Otrava jedlom – príčiny, príznaky + čo robiť (prvá pomoc)

Zdroj: 123rf.com

Otrava jedlom nie je závažný stav, no vie nás potrápiť svojimi otravnými príznakmi. A keďže sa blíži leto, potraviny sa budú rýchlejšie kaziť, doprajete si zmrzlinu a veľa ovocia, prípadne pôjdete na huby, môžete sa stretnúť s týmto problémom.

Čo robiť pri otrave jedlom, aké sú príznaky a príčiny otravy si povieme v tomto článku.

Čo je to otrava jedlom

Otrava jedlom je stav, kedy dochádza k infikovaniu tráviaceho traktu po požití nakazenej, pokazenej alebo toxickej potraviny. Jedná sa o pomerne častý stav. Každý rok sa s ním stretne približne 1 zo 6 ľudí.

Príčiny otravy jedlom

Existuje viacero situácii a dôvodov, ktoré sa vám môžu postarať o nepríjemné tráviace problémy pri otrave jedlom.

Najčastejšie sú to tieto:

Norovírusy

Nájdete ich v surovom ovocí a zelenine. Nakaziť sa môžete aj z mäkkýšov (napríklad mušle a homáre). Príčinou infekcie môžu byť aj kuchári, ktorí sú nosiči norovírusov a pri príprave potravy nedodržia správnu hygienu.

Salmonelóza

Baktéria salmonely (Salmonella enterica) sa nachádza v nedovarených jedlách, surových vajíčkach (majonéza, zmrzlina, vaječný krém) v nepasterizovanom mlieku a mliečnych produktoch. Ak bolo ovocie alebo zelenina polievané kontaminovanou vodou, môžete sa nakaziť aj z neho.

Salmonelóza patrí medzi najčastejšie črevné infekcie. Charakteristický príznak salmonelózy (okrem hnačiek, teplôt a iných príznakov) je zelená stolica. K vylučovaniu salmonelózy v stolici dochádza ešte niekoľko týždňov po vyliečení, preto je dôležitá zvýšená hygiena, aby nedošlo k prenosu na iného člena rodiny (slovenskypacient).

Clostridium perfringens

Ak ste nedôsledný v odkladaní jedál, vaša potrava môže byť zdrojom klostridií. Najnáchylnejšie sú mäsové pokrmy a mäsové omáčky.

Campylobakter

Jedná sa o baktériu, ktorá žije v črevách hydiny. Nakaziť sa môžete konzumáciou nedovareného mäsa alebo pri kontakte s infikovanou stolicou človeka. K nákaze dochádza do 10 dní od kontaktu s infekciou a prejavuje sa hnačkami a zvýšenou teplotou.

Shigella

Najčastejšie dôjde k prenosu baktérie pri umývaní potravy kontaminovanou vodou. Shigella sa nachádza v predpripravenej zelenine a ovocí a tiež v morských plodoch.

E. coli

E. coli je baktéria, ktorá je prirodzene súčasťou nášho tráviaceho traktu. V čreve vytvára potrebný vitamín K.

Nakaziť sa môžete konzumáciou bravčového mäsa alebo nepasterizovaného mlieka. Baktéria sa zničí pri vare 70 stupňov po dobu aspoň 10 minút.

Pri liečbe E. coli sa neodporúča liečba antibiotikami kvôli rezistencii a tiež kvôli ich minimálnemu účinku na priebeh liečby.

Príznaky otravy jedlom

Keďže príčiny otravy môžu byť rôzne, aj prejavy bývajú odlišné. Závisieť budú od toho, či sa jedná o baktériu, vírus alebo parazita, a tiež od efektivity vášho imunitného systému.

No vo všeobecnosti sa dá spoznať otravu jedla podľa troch charakteristických príznakov:

  1. hnačka
  2. nevoľnosť
  3. vracanie

Časté bývajú aj kŕče v bruchu. K prvým príznakom môže dôjsť už po hodine od konzumácie nakazeného jedla.

Medzi ďalšie menej špecifické príznaky patria bolesti svalov, horúčka, nafukovanie a celková slabosť.

Príznaky otravy hubami

Otrava hubami je špecifická v tom, že sa nemusí prejaviť bezprostredne po konzumácii húb. Niekedy sa objaví až na druhý, prípadne tretí deň.

Najnebezpečnejšie huby ako Muchotrávka zelená a Vláknica Patouillardova, ale aj iné životu nebezpečné huby sa prejavia až po dlhšej dobe, v rozmedzí od 6 a viac hodín. Priebeh otravy hubami má rôzne formy.

V žiadnom prípade nezbierajte huby, ktoré nepoznáte. Ak huby kupujete prípadne dostanete, skontrolujte si všetky z nich. 

Hlavné príznaky otravy hubami sú:

Nie len jedovaté, ale aj jedlé huby môžu byť príčinou otravy hubami. Ako je možné? Jedlými hubami sa môžete otráviť v prípade, že boli kontaminované  infikovanou vodou, napadnuté parazitmi alebo boli zle uskladnené, prípadne málo tepelne upravené. Preto huby varte alebo duste minimálne 30 minút

Prvá pomoc pri otrave jedlom

Ako si poradiť doma s tráviacimi ťažkosťami?

Väčšina otráv nevyžaduje návštevu lekára. Určite vás zaujímajú overené rady, ako sa oč najskôr vystrábiť.

Ak sa chcete čo najskôr vrátiť do normálneho fungovania, držte sa týchto rád:

  • Základom je hydratácia. Pite čo najviac vody. Ak máte problémy udržať v sebe tekutinu, pite po malých množstvách, no často. Ak nedokážete ani to, odporúča sa cmúľať kocku ľadu.
  • Ak máte hnačky alebo zvraciate, dajte si zopár hodinovú diétu (nie však dlho). Následne začnite s ľahšími potravinami ako ryža, mrkva, zemiaky a podobne.
  • Vhodné sú aj rehydratačné nápoje vo forme práškov (napríklad Kulíšek) alebo šumivých tabliet. Vyrobiť si ho môžete aj doma: zmiešate šťavu z pol pomaranča (doplníte draslík), malú lyžičku soli (doplníte sodík) a polievkovú lyžicu cukru (doplníte glukózu). To všetko rozmiešate v litri vody a pomaly pijete.
  • Vyhýbajte sa mliečnym produktom, alkoholu, kofeínu, korenistým a mastným jedlám. Aj keď príznaky ochorenia ustúpia, počkajte s ich konzumáciou ešte aspoň pár dní.
  • Váš organizmus používa hnačku ako obranný mechanizmus – zbavuje sa tak toxínov, baktérii a vírusov. Ak je však hnačka úporná a príliš vás vysiľuje, použite voľnopredajné lieky na zastavenie hnačky, napríklad Endiex.
  • Vhodné sú aj probiotiká, ktoré upravia vašu mikrobiotu späť do normálu.

Čo jesť pri otrave jedlom

  • slané krekry
  • želatína
  • banány
  • ryža
  • ovsená kaša
  • kurací vývar
  • zemiaková kaša
  • varená zelenina
  • riedené ovocné šťavy
  • hrianky
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Prvá pomoc pri otrave hubami

Kedy navštíviť lekára

Otrava jedlom môže byť niekedy nebezpečná. V týchto prípadoch by ste mali zájsť za lekárom:

Ak je hnačka veľmi silná, môže dôjsť k strate elektrolytov a dehydratácii. Najnáchylnejšie na dehydratáciu sú malé deti a starší ľudia. Medzi základné príznaky tohto stavu patrí znížená frekvencia močenia u dospelých, dieťa bude mať málo precikané plienky, suché pery, padnuté viečka a znížená elasticita kože, únava, ospalosť, bolesti hlavy. Deti, ktorým ešte nezrástla úplne fontanela ju pri dehydratácii môžu mať preliačenejšiu ako obyčajne. Ak spozorujete príznaky dehydratácie na vás alebo vašich deťoch, vyhľadajte lekára. Môže vám podať zavodňujúci roztok vo forme infúzie.

Nebezpečné príznaky

Medzi ďalšie nebezpečné situácie patria:

Medzi rizikovejšie skupiny patria malé deti, starší pacienti, tehotné ženy, ľudia s chronickými ochoreniami a poškodením imunitným systémom (napríklad onkologickí pacienti, diabetici a podobne).

Niektoré črevné infekcie, napríklad Listéria vyžadujú liečbu antibiotikami. V prípade podozrenia na závažnejšie formy otravy navštívte lekára.

Vírusové infekcie sa neliečia antibiotikami, lebo na ne neúčinkujú, dokonca by mohli váš stav zhoršiť narušením prirodzenej mikroflóry v čreve.

Prevencia potravinovej otravy

Najúčinnejšia forma prevencie je hygienická manipulácia s potravinami. Potraviny nenechávajte dlho mimo chladničky, obzvlášť v letných mesiacoch. Na transport potravín používajte mini chladničky prípadne tašky, ktoré udržia potraviny v chlade.

Pred prípravou a po príprave jedla si vždy umyte ruky. Potraviny skladujte v čistých nádobách, chladničku pravidelne umývajte.

Pri práci s mäsom dbajte na zvýšenú hygienu, krájacie dosky, nože a povrchy ihneď umyte a vydezinfikujte. Mäso a huby varte dostatočne dlho.

Rizikové potraviny

Najrizikovejšie potraviny z hľadiska otravy jedlom sú:

Záver

Otrava jedlom je časté ochorenie, ktoré sme už snáď prekonali všetci. Či už ste zjedli niečo pokazené, alebo nedostatočne tepelne upravené, váš žalúdok a črevá sa pár dní potrápili, kým sa zbavili patogénov.

No otrava jedlom môže byť aj závažnejší stav, hlavne pri otrave hubami. V článku sme vám stručne zhrnuli, čo robiť a ako sa stravovať pri tráviacich problémoch vyvolaných zlou potravou.

Možno vás zaujíma, čo robiť v prípade hnačky. Ak áno, odporúčame prečítať si tento článok o hnačke. Zistíte, čo je pri hnačke nutné jesť, aké lieky vám pomôžu a rôzne iné tipy.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×