Cievna mozgová príhoda (mŕtvica, porážka) – príznaky, liečba, následky

Zdroj: 123rf.com

Cievna mozgová príhoda je život ohrozujúci stav, pri ktorom dochádza k nedokrveniu časti mozgu alebo ku krvácaniu do mozgu. Lekársky sa nazýva aj apoplexia alebo iktus; laicky porážka, či mŕtvica. Pri cievnej mozgovej príhode rozhodujú sekundy, preto je dôležité, aby aj laici poznali prvé príznaky tohto stavu.

Ak je pacientovi podaná liečba v prvých fázach, výsledky nemusia byť tak rozsiahle. Prečítajte si viac o mozgovej príhode!

Čo sa deje pri cievnej mozgovej príhode?

Mozgová príhoda má podobný princíp ako infarkt myokardu, postihnutá oblasť však nie je srdce, ale samotný mozog. Pri mŕtvici dochádza k prerušeniu dodávky kyslíka do určitej časti mozgu a k poškodeniu mozgových buniek.

Poznáme nasledujúce formy porážky:

Ischemická mozgová príhoda

Častejšia forma porážky, ktorá je zapríčinená aterosklerózou. Ateroskleróza vzniká vplyvom starnutia, no výrazné nánosy aterosklerotických plakov majú ľudia, ktorí sa nekvalitne stravujú, nešportujú a fajčia.

Rizikové skupiny

Ochorenia, ktoré môžu zvyšovať riziko aterosklerózy sú:

  1. cukrovka
  2. vysoké hladiny cholesterolu
  3. vysoký tlak krvi
Dobrou správou teda je, že riziko ischemickej mozgovej príhody viete výrazne znížiť spôsobom života.

Ako ischemická mozgová príhoda prebieha

A čo sa deje pri samotnej ischemickej príhode?

Tepna je upchatá, časom sa aterosklerotický nános zväčšuje a krv preteká veľmi pomaly. Následne sa môžu tvoriť zrazeniny, ktoré upchajú cievu a dochádza k porážke.

Zdroj: 123rf.com

Hemoragická mozgová príhoda (krvácanie do mozgu)

Hemoragická mozgová príhoda je menej častý typ mozgovej príhody, vyskytuje sa u 13 % postihnutých. Označuje sa aj ako krvácanie do mozgu. K udalosti dochádza tak, že cievka v mozgu vplyvom vysokého tlaku krvi praskne a začne krvácať.

Rizikové skupiny

U niektorých ľudí sa v oblasti mozgu vyskytujú aneuryzmy (vyduté cievky, ktoré majú vyššie riziko prasknutia). Aneuryzmy môžu vznikať vplyvom aterosklerózy alebo neurologických ochorení, u niektorých ľudí sú však vrodené. Nezriedka sa stáva, že aneuryzma nemá žiadne príznaky a o jej prítomnosti sa pacient dozvie len náhodným vyšetrením. Ak je to možné, neurochirurg navrhne odstránenie aneuryzmy. Pri uložení aneuryzmy na rizikovom mieste sa však neoperuje.

Hemoragická mozgová príhoda môže mať aj inú príčinu. Ňou sú patologické prepojenia v oblasti tepien a žíl.

Príznaky mozgovej príhody

Obe formy mozgovej príhody majú spoločné príznaky, ktoré sa objavujú náhle a rýchlo sa zhoršujú:

Aké má mozgová príhoda príznaky?

Liečba

Podľa typu cievnej mozgovej príhody sa volí najúčinnejšia liečba. Pri oboch formách cievnej mozgovej príhody je veľmi dôležité, aby bola liečba aplikovaná čo najskôr. Mozog je veľmi citlivý na nedokrvenie a poškodenia vznikajú veľmi rýchlo.

Liečba ischemickej cievnej mozgovej príhody

Pri ischemickej porážke je najdôležitejšie čo najrýchlejšie obnoviť prívod krvi do mozgu. Trombolytiká (lieky rozpúšťajúce krvné zrazeniny) by mali byť podané ideálne do 4,5 hodiny. Najčastejšie sa využíva enzým altepláza, ktorý funguje ako aktivátor tkanivového plazminogénu. Altepláza sa používa aj pri infarkte myokardu.

Operačné zákroky

Angioplastika a stenty (Zdroj: 123rf.com)

Ak je to potrebné, lekár môže rozhodnúť aj o endovaskulárnych operačných zákrokoch, pri ktorých sa krvná zrazenina operuje priamo v mieste výskytu. Využívajú sa na to rôzne metódy, napríklad zavedenie katétra cez slabiny až do mozgu.

Prevenčné metódy vzniku ďalších mŕtvic sú: zavedenie stentov, angioplastika a karotická endarektómia. Pri týchto zákrokoch vám rozšíria rizikové tepny, ktoré by mohli spôsobiť cievnu mozgovú príhodu. Pri endarektómii sa odstraňuje aterosklerotický plak.

Liečba hemoragickej cievnej mozgovej príhody

Základom je kontrola krvácania do mozgu a zníženie tlaku, ktorý vznikne ako následok zakrvácania.

Pacientom, ktorí boli liečení liekmi ako warfarín alebo klopidogrel, sa môžu podať liečivá s opačným efektom – lieky zvyšujúce zrážanlivosť krvi. Podať sa môžu aj lieky znižujúce tlak, prípadne pôsobiace preventívne proti kŕčom.

Podobne ako pri ischemickej CMP, aj pri hemoragickej sa môže pristúpiť k operácii. Existuje viacero foriem, ako sa poškodená aneuryzma a krv z mozgu dá odstrániť, závisí však od lokalizácie a stupňa postihnutia.

Cievna mozgová príhoda – následky a zotavovanie

Po podaní liečby a stabilizovaní pacienta sa začína s rekonvalescenciou, ktorá môže mať rôzne formy.

Následky

Následky mozgovej príhody závisia od viacerých faktorov. Medzi najdôležitejšia patria:

Cievna mozgová príhoda v ľavej časti mozgu môže mať za následky problémy v s pohyblivosťou a zmyslami na pravej časti tela a naopak. Medzi ďalšie bežné komplikácie po prekonaní porážky zaraďujeme problémy s dýchaním, prehĺtaním, zrakom a udržiavaním rovnováhy. U niektorých pacientov sa po mŕtvici zhoršia schopnosti rozprávať, prípadne písať a musia sa veci učiť od znova.

Zotavovanie sa

V závislosti od problémov, ktoré sa u vás budú vyskytovať, vám lekár odporučí rôzne formy rehabilitácie, či už na posilnenie tela alebo kognitívnych funkcií. Motivácia a psychická pohoda je v procese rekonvalescencie veľmi dôležitá, preto sa snažte veci vidieť čo najoptimistickejšie a ak sa jedná o vášho príbuzného, motivujte ho podporným prístupom.

Zhrnutie

Cievna mozgová príhoda je život ohrozujúci stav, pri ktorom treba rýchlo konať a postihnutému zavolať pomoc lekára čo najskôr. Poznať príznaky mozgovej príhody by mal každý – najčastejšie sú to problémy s rečou, tvárová asymetria, slabosť jednej strany tela a podobne. Do veku 80. rokov sa mŕtvica vyskytuje častejšie u mužov. Mozgová mŕtvica u starých ľudí nad 80. rokov je rovnako zastúpená u mužov aj žien. Liečba je tým úspešnejšia, čím skôr sa zaháji. Preto pri prvých príznakoch alebo pochybnostiach volajte ihneď sanitku.

Zdroje:

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×