Mykóza u mužov (kvasinková infekcia – príznaky, liečba, lieky)

Aké krémy môžete na kvasinkovú infekciu použiť v pohodlí domova? Aká je vhodná prevencia mykózy?

Zdroj: 123rf.com

Aj keď sú mykózy častejšie u žien, vyskytnúť sa môžu aj u mužov. Hoci je toto ochorenie nepríjemné, nie je veľmi závažné. Väčšinou stačia na vyliečenie len lokálne voľnopredajné lieky.

V dnešnom článku si povieme viac o mykózach v oblasti mužských pohlavných orgánov, ako aj o prevencii a liečbe tohto nepríjemného ochorenia.

Balanitída – mykóza u muža

Balanitída je mykotická (kvasinková) infekcia v okolí penisu, ktorá je vyvolaná kvasinkou Candida albicans. Vyskytne sa u 1 z 20 mužov (pubmed). Zaujímavosťou je, že u mužov, ktorí podstúpili obriezku, sa balanitída takmer nevyskytuje.

Poznáme dve formy mykózy v oblasti pohlavných orgánov muža:

Príčiny balanitídy

Mykóza u mužov môže byť spôsobená viacerými faktormi.

Pohlavný styk

Medzi najčastejšiu formu prenosu patrí sexuálny styk. Mykóza nie je typická sexuálne prenosná choroba, no časté mykózy u žien môžu spôsobiť prenos aj na muža. Naopak, muž môže byť nosičom kvasiniek a ochorenie môže u neho prebiehať bezpríznakovo. Pri pohlavnom styku nakazí ženu, u ktorej s rozvinú príznaky. Preto je pri ochorení dôležité liečiť vždy oboch partnerov súčasne.

Hygiena, strava a nevhodné oblečenie

Oblasť predkožky je náchylná na rast kvasiniek a baktérii preto, že je tvorená vlhkým prostredím. K rozvoju kvasiniek napomáha aj nosenie tesného, prípadne syntetického spodného prádla a nohavíc.

K rozvoju balanitídy prispieva aj nedostatočná hygiena (kedy dochádza k hromadeniu baktérii a kvasiniek v oblasti predkožky), ale naopak aj prehnaná hygiena.

Kvasinky pre svoj život potrebujú cukry, a preto sa častejšie vyskytujú mykózy u ľudí so zvýšeným príjmom cukrov v strave.

Lieky

Aj niektoré lieky môžu viesť k podráždeniu v oblasti pohlavných orgánov. Patria medzi ne lieky zo skupín:

Rizikové sú hlavne tie lieky, ktoré zvyšujú vyplavovanie cukru močom, pretože sa tak vytvorí vhodné prostredie pre rast kvasiniek.

Zistiť viac

Canesten krém na mykózu 20 g

  • Canesten krém sa používa aj na liečbu mykózy u mužov
  • obsahuje liečivo klotrimazol (antimykotikum)
  • používa sa pri zápaloch žaluďa a predkožky u mužov (balanitis)

Ochorenia

Aj niektoré ochorenia môžu prispieť k rozvoju balanitídy. Sú to reaktívna artritída, nekontrolovaný diabetes, sexuálne prenosné ochorenia (ako napríklad syfilis, trichomonas, gonorrhea).

Príznaky kvasinkovej infekcie u mužov

Ako spoznáte, že by sa mohlo jednať o mykózu?

Charakteristické sú tieto príznaky:

Symptómy mykózy sa môžu podobať na príznaky niektorých sexuálne prenosných ochorení. Ak máte podozrenie na sexuálne prenosnú chorobu, navštívte čo najskôr lekára. 

Diagnostika mužskej mykózy

Väčšina príznakov mykózy je viditeľná okom, bez potreby inej diagnostiky. Lekár môže zobrať vzorku vášho výtoku, prípadne spraviť výter z močovej rúry. Následne sa urobí kultivácia a potvrdí alebo vyvráti sa výskyt kvasinkovej alebo bakteriálnej infekcie.

Ak sú infekcie príliš časté alebo vážne, lekár vám môže odporučiť biopsiu. Pri biopsii sa odoberie malý kúsok tkaniva, ktoré je laboratórne vyšetrené. Následne je urobená komplexnejšia diagnostika. Biopsia je robená v lokálnej anestéze.

Liečba mykózy

Liečba mykózy pri bežnom stupni nie je zvlášť komplikovaná a dlhodobá.

Na tlmenie zápalu v oblasti genitálií vám lekár môže predpísať topické kortikosteroidy, ktoré stiahnu zápal.

Pri rozsiahlejších mykózach vám lekár môže predpísať systémové antimykotiká vo forme tabliet.

Nezabúdajte, že ak sa u vašej partnerky potvrdil výskyt vaginálnej mykózy, je nutné preliečiť súčasne oboch partnerov (muža aj ženy)! Predídete tak jej recidíve.

Komplikácie balanitídy

Ak je liečba zahájená pri prvých príznakoch ochorenia, komplikácie nie sú časté. Dochádza k nim skôr pri neliečených infekciách. Prejaviť sa môžu ako tvorba jaziev v oblasti penisu, nedostatočná prekrvenie a bolestivosť v hornej časti penisu.

Fimóza

Fimóza je stav, kedy sa u muža predkožka nedá stiahnuť. Prirodzene sa vyskytuje u malých detí do veku 3 rokov. Ak sa však fimóza dlhodobo nelieči a prechádza do chronického štádia, môže byť podnetom na vznik balanitídy. Neliečená fimóza v dospelosti sa musí odstrániť chirurgicky.

Dermatitída

Alergická dermatitída je ochorenie, ktoré sa prejavuje podobne ako balanitída. Nie je však vyvolaná kvasinkou, ale alergénom. Dôjsť k nej môže napríklad pri použití nového pracieho prášku alebo aviváže. U muža sa prejavuje svrbením alebo vyrážkou. Zápal pri alergickej dermatitíde môže vyústiť do tvorby jaziev a zúženiu močovej rúry.

Prevencia kvasinkových infekcií

Prinášame vám pár tipov, ako sa vyhýbať mykózam v oblastí penisu:

  1. Po sprche si dôkladne vymyte mydlo z oblasti penisu.
  2. Nepoužívajte parfumované mydlá alebo mydlá vysušujúce pokožku.
  3. Nepoužívajte parfumované spreje a voňavky v oblasti genitálií.
  4. Noste voľné spodné prádlo z kvalitných prírodných materiálov.
  5. Znížte príjem cukrov.
  6. Užívajte probiotiká.
  7. Pri pohlavnom styku používajte kondóm.

V prípade častých recidivujúcich mykóz navštívte imunológa, nakoľko sa môže jednať o prejav zníženej imunity (imunodeficiencie).

Záver

Pri skorom zahájení liečby nie je mykóza závažné ochorenie, poradíte si s ním voľne dostupnými prípravkami bez predpisu. Je veľmi dôležité, aby bol pri infekcii jedného partnera vždy preliečený aj druhý partner (aby sa zabránilo vzájomnému prenosu).

Zistiť viac
Canesten krém 20 g
  • krém s antimykotickým účinkom
  • pôsobí proti baktériam, kvasinkám a plesniam
  • vhodný pri zápale žaluďa pohlavného údu u mužov (balanitída) a tiež pri zápale vonkajších rodidiel u žien 

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×