Nízky tlak krvi (hypotenzia) – príznaky, príčiny + ako zvýšiť krvný tlak?

Zdroj: 123rf.com

Nízky tlak krvi je stav, ktorý sa snažíme docieliť u pacientov s arteriálnou hypertenziou. Vo všeobecnosti sa hovorí, že nízky tlak je menej nebezpečný ako vysoký tlak, no aj ľudí s prirodzenou hypotenziou môžu potrápiť nepríjemné príznaky.

Existuje viacero príčin nízkeho tlaku krvi. Častá je napríklad dehydratácia. Zistite, aké iné príčiny má, aké príznaky ho sprevádzajú a čo robiť, ak sa u vás vyskytne.

Nízky krvný tlak – hypotenzia

Nízky tlak je definovaný ako tlak pod hodnoty 90/60 (systolický/diastolický) ortuťového stĺpca. Hodnota nášho tlaku závisí od viacerých faktorov:

Tiež niektoré lieky majú vplyv na hodnoty tlaku krvi.

Nízky tlak je stav, ktorý musí byť posudzovaný individuálne. Kým nízky tlak nespôsobuje problémy a nepríjemné príznaky, zväčša ho nie je potrebné nejako špeciálne liečiť. Avšak náhly pokles tlaku, napríklad o 20 dielov mmHg zo 110 na 90 môže byť nebezpečný.

Príznaky nízkeho tlaku

Pre hypotenziu sú charakteristické nasledovné príznaky:

Príčiny nízkeho tlaku

K poklesu tlaku krvi dochádza v týchto situáciách:

Lieky, ktoré môžu spôsobiť pokles tlaku

Ortostatická hypotenzia (nízky tlak po postavení sa)

O ortostatickej (posturálnej) hypotenzii hovoríme vtedy, keď dôjde k poklesu systolického krvného tlaku o minimálne 20 mmHg a diastolického tlaku minimálne o 10 mmHg po postavení sa. S ortostatickou hypotenziou sa často stretávame hlavne u starších pacientov.

Poznáme viacero dôvodov, pre ktoré vzniká posturálna hypotenzia. Medzi časté patria napríklad niektoré lieky, ale aj poškodenia nervového systému. Medzi nezávažné príčiny ortostatickej hypotenzie radíme dehydratáciu a dlhodobé ležanie.

Príznaky ortostatickej hypotenzie sú totožné s príznakmi nízkeho tlaku, napríklad rozmazané videnie, závraty pri postavení sa, odpadávanie, nevoľnosť a podobne.

Postprandiálna hypotenzia (nízky tlak po jedle)

Podobne ako ortostatická hypotenzia, aj táto forma nízkeho tlaku sa objavuje hlavne u starších ľudí. Po jedle dochádza prirodzene k prekrveniu tráviaceho traktu a stiahnutiu niektorých ciev v tele. U niektorých ľudí však tento mechanizmus nefunguje tak ako by mal. Následne sa môžu objaviť príznaky hypotenzie.

Na postprandiálnu hypotenziu sú najnáchylnejší práve ľudia s vysokým tlakom krvi alebo s Parkinsonovou chorobou.

Nízky tlak v tehotenstve

V období tehotenstva sa niektoré ženy môžu stretnúť s hypotenziou. Dôvodom je rozširovanie cievneho systému, ktorý musí zabezpečiť dostatok živín aj pre rastúce bábätko.

U väčšiny žien s nízkym tlakom v tehotenstve nedochádza k žiadnym pridruženým komplikáciám. Tlak sa zvyčajne po pôrode stabilizuje. Ak sú však príznaky hypotenzie v tehotenstve výrazné, mohlo by dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti samotnej ženy ale aj dieťaťa.

Ako zvýšiť krvný tlak?

Viete, čo robiť pri nízkom tlaku? A ako zvýšiť krvný tlak?

Ľudom s hypotenziou sa odporúča nasledovné:

Zhrnutie

Nízky tlak vo väčšine prípadov nespôsobuje žiadne, alebo len mierne príznaky. Liečba nízkeho tlaku je zriedkavá a závisí od príčiny. Väčšine ľudí s nízkym tlakom stačí len úprava režimu a dodržovanie zopár základných rád. Ak je nízky tlak spôsobený liekmi, poraďte sa s vašim lekárom ohľadom zmeny liečby.

V prípade, že sa u vás vyskytujú príznaky nízkeho tlaku veľmi často a sú intenzívne, vyhľadajte lekára. Správna diagnostika odhalí, či sa nemôže jednať o hypotenziu spôsobenú iným ochorením.

Ak vás zaujíma opačný problém – hypertenzia, prečítajte si článok o vysokom tlaku krvi. V ňom sa dozviete aj to, aké má príznaky, či hodnoty zdravého a vysokého tlaku krvi v prehľadnej tabuľke. Zistíte, aké riziká sú s nim spojené a aké lieky sa používajú na vysoký krvný tlak.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×