Krv v moči – aké môže mať príčiny? Čo značí v tehotenstve a u mužov?

Zdroj: 123rf.com

Krv v moči je varovným signálom. Nie vždy však znamená závažný stav. V niektorých prípadoch sa jedná o príznak ľahších ochorení, preto sa hneď nevyplašte. Krv v moči však netreba podceňovať a je dôležité zistiť, čo ju vyvolalo.

V článku si popíšeme príčiny a rôzne situácie, pri ktorých dochádza k objaveniu krvi v moči.

Možné príčiny krvi v moči

Stav, keď sa v našom moči vyskytne krv sa nazýva hematúria. Ak krv nie je viditeľná voľným okom, no pri laboratórnom mikroskopickom vyšetrení sa ukáže, hovoríme o mikroskopickej hematúrii.

Stačí len veľmi málo krvi na to, aby sa moč zafarbil zo svojej prirodzenej svetlo žltej farby na ružovú, prípadne slabočervenú farbu.

Krv sa do moču dostáva cez obličky, ktoré nefiltrujú krvné bunky tak, ako by mali. Existuje viacero príčin, pri ktorých môže táto situácia nastať.

Tu sú najčastejšie:

Krv v moči pri zápale močových ciest

Bakteriálne infekcie, pri ktorých sa patogén (najmä E. coli) dostáva do močovej rúry a močového mechúra. Neliečené zápaly močových ciest môžu ohroziť až samotné obličky. Zápal obličiek sa nazýva pyelonefritída a vyžaduje si dlhšiu liečbu ako cystitída.

Medzi iné príznaky cystitídy patria:

Ľahšie formy zápalu močového mechúra sa dajú preliečiť aj voľnopredajnými prípravkami s obsahom brusníc a iných bylín, tie závažnejšie však vyžadujú antibiotickú liečbu.

Močové alebo obličkové kamene

Pri nedostatočnom pitnom režime sa moč stáva veľmi koncentrovaný a látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté môžu začať kryštalizovať. Tým dochádza k tvorbe močových alebo obličkových kameňov.

Nie všetky kamene sú závažné. Malé močové kamene sa dokážu vylúčiť pri bežnom močení. Veľké močové a obličkové kamene spôsobujú silné bolesti a prejaviť sa môžu aj krvou v moči.

Zdroj: 123rf.com

Krv v moči u mužov

Zväčšená prostata (benígna hyperplázia prostaty) je veľmi bežné ochorenie, ktoré sa vyskytuje u mužov vyššieho veku. Starnutím prirodzene dochádza k jej zväčšovaniu. Nie u každého muža sa však rozvinú charakteristické príznaky. Príznaky ochorenia sú: časté močenie, budenie sa počas noci na potrebu močenia, pocit nedostatočného vyprázdnenia.

Prostatída (zápal prostaty) môže byť tiež spojená s krvou v moči. Ochorenie je vyvolané baktériami ako E. coli, pseudomonády, chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Prevenciou vzniku tohto ochorenia je vyhýbanie sa promiskuitnému správaniu a bariérová antikoncepcia.

Ochorenia obličiek

Krv v moči sa bežne objavuje pri ochorení s názvom glomerulonefritída. Glomerulus je časť obličky, tvorená zhlukom tenučkých kapilár. V tejto oblasti dochádza k filtrácii krvi a tvorbe primárneho moču. Ak je glomerulus poškodený, krv sa neprefiltruje a pokračuje ďalej obličkou smerom k močovým cestám a následne sa vylučuje spolu s močom.

Na ochorenie sú náchylnejší ľudia s cukrovkou a chorobami ciev, ale aj pri imunologických ochoreniach (akým je napríklad IgA nefropatia).

Kosáčikovitá anémia

Kosáčikovitá anémia je dedičné recesívne ochorenie, pri ktorom je poškodený gén pre hemoglobín. Červené krvinky nefungujú tak ako by mali. Navyše dochádza k upchávaniu ciev, čím sa znižuje prekysličenie tkanív a orgánov.

Úraz, kontaktné športy, autonehoda

Akékoľvek mechanické poškodenie obličky sa môže prejaviť krvou v moči. Ak ste prekonali úraz a vyskytla sa u vás krv v moči, čo najskôr vyhľadajte lekára.

Po náročnej fyzickej aktivite sa u niektorých ľudí môže dočasne objaviť krv v moči. Existuje tu viacero vysvetlení: dehydratácia, nadmerné zaťaženie močového mechúra, rozpad červených krviniek pri aeróbnom cvičení.

Lieky

Po užívaní niektorých liekov (napríklad cyklofosfamid, aspirín, heparín, penicilín) sa môže objaviť krv v moči. Poraďte sa so svojim lekárom a ten zváži benefity liečby, prípadne iné alternatívne lieky, ktoré by pre vás boli vhodné.

Krv v moči v tehotenstve

V tehotenstve dochádza k viacerým zmenám v rozložení orgánov v tele. Rastúca maternica sa nachádza priamo nad močovým mechúrom, čím naň tlačí. Preto sa u žien v období tehotenstva vyskytuje frekventovanejšie močenie.

Počas tehotenstva sa častejšie vyskytujú aj zápaly močového mechúra. Ak je zápal v tehotenstve sprevádzaný krvou v moči, navštívte lekára, ktorý vám predpíše vhodné antibiotiká.

Zhrnutie

Existuje viacero príčin krvi v moči, niektoré sú špecifickejšie pre ženy (cystitída prejavujúca sa bolesťami krížov, krvou v moči a častým močením), iné naopak pre mužov (benígna hyperplázia prostaty). Ak sa laboratórne zistí krv v moči s bielkovinami, jedná sa o bakteriálny zápal, ktorý je nevyhnutné liečiť antibiotikami. Krv prítomná v moči môže byť aj symptómom závažnejších ochorení ako obličkové kamene alebo rakovina, preto ak sa problém objavuje chronicky, prípadne v kombinácii s inými závažnejšími príznakmi, navštívite lekára.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×