Koenzým Q10 – účinky, nežiaduce účinky, aká je jeho cena?

Zdroj: 123rf.com

Koenzým Q10 je antioxidačná látka, ktorá má na náš organizmus množstvo pozitívnych účinkov. Hovorí sa, že dokáže uvoľňovať energiu z organizmu, takže sa budete cítiť menej unavený po fyzickej ale aj mentálnej stránke.

Či to tak naozaj funguje, si prečítate v našom článku. Dozviete sa aké má nežiaduce účinky, v ktorých situáciách sa radšej užívaniu koenzýmu Q vyhýbať a akú je jeho cena v lekárňach.

Čo je to koenzým Q10?

Na začiatok je dobré ozrejmiť si funkciu koenzýmov. Sú to nebielkovinové látky, ktoré sú súčasťou veľkého enzýmu. Koenzýmy sprostredkúvajú prenos atómov (alebo elektrónov) medzi samotnými enzýmami.

Načo je dobrý koenzým Q10?

Koenzým Q10 je telu prirodzená látka, ktorú si vieme sami syntetizovať a zároveň ho prijímame aj v potrave. V organizme sa nachádza hlavne v srdci, pečeni, pankrease a obličkách. Je laicky nazývaný aj vitamín Q, aj keď sa nejedná priamo o vitamín, len o látku vlastnosťami podobnú vitamínom.

Po 20. roku života jeho produkcia začína klesať. V štyridsiatke ho máme už len polovicu z pôvodnej hodnoty. Vyrobiť sa dá aj laboratórne a následne sa predáva ako výživový doplnok.

Viacero civilizačných ochorení má spojitosť s nízkymi hladinami koenzýmu Q10 v našom organizme. Patria medzi ne napríklad srdcovocievne ochorenia, rakovina, diabetes ale aj neurodegeneratívne ochorenia [1]. Nie je však objasnené, čí výskyt nízkych hladín koenzýmu je príčinou alebo následkom týchto chorôb.

Účinky koenzýmu Q10

Prečítajte si, aké sú účinky a potenciálne účinky koenzýmu Q10:

Užívanie koenzýmu Q10 je efektívne pri:

Šance na zníženú hladinu koenzýmu Q10 sú pri:

  1. nedostatočnej výžive, malnutrícii
  2. genetické poruchy, ktoré zapríčiňujú nedostatočnú syntézu alebo využívanie koenzýmu
  3. zvýšená potreba koenzýmu Q10 spôsobená rôznymi ochoreniami
  4. liečba statínmi
  5. oxidatívny stres spôsobený starnutím
  6. fajčenie
  7. Ochoreniach, ktoré znižujú produkciu energie v príslušných častiach buniek (mitochondrie). Užívanie koenzýmu v prípade týchto ochorení musí byť dlhodobé, k zlepšeniu dochádza až po dobe 6 mesiacov.

Koenzým Q10 je pravdepodobne účinný aj pri

Nežiaduce účinky koenzýmu Q10

Koenzým Q10 je bezpečný na užívanie pre väčšinu dospelej populácie pri dodržiavaní dennej odporúčanej dávky. Napriek tomu sa pri niektorých ľuďoch môžu objaviť nezávažné nežiaduce účinky. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patria bolesti brucha, strata chuti do jedla, nevoľnosť, vracanie alebo hnačka.

Na koži sa môže vyskytnúť alergická reakcia v podobe vyrážky.

Prírodný koenzým Q10 v potravinách

Ak sa chcete vyhnúť užívaniu výživových doplnkov, môžete obohatiť svoj jedálniček o potraviny, ktoré sú na tento koenzým bohaté. Je však dôležité vedieť, že v potravinách sú koncentrácie koenzýmu Q10 značne nižšie, ako vo výživových doplnkoch.

Prírodný koenzým Q10 sa nachádza v potravinách:

Cena koenzýmu Q10 [TOP 4 prípravky]

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 60 mg koenzýmu Q10 v jednej kapsule
  • kvalitný výrobca Jamieson ponúka výživové doplnky v top kvalite
  • priaznivo vplýva na zdravie srdca, spomaľuje starnutie buniek, zlepšuje krvácavosť ďasien
Cena: 16.39 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • obsahuje: koenzým Q10 a vitamín E
  • v ľudských bunkách zohráva koenzým Q10 zásadnú úlohu pri syntéze zdrojov energie, čím pomáha dodávať telu energiu pre fyzickú a psychickú aktivitu
  • vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, čím spomaľuje starnutie buniek + priaznivo vplýva na zdravie srdca
  • výhodná cena
Cena: 10.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 60 mg koenzýmu Q10 v jednej kapsule
  • obohatený o vitamín E
  • vitamín E rovnako chráni pred oxidačným stresom
Cena: 9.39 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 60 mg koenzýmu v jednej kapsule
  • kapsule tvorené olejovitým základom – účinná látka sa dobre vstrebáva
  • produkt je fermentovaný –  získava sa fermentáciou kvasiniek
Cena: 19.69 €

Pre koho nie je vhodný?

Ľudia s nízkym tlakom by mali koenzým Q10 užívať opatrne, pretože môže tlak ešte znížiť. Ak máte nízky tlak, liek si môžete rozdeliť do 2 – 3 denných dávok namiesto jednej (platí to len v prípade, že sa tableta dá poliť, kapsule nepolíme).

Naopak, ľudia s vysokým tlakom krvi, ktorí užívajú lieky na zníženie tlaku krvi (antihypertenzíva) musia zo začiatku liečby koenzýmom pozorovať, či sa ich tlak výrazne nezníži. Poraďte sa so svojim kardiológom, či je pre vás tento výživový doplnok vhodný.

Deti by mali užívať koenzým Q10 len po konzultácii s lekárom.

Pacienti podstupujúci chemoterapiu (hlavne tí s liekmi patriacimi do skupiny alkylačných činidiel) by mali byť opatrní pri užívaní tohto výživového doplnku. Koenzým by mohol znížiť účinok týchto liekov.

Ak užívate warfarín (liek ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, poraďte sa so svojim lekárom, či je pre vás vhodný koenzým Q10 a ak áno, v akých dávkach. Mohlo by dôjsť k znižovaniu účinku warfarínu.

Pacienti s liekmi, ktoré ovplyvňujú hormóny štítnej žľazy (napríklad euthyroxín) sa musia poradiť s lekárom o vhodnosti užívania koenzýmu.

Užívanie koenzýmu Q10 sa javí ako bezpečné v tehotenstve, pri kojení by ste sa mu však mali vyhýbať, prípadne sa poraďte s vašim lekárom.

Koenzým Q10 vysaďte aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou, pretože by mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu tlaku krvi. 

Dávkovanie koenzýmu Q10

Dávkovanie koenzýmu Q10 je individuálne. Odporúčaná denná dávka by sa mala pohybovať v rozmedzí 50 – 1200 mg pre dospelého človeka. Dávkovanie závisí z veľkej miery od toho, na aký konkrétny problém ho chcete využívať. Bežná denná dávka je 100 – 200 mg denne. Pri užívaní koenzýmu Q10 vždy dodržujte to dávkovanie, ktoré je uvedené na obale, pretože koncentráciu koenzýmu v rôznych doplnkoch môže byť rôzna. Ak máte nejaké ochorenia, vždy konzultujte užívanie výživových doplnkov s lekárom alebo lekárnikom, pretože môže byť potrebná úprava dávky.

Koenzým sa podáva nalačno, ideálne 30 minút pred jedlom. Zapije sa dostatočným množstvom vody. Ak je vo forme olejovitej kapsuly alebo tobolky, nedelíme ho. Tabletky sa môžu deliť, v prípade že je to potrebné.

Záver

Koenzým Q10 je látka rozpustná v tukoch, ktorá ma na náš organizmus priaznivé účinky, podobne ako vitamíny. Už viete, načo je dobrý – má silné antioxidačné účinky, dokáže zmierňovať aterosklerotické pláty v cievach. Významnou funkciou koenzýmu Q10 je produkcia energie cez vysokoenergickú molekulu ATP. Nachádza sa prirodzene v organizme, v potravinách a pri jeho suplementácii sa využívajú výživové doplnky vo forme kapsúl.

Zdroje:
  • webmd.com
  • webmd.com
  • healthline.com
  • [1] Štúdia o vplyve nízkych hladín koenzýmu Q10 na rozvoj ochorení
  • [2] Štúdia o antioxidačných účinkoch koenzýmu Q10 a jeho funkcii pri tvorbe ATP
  • [3] Štúdia o účinkoch koenzýmu Q10 na plodnosť
  • [4] Štúdia o účinkoch koenzýmu Q10 u pacientov so srdcovým zlyhávaním
  • [5] Štúdia o antioxidačných účinkoch koenzýmu Q10 a jeho funkcii pri tvorbe ATP
  • [6] Štúdia o vplyve koenzýmu Q10 na sval

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×