Metabolický syndróm: Aké sú jeho príznaky? Ako prebieha liečba?

Metabolický syndróm výrazne zvyšuje riziko závažných stavov. Čo to vlastne je?

Zdroj: pixabay.com

Súčasná doba so sebou priniesla viacero civilizačných ochorení. Ich príčinou sú často spoločné menovatele – nedostatok pohybu, nadváha, nadmerná konzumácia jednoduchých sacharidov a tukov. Takýto spôsob života si však často vyberá svoju daň na našom zdraví. Dnes sa pozrieme na metabolický syndróm.

Metabolický syndróm výrazne zvyšuje riziko závažných, často život ohrozujúcich stavov ako infarkt myokardu, cukrovka (diabetes 2. typu), cievna mozgová príhoda. Základom je teda prevencia a skorá liečba v prípade, že sa metabolický syndróm už objaví.

Metabolický syndróm – definícia

Metabolický syndróm, v minulosti označovaný aj ako syndróm X, alebo aj Syndróm inzulínovej rezistencie (čo však nie je veľmi presné pomenovanie), je definovaný ako súhrn viacerých príznakov, ktoré sa však v tomto prípade vyskytujú naraz a nenáhodne.

Príznaky metabolického syndrómu zahŕňajú:

Na to, aby bol diagnostikovaný metabolický syndróm je postačujúce, aby boli prítomné minimálne tri z vyššie spomenutých parametrov. Ak sa u vás vyskytuje jeden alebo dva z vyššie spomenutých príznakov, nedá sa hovoriť o metabolickom syndróme, máte však výrazne vyššie riziko ako v prípade, že by tieto biochemické parametre boli vo fyziologických hodnotách.

Vedeli ste, že…

Ak je jedným z príznakov metabolického syndrómu zvýšená hladina cukru v krvi, prítomné môžu byť aj iné prejavy, ktoré sú podobné ako pri cukrovke. V takomto prípade hovoríme o takzvanom prediabetickom metabolickom syndróme. Ak nie je tento stav adekvátne liečený, prejde postupne do diabetu 2. typu.

Liečba metabolického syndrómu

Prvým a najdôležitejším krokom v liečbe metabolického syndrómu je zmena spôsobu života – nevyhnutných je aspoň 30 minút fyzickej aktivity denne, schudnutie, pri fajčiaroch sa odporúča prestať fajčiť.

Ak režimová liečba nie je dostatočná, nevyhnutná je farmakoterapia. Neexistuje jeden liek, ktorý by sa používal univerzálne na všetky prejavy metabolického syndrómu. Podľa špecifických príznakov u konkrétneho jednotlivca sa volia lieky zo skupín:

Zhrnutie

Štatistiky uvádzajú, že diagnostické kritéria pre potvrdenie metabolického syndrómu na Slovensku sa týkajú až 20 % populácie. Jedná sa teda o pomerne veľký problém, ktorý okrem samotného zdravotného aspektu predstavuje záťaž na zdravotný systém a s tým spojené ekonomické výdavky. Prevencia spočíva v pravidelnej športovej aktivite a udržiavaní si optimálnej hmotnosti. Súčasťou prevencie je aj pravidelná návšteva praktického lekára, ktorý vám vykoná základné vyšetrenia ako meranie tlaku krvi a odber krvi. Liečba metabolického syndrómu je efektívnejšia ak sa zaháji v počiatočných štádiách.

Tip na článok:
Chcete vedieť, ako účinne bojovať proti prejedaniu sa? Tipy ako na to si prečítate ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×