Pásový opar (herpes zoster) – prenos, príznaky, liečba, obrázky

Zdroj: 123rf.com

Herpes zoster (pásový opar) je pomerne časté infekčné vírusové ochorenie. Jeho priebeh môže byť nekomplikovaný, bez závažnejších rizík. Ochorenie je však rizikové hlavne u starších ľudí.

Zaujíma vás, či je pásový opar nákazlivý a aký je jeho prenos? Aké má príznaky a aká je jeho liečba? Prečítajte si náš dnešný článok, kde sa dozviete všetko ohľadom pásového oparu.

Pásový opar/herpes zoster – čo to je?

Pásový opar je infekčné vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje vírus varicella zoster. Tento vírus radíme medzi herpetické vírusy. Charakteristikou herpetických vírusov je to, že ostávajú v organizme človeka a pri oslabení imunity sa môžu znovu aktivovať.

Prenos

Prenos pásového oparu sa uskutočňuje kvapôčkovou formou ale aj vzduchom a priamym kontaktom. To znamená, že aj kýchnutie, použitie príboru alebo iného predmetu po nakazenom môže zapríčiniť jeho prenos. Vírus sa pri vdýchnutí dostáva do dýchacieho systému, následne do krvi a potom vyvolá na koži typické príznaky. Po prekonaní ochorenia vírus ostáva v nervovom systéme a pri oslabenej imunite môže dôjsť k jeho opätovnému rozšíreniu.

Rizikové faktory

Pásový opar vzniká ako sekundárna infekcia po prekonaní ovčích kiahní. Toto ochorenie prekonala väčšia z nás ešte v detstve a vzniká naň imunita. Ak ste teda už prekonali ovčie kiahne, herpes zoster sa u vás nachádza v latentnej (neaktívnej) fáze. Ochorieť môžete teda teoreticky všetci, prakticky sa pásový opar vyskytne u 10 – 20 % dospelej populácie.

Medzi iné rizikové faktory patrí:

Zistiť viac

MILGAMMA N 100 kapsúl

  • liek obsahuje vitamíny skupiny B (benfotiamín, pyridoxíniumchlorid a kyanokobalamín)
  • tieto vitamíny sú nevyhnutné pre metabolizmus nervových buniek a používajú sa na liečbu neuropatii
  • liečba zápalových a bolestivých ochorení nervov ako je migréna, pásový opar (herpes zoster), diabetická polyneuropatia, obrna tvárového nervu

Pásový opar u detí

U detí sa pásový opar vyskytuje veľmi zriedka. Primárna infekcia herpesom zoster sa u detí manifestuje práve ako ovčie kiahne.

Medzi rizikové faktory na vznik pásového oparu u detí patrí:

Na Slovensku je dostupné nepovinné očkovanie proti ovčím kiahňam. Odporúča sa deťom s výrazne oslabenou imunitou a deťom s chronickými ochoreniami. Toto očkovanie je vhodné aj pre tehotné ženy, ktoré ovčie kiahne ešte neprekonali. O podrobnostiach sa informujte u vášho lekára. 

Pásový opar v tehotenstve

Podobne ako u detí, aj v tehotenstve sa pásový opar vyskytuje zriedka. Ak sa však aj vyskytne, prognózy u väčšiny tehotných žien sú dobré. V niektorých prípadoch však môže pásový opar v tehotenstve spôsobiť poškodenia plodu.

Ak ste tehotná a v minulosti ste neprekonali ovčie kiahne, vyhýbajte sa akémukoľvek kontaktu s pacientom s pásovým oparom. Ochorenie je pomerne infekčné, preto je potrebné znižovať riziko nákazy na minimum.

Príznaky pásového oparu

Inkubačná doba herpesu zoster je 7 – 18 dní.

Príznaky počas prodromálneho štádia

Pred tým, ako sa objavia príznaky sa herpes zoster nachádza v prodromálnom (skrytom) štádiu.

V tejto fáze sa môžu objaviť prvé nešpecifické príznaky:

U malého percenta prípadov sa objavia aj príznaky podobné chrípke. Prodromálne štádium trvá 1 – 5 dní.

Príznaky počas aktívneho štádia

Pre aktívne štádium ochorenia sú charakteristické príznaky:

Priebeh ochorenia je tým lepší, čím je nižší vek pacienta. U starších ľudí sa častejšie vyskytnú rôzne komplikácie a liečba je dlhodobejšia.

Päť typov kožných vyrážok na tele malého dieťaťa (Zdroj: 123rf.com)

Liečba pásového oparu

Liečba sa rozdeľuje na akútnu a chronickú.

Liečba akútneho herpesu zoster pacientovi uľaví od bolesti, spomalí rozmnožovanie vírusov a zlepší hojenie pľuzgierikov na koži.

Používajú sa tieto lieky:

Pri veľmi silnej bolesti vám algeziológ prípadne neurológ môže pichnúť takzvaný epidurálny blok. Táto forma je veľmi účinná pri akútnej bolesti a poskytuje dlhodobú úľavu až po dobu jedného mesiaca. 

Prevencia

Herpes zoster patrí medzi ľahko prenosné a pomerne infekčné ochorenia. Ak ste v minulosti neprekonali ovčie kiahne, vyhýbajte sa chorým ľuďom s pásovým oparom. Tehotným ženám sa vo všeobecnosti odporúča vyhýbať veľkým skupinám ľudí, aby sa zbytočne nevystavovali riziku akejkoľvek infekcie.

Ak ste však už ovčie kiahne prekonali, nemôžete sa pásový oparom nakaziť od niekoho kto ho aktuálne má, rovnako ako sa nemôžete znovu nakaziť ovčími kiahňami.

Komplikácie

Pri ochorení, akým je pásový opar môže dojsť ku vzniku niektorých komplikácií.

Toto ochorenie patrí medzi bolestivé choroby. V zriedkavých prípadoch bolesť pretrváva aj po preliečení ochorenia. U niektorých ľudí sa ochorenie rozvinie do posteherpetickej neuralgie. Tento stav je extrémne bolestivý a na jeho liečbu sa využíva sa viacero liekových skupín, vrátane antidepresív a opioidov.

Zdroj: 123rf.com

Ak sa herpes zoster objaví na tvári, môže poškodiť tvárové nervy prípadne oko. Zjazvenie očí môže následne poškodiť samotný zrak. Po prekonaní herpesu zoster v oblasti oka sa tiež zvyšuje riziko glaukómu, ktorý môže viesť až k strate zraku.

Nebezpečný sa herpes zoster stáva aj vtedy, keď sa rozšíri na celé telo. Ochorenie sa odborne nazýva zoster generalisatus.

Iné komplikácie zahŕňajú: ochrnutie tváre alebo bránice, poškodenie mozgu, mozgových blán alebo miechy.

Prognóza pásového oparu

Väčšina prípadov pásového oparu má dobrú prognózu. Pri adekvátnej liečbe ostávajú pacienti bez príznakov. Bolestivá herpetická neuralgia sa vyskytuje u 10 – 15 % pacientov, u starších ľudí však až u každého druhého pacienta.

Ochorenie je smrteľné vtedy, keď herpetický vírus postihne mozog alebo miechu a rozvinú sa komplikácie.

Zhrnutie

Pásový opar je vírusové ochorenie, ktoré sa vyskytuje najviac u starších ľudí. Herpetický vírus, ktorý ho vyvoláva máme v sebe všetci, ktorí sme prekonali ovčie kiahne. Prenos z človeka na človeka je možný len vtedy, ak osoba ešte neprekonala ovčie kiahne. Inak k ochoreniu dochádza cez reaktiváciu vírusu v tele. Inkubačná doba herpesu zoster je pomerne dlhá. Môže sa prejaviť až za 18 dní.

Liečba je založená na podávaní antivirotík, liekov od bolesti a kortikoidov. Domáca liečba pásového oparu zahŕňa sprchovanie v studenej vode a voľnopredajné vysušujúce maste a zásypy s obsahom zinku.

Zistiť viac

MILGAMMA N 100 kapsúl

  • liek obsahuje vitamíny skupiny B (benfotiamín, pyridoxíniumchlorid a kyanokobalamín)
  • tieto vitamíny sa používajú ako liečba zápalových a bolestivých ochorení nervov ako je migréna, pásový opar (herpes zoster), diabetická polyneuropatia, obrna tvárového nervu
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×