitu melanocytov. Ak sa teda často a dlhodobo opaľujete, vystavujete svoju pokožku väčšiemu riziku.

V prípade, že sa u vás už pigmentové škvrny zo slnka vyskytli, pri následnom vystavovaní pokožky slnku sa môžu ešte zhoršovať a prechádzať do iných závažnejších foriem.

Pigmentové škvrny v tehotenstve

Odborne sa nazývajú aj melasma alebo chiasma. Vyskytujú sa u väčšiny tehotných žien a ich výskyt je spojený s hormonálnymi zmenami, ktoré žena v tehotenstve podstupuje. Konkrétne je za to zodpovedný estrogén, ktorý zvyšuje aktivitu melanocytov.

Zároveň, na pigmentové škvrny sú náchylné aj ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu. Pri týchto dvoch stavoch sú pigmentové škvrny pomerne veľké a nachádzajú sa hlavne na tvári a ramenách.

Pigmentové škvrny po úraze a zápale

Vyskytnúť sa môžu aj pri porušenom hojení rán a pri zápaloch kože. Pigmentové škvrny po akné sa prejavia ako tmavé fľaky v oblasti, kde sa akné najviac vyskytovalo.

Aj nesprávne ošetrenia pleti, ktorým si chcete pomôcť v liečbe akné môže viesť k pigmentovým škvrnám. Rizikové sú procedúry ako dermabrázia, chemické pílingy a ošetrenia laserom. Ak sa pre tieto kozmetické úkony rozhodnete, vyberajte si len kvalitné kozmetické štúdiá.

Zdroj: 123rf.com

Pigmentové škvrny ako následok liekov

Skupina liekov, ktoré sa označujú ako fotosenzitívne môže v kombinácii so slnkom vyvolať tmavé fľaky na koži, ale aj vyrážky a rôzne podráždenia kože. Medzi fotosenzitívne lieky patria hlavne antibiotiká (tetracyklíny, ciprofloxacín), antidepresíva, lieky používané na liečbu epilepsie, lieky na chemoterapiu, antimalariká a bylinka ľubovník bodkovaný.

Ak ste používali nesteroidné antiflogistikum ako masť, krém alebo gél (napríklad Fastum gél, Ibalgin krém a podobne), postihnuté miesto nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu po dobu 14 dní od ukončenia liečby.

Ak ste si nie istý, či je liek, ktorá užívate fotosenzitívny, poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Pri užívaní liekov z týchto skupín eliminujte pobyt na slnku a v prípade že sa to nedá, používajte opaľovacie krémy s vysokým SPF. Ak neviete aký si vybrať, prečítajte si náš článok o opaľovacích krémoch.

Pigmentové škvrny na tvári môžu byť aj príznakom ochorenia. Najčastejšie sa takto prejavia problémy s pečeňou a obličkami a ľudovo sa nazývajú aj starecké škvrny. Okrem toho sa môžu vyskytnúť pri autoimunitných ochoreniach, metabolických ochoreniach a hypovitaminózach.

Liečba pigmentových škvŕn

Pigmentové škvrny nie sú medicínsky problém (ak nie sú symptómom iného ochorenia), patria skôr do kategórie kozmetických problémov. Existuje viacero spôsobov, ktorými si môžete poradiť s pigmentovými škvrnami a je len na vás, ktorý si vyberiete.

Je dôležité upozorniť, že liečba pigmentových škvŕn je dlhodobejšia a výsledky pri väčšine spôsobov liečby nie sú viditeľné ihneď. Je to preto, že koža pri pigmentových škvrnách nie je narušená len vo vrchnej vrstve ale aj spodnejších vrstvách, ktorým treba určitý čas na regeneráciu. Preto si na výsledky budete musieť nejakú dobu počkať, ostaňte však trpezlivý a liečbu neprerušujte.

Krémy na pigmentové škvrny

Prírodná liečba pigmentových škvŕn (domáce recepty)

Aj niektoré bežne dostupné súčasti kuchyne vedia pomôcť pri zimerňovaní pigmentových škvŕn.

Vhodné sú napríklad tieto domáce recepty:

Zákroky na odstránenie škvŕn

Odstránenie pigmentových škvŕn môže byť prevedené aj špecialistom.

Tu sú najbežnejšie možnosti:

Chemický píling

Neodborne prevádzaný môže byť spúšťačom tvorby pigmentových škvŕn, no ak sa robí kvalitne, môže slúžiť ako liečba tých už vyskytujúcich sa. Pri chemickom peelingu sa odstránia vrchné vrstvy kože. Peeling nie je bolestivý. Najčastejšie sa na pleť aplikuje kyselina glykolová, ktorá je netoxická a prírodná, získava sa z cukrovej trstiny.

Diamantová dermabrázia

Jedná sa o bezbolestný kozmetický zákrok, pri ktorom sa vrchná vrstva kože mierne obrúsi. Následne dochádza k redukcii vrások, škvŕn, jaziev a akné. Po ošetrení začne koža produkovať viac kolagénu, je pevnejšia a žiarivejšia.

Odstránenie pigmentových škvŕn laserom

účinnejšie ako kozmetické procedúry, pretože ich prevádza lekár – dermatológ. Špeciálne svetlo, ktoré je aplikované na kožu a má presne stanovenú vlnovú dĺžku sa prikladá na postihnuté miesta a následne zničí pigmentové bunky. Po zákroku sú dočasne pigmentové fľaky výraznejšie, potom po dobe asi 4 týždňov úplne vymiznú.

LED diódové polarizované zelené svetlo

Táto metóda sa používa na odstránenie škvŕn iba na jeseň a v zime. Odstránenie LED svetlom sa prevádza v týchto obdobiach preto, lebo je dôležité, aby pri nej pokožka ostala chránená pred slnkom.

Prevencia pigmentových škvŕn

Dermatológovia varujú ľudí, že fľaky sa neobjavujú na tvári zo dňa na deň a sú skôr následkom dlhodobého vystavovania pokožky nadmernému slnečnému žiareniu.

Je dôležité začať pigmentové škvrny riešiť ihneď ako sa vyskytnú. Nečakajte kým sa zväčšia! Už pri prvých príznakoch by ste mali začať používať krémy na to určené.

Tipy na prevenciu:

Záver

Hyperpigmentácia sa vyskytuje najčastejšie na tvári a na rukách, preto ju ťažko skryjete. V dnešnej dobe však existuje veľa možností, ako tento kozmetický problém riešiť. Je už na vás, ktorú z možností si vyberiete, či si zvolíte prírodnú liečbu pigmentových škvŕn, alebo krémy na pigmentové škvrny, prípadne navštívite dermatológa, ktorý prevedie terapiu laserom.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×