Mýty o histamínovej intolerancii

Zdroj: zdravovek.eu

Aj vy ste počuli už mnoho informácií o histamínovej intolerancii?

Už si nie ste istí, čomu môžete veriť?

Na rôznych diskusných fórach a po celom internete koluje mnoho dezinformácii

Preto sme pre vás zhrnuli najbežnejšie mýty o histamínovej intolerancii.

Toto nie je mýtus: HIT je spôsobená nedostatočnou schopnosťou tela rozložiť histamín. Dochádza k tomu kvôli zníženej aktivite alebo tvorbe enzýmu nazývaného diaminooxidáza (DAO). Ten je zodpovedný za rozpad histamínu a iných biogénnych amínov, ktoré sa do organizmu dostanú prostredníctvom potravy.

Povedali sme si, čo je podstatou ochorenia.

Teraz sa môžeme pozrieť na mýty kolujúce po internete a vyvrátiť ich:

Mýtus č.1: Diéta do konca života

Ľudia s HIT sa musia vyhýbať všetkým vysoko-histamínovým jedlám po zvyšok svojho života.

Toto patrí medzi najčastejšie mýty o histamínovej intolerancii. Vo väčšine prípadov to našťastie nie je pravda.

Dá sa histamínová intolerancia vyliečiť?

Mnohí ľudia majú len „dočasnú intoleranciu voči histamínu“. Táto môže byť spôsobená napríklad dlhotrvajúcou hnačkou, či sekundárnou histamínovou intoleranciou. Sekundárna HIT je vyvolaná iným ochorením (ako napríklad potravinové intolerancie: fruktózová malabsorpcia alebo intolerancia laktózy). (zdroj: histamineintolerance)

Je veľmi bežné, že po eliminačnej diéte sa váš individuálny prah tolerancie na histamín zvýši. Dokonca je možné, že telo sa samé vylieči a HIT u vás zmizne úplne.

Po diagnostikovaní HIT (ktorá zahŕňa eliminačnú diétu ako súčasť diagnostického postupu) sa následne opätovne zavádzajú potraviny do vášho jedálnička. Podstatou je zaraďovať ich postupne, jednu po druhej a zapisovať si individuálne reakcie do potravinového denníka. Tak zistíte, ktoré potraviny tolerujete a po ktorých sa prejavia nepríjemné príznaky.

Pozor! Nenaordinujte si eliminačnú diétu sami. Je odporúčané podstúpiť ju až po vylúčení iných diagnóz a pod dozorom skúseného lekára.

Zhrnutie: Nie všetci ľudia sa musia vyhnúť vysokým histamínovým jedlám po zvyšok svojho života. Našťastie je to práve naopak. Väčšina ľudí sa z HIT dostane vďaka regeneračnej schopnosti nášho organizmu.

Mýtus č.2: Eliminačná diéta ako diagnostika

Keď moje príznaky zmiznú po eliminačnej, nízko-histamínovej diéte, potvrdzuje to histamínovú intoleranciu.

Eliminačná diéta (trvajúca 2 – 4 týždne) nepotvrdí HIT na 100 %. Avšak, je dôležitým ukazovateľom toho, že príčina symptómov veľmi pravdepodobne súvisí s histamínom.

Je možné, že pacient, ktorý prekonal eliminačnú diétu a úspešne sa mu podarilo odstrániť príznaky HIT, má alergiu len na 1 alebo 2 potraviny, ktoré zo svojho jedálnička vyradil ako súčasť eliminačnej diéty.

Práve preto je dobré viesť si potravinový denník. Vďaka nemu budete presne vedieť, ktoré potraviny vám robia problémy a vyhnete sa falošne pozitívnej diagnóze HIT.

Preto poriadne počúvajte svoje telo, aby ste nevyradili zo svojho jedálnička prospešné potraviny zbytočne. Navyše takto môžete odhaliť u vás dosiaľ nezistenú alergiu.

Aj preto lekári počas diferenciálnej diagnostiky HIT skúmajú, či u vás nie je prítomná alergia. To sa určí prostredníctvom kožných testov, či sú u vás prítomné špecifické IgE protilátky.

Zhrnutie: Ak u vás príznaky HIT ustúpili po eliminačnej diéte, stále to nepotvrdzuje diagnózu. Môže sa jednať o potravinovú alergiu. Najistejšia je návšteva imuno-alergológa, ktorý ju vylúči dostupnými testami.

Mýtus č.3: Histamínová intolerancia je alergia

Histamínová intolerancia je vlastne alergia na histamín.

Toto tvrdenie patrí medzi ďalšie časté mýty o histamínovej intolerancii. Avšak je veľmi ďaleko od pravdy

Histamínová intolerancia NIE JE alergiou na histamín.

HIT nie je výsledkom poruchy imunitného systému. Histamínová intolerancia je spojená s poruchou alebo nedostatkom enzýmu DAO (diaminoxidáza) alebo HNMT (histamín-N-metyltransferáza).

Mýtus č.4: Pri HIT nemôžem jesť nič fermentované

Ak máte diagnostikovanú HIT, je nutné vyhnúť sa všetkým fermentovaným mliečnym výrobkom.

Nemusí to byť nevyhnutne pravda.

Ako je to u všetkých potravín, aj tie fermentované sú záležitosťou individuálneho prahu jednotlivca.

Mnohí ľudia sú schopní tolerovať napríklad maslo, jogurty a niektoré syry.

Akonáhle ste ukončili eliminačnú fázu vašej liečby, je na rade testovanie potravín – tzv. testovacia fáza. Počas nej zisťujete, ktoré výrobky tolerujete a ktoré vám už spôsobia problémy.

Negatívne reakcie na mliečne výrobky môžu byť spojené aj s alergiou na kravské mlieko alebo neznášanlivosťou laktózy (laktózová intolerancia). Ak nie ste schopný tolerovať ani čerstvé mlieko, potom je veľmi pravdepodobné, že reakcie na mlieko majú inú príčinu.

Tip: Pri trávení fermentovaných (ale aj iných vysoko-histamínových) potravín vám môže pomôcť prípravok Daosin. Ešte ste o ňom nepočuli? Viac o ňom sa dozviete v tejto recenzii, kde si môžete o jeho účinkoch prečítať viac.

Mýtus č.5: Nemôžem používať parfumovanú kozmetiku

Ak máte HIT, nemôžete používať parfumované kozmetické prípravky, krémy a ostatnú kozmetiku.

Ľudia s HIT sa nemusia automaticky vyhýbať všetkým parfumovaným kozmetickým prípravkom.

HIT je spôsobená už vyššie uvedenými podmienkami (znížená aktivita alebo nedostatok DAO) a nie parfumami alebo krémami, ktoré si aplikujete na kožu.

Niektorí ľudia trpiaci HIT však zažívajú hlavne kožné reakcie (napr. opuch, svrbenie, vyrážky). Tí, ktorí patria do tejto skupiny, sa môžu poradiť so svojim kožným lekárom, ktorý poradí, aké prípravky sú pre nich vhodné.

Mýtus č.6: Vyhýbanie sa kozmetike z vysoko-histamínových prísad

Nemôžete používať krémy ani parfumy, ktoré sa skladajú z vysoko-histamínových potravín.

Opäť platí, že HIT je problém spôsobený dysfunkciou enzýmu vo vnútri tela, ktorý je zodpovedný za rozklad histamínu a iných biogénnych amínov.

Vaša pokožka nie je súčasťou tráviaceho systému. Ak má osoba pridružený stav, ako napríklad citlivosť na určité chemikálie, táto situácia by mala byť považovaná za samostatný problém. Nemala by sa zamieňať so symptómami vyvolanými HIT.

Mýtus č.7: Antihistaminiká zvyšujú histamín

Telo začne produkovať viac histamínu, pokiaľ užívam antihistaminiká.

Poznáme antihistaminiká:

Nás zaujímajú H1 antihistaminiká. Tie blokovaním H1 receptorov zabraňujú vnikaniu histamínu do bunky. Takto dosiahneme DOČASNÉ odstránenie príznakov.

Prečo iba dočasné?

Tieto lieky síce blokujú účinky histamínu, ale histamín stále koluje v našom tele. A preto po vyprchaní účinku lieku môže dôjsť k prejaveniu príznakov.

Preto sa vám subjektívne môže zdať, že máte viac histamínu.

Avšak, antihistaminiká sú nenahraditeľným pomocníkom u mnohých ľudí s HIT. Preto ak vám ich lekár predpísal, dajte im šancu.

Zhrnutie: Antihistaminiká sú lieky, ktoré pomáhajú odstrániť príznaky nadmernej hladiny histamínu v tele. Často vedia byť prospešné u ľudí trpiacich HIT, najmä u tých, ktorí majú alergické prejavy (kýchanie, svrbenie kože, vyrážky).

Rada na záver:

Všetky tieto mýty o histamínovej intolerancii vás môžu zmiasť… Ak vám HIT bola diagnostikovaná a chcete sa vo svojom ochorení zorientovať, odporúčame vám prečítať si túto komplexnú príručku histamínovou intoleranciou.

Zdroj: histamineintolerance

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×