Prečo tečie krv z nosa? Ako zastaviť krvácanie z nosa?

Zdroj: 123rf.com

Krvácanie z nosa sa aspoň raz za život zažije takmer každý z nás. Dobrou správou je, že vo veľkej väčšine prípadov sa nejedná o závažný stav alebo príznak. U niektorých ľudí  však krv z nosa tečie častejšie a komplikuje im bežné fungovanie.

V článku sa dozviete, čo spôsobuje krvácanie z nosa (príčiny) + najefektívnejšie rady, ako zastaviť krvácanie z nosa.

Krv z nosa – aké sú príčiny a formy?

Nosová sliznica obsahuje množstvo tenkých kapilár, ktoré sú náchylné na praskanie. To sa následne prejaví ako krvácanie z nosa. Najčastejšie sa krvácanie z nosa (odborne epistaxa) objavuje u detí vo veku 3 – 10 rokov a u dospelých.

Vedeli ste, že…

Poznáme dve formy krvácania z nosa: anteriórne krvácanie z nosa (z prednej časti nosa) a posteriórne (zo zadnej časti nosa). Krvácanie z prednej časti nosa je menej závažne a patrí medzi ľahšie zastaviteľné. Ak sa poškodia kapiláry v zadnej časti nosa, krvácanie môže byť nebezpečnejšie kvôli zatekaniu krvi do hrdla. Zároveň je táto forma krvácania náročnejšia na zastavenie.

Príčiny krvácania z nosa

Krvácanie z nosa, ktoré sa objavuje len z času na čas nie je závažným stavom.

Počasie

S krvácaním sa stretávame hlavne v zimných mesiacoch, kedy je vzduch vnútri prekúrený a suchý. Krv z nosa môže naopak spustiť aj príliš chladný vzduch. Takto vysušená nosová sliznica je náchylnejšia na praskanie kapilár.

Časté fúkanie nosa

Krvácanie z nosa sa objavuje aj pri častom smrkaní, ktoré je typické pre bežné ochorenia ako nádcha a chrípka. Rizikovejší sú aj alergici. Opuch sliznice vplyvom alergie a časté smrkanie môže ľahko spustiť krvácanie. Užívanie antihistaminík a dekongestív na odpuchnutie sliznice rovnako radíme medzi rizikové faktory krvácania z nosa.

Úrazy

Medzi ďalšie príčiny krvácania z nosa patria aj mechanické poškodenia, časté chytanie si nosnej sliznice, úraz v oblasti tváre a nosa a podobne. Krvácanie z nosa po úraze hlavy je nevyhnutné sledovať a ak sa objavia príznaky ako vracanie, malátnosť, strata orientácie a koordinácie, čo najskôr vyhľadajte lekára.

Lieky na riedenie krvi

Užívanie liekov, ktoré riedia krv, napríklad Aspirin, sa môže u citlivejších jedincov prejaviť krvácaním z nosa. K tomuto vedľajšiemu účinku však dochádza zväčša iba pri vysokých dávkach. Ak sa stretnete s krvácaním z nosa po užívaní vyššie spomenutých liekov, kontaktujte svojho lekára, neostávajte bez liečby.

Časté krvácanie z nosa

Pri častom krvácaní z nosa sa môže jednať o symptóm závažnejšieho ochorenia. Do úvahy prichádzajú choroby kardiovaskulárne, ako napríklad hypertenzia (vysoký tlak krvi), tiež rakovina a ochorenia týkajúce sa krvi (poruchy zrážanlivosti).

Keď tečie krv z nosa v tehotenstve

Krv z nosa je v tehotenstve bežným javom a u väčšiny žien dôjde po krátkom čase k spontánnemu zastaveniu. Riziko krvácania z nosa sa zvyšuje najmä preto, že objem krvi v tehotenstve rastie, srdce pumpuje krv aktívnejšie, čím sa orgány a tkanivá (vrátane nosovej sliznice) stávajú prekrvenejšie.

U tehotných žien sa vplyvom zvýšeného prekrvenia ale aj hormónov stretávame aj s frekventovanejším opuchom nosnej sliznice, čo vedie k náchylnejšiemu prostrediu na krvácanie z nosa.

Krv z nosa u detí

Najčastejšie príčiny krvácania z nosa u detí sú: vkladanie prstov do nosnej dutiny, suchý vzduch ale aj prítomnosť cudzích teliesok v nosnej dutine. Podanie prvej pomoci je rovnaké ako u dospelých (popísané nižšie). Dôraz však klaďte na upokojenie dieťaťa. Niektoré deti sa môžu samotnej krvi zľaknúť a potrebujú uistiť, že situácia nie je závažná.

Ako zastaviť krvácanie z nosa? (prvá pomoc)

Ako prvá pomoc na zastavenie krvácania z nosa sa odporúča:

Ako zastaviť krvácanie z nosa? Pri krvácaní si neľahajte, hlavu udržujte vzpriamenú. (Zdroj: 123rf.com)

Zhrnutie

Krvácanie z nosa je najmä krátkodobá a nie nebezpečná situácia, ktorá si vyžaduje len režimové opatrenia. Krv z nosa pri smrkaní je znakom toho, že nosová sliznica je poškodená a kapiláry v nose praskajú. V zriedkavých prípadoch môže byť krvácanie z nosa spojené aj so závažnejšími ochoreniami, ktoré si vyžadujú liečbu. Radíme medzi ne napríklad krv z nosa spojenú s vysokým tlakom. Nebezpečné môže byť aj krvácanie z nosa po úraze lebky, kedy je tiež nevyhnutné lekárske vyšetrenie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×