Kašeľ u detí – čo pomôže na suchý a čo na vlhký kašeľ u detí?

Zdroj: 123rf.com

Kašeľ u detí je veľmi častým dôvodom, pre ktorý rodičia vyhľadajú detského lekára. Kašeľ u detí môže mať rôzne príčiny a formy, liečba sa mierne líši od liečby kašľa u dospelých.

Pripravili sme pre vás prehľad typov kašľa + lieky vhodné na detský kašeľ.

Kašeľ u detí – príčiny a formy

Kašeľ u detí, rovnako ako u dospelých, je obranný mechanizmus dýchacích ciest. Vzniká ako následok vírusovej alebo bakteriálnej infekcie, no objaviť sa môže aj ako príznak niektorých chronických ochorení (napr. astma bronchiale).

Po pobyte v prašnom prostredí, pri expozícií chemickými látkami alebo inými dráždivými vplyvmi (vrátane cigaretového dymu) sa taktiež ako prejav čistenia dýchacích ciest objavuje kašeľ.

Kašeľ u detí podľa dĺžky trvania

Podľa toho, ako dlho kašeľ trvá ho rozdeľujeme na:

Kašeľ u detí bez teploty

Takmer u každého dieťaťa sa z času na čas stretneme s kašľom bez teploty. Ak dieťa sem-tam zakašle, nemusí sa hneď jednať o ochorenie. Dýchací trakt sa môže len jednoducho čistiť od balastných látok práve obranným reflexným mechanizmom kašľa.

U detí je dôležité zvažovať aj to, či kašeľ nie je spôsobený vdýchnutím cudzieho telesa. V takomto prípade je nevyhnutné vyšetrenie lekárom, ktorý posúdi, či teliesko neblokuje dýchanie dieťaťa.

Zdroj: 123rf.com

Typy kašľa u detí

Podobne ako u dospelých, aj detský kašeľ sa rozdeľuje na:

  1. hlienovitý, vlhký kašeľ
  2. a dusivý, suchý kašeľ

Aké sú medzi nimi rozdiely?

Hlienovitý, vlhký kašeľ u detí

Pri tomto druhu kašľa dochádza k vykašliavaniu hlienu (spúta), ktorý môže mať rôzne zafarbenie. Žltkastý až zelený hlien je zvyčajne znakom bakteriálnej infekcie, priesvitný skôr vírusovej infekcie.

Čo na vlhký kašeľ u detí?

Na vlhký kašeľ sú pre deti vhodné lieky:

Suchý, dusivý kašeľ

U detí je táto forma častejšia ako vlhký kašeľ. Deti sa pri ňom často budia zo spánku. Suchý kašeľ je najintenzívnejší najmä v skorých ranných hodinách. Ak je suchý kašeľ spôsobený vírusovou infekciou, približne po 5 dňoch sa mení na vlhký.

Dusivý, úporný kašeľ môže byť aj syndrómom aj niektorých ochorení, napríklad vyššie spomínanej astmy, gastroezofageálneho refluxu, zápalu pohrudnice, zriedka cystickej fibrózy a mnohých iných chorôb.

Čo na suchý kašeľ u detí?

Na suchý kašeľ sú pre deti vhodné lieky:

Zhrnutie

V dnešnom článku ste sa dozvedeli o dvoch formách kašľa, ktorými sú suchý a vlhký kašeľ. Dôležité je vedieť ich rozlíšiť, pretože každý typ kašľa má inú liečbu. Typ kašľa je dôležitý aj v samotnej diagnostike.

Na vlhký, produktívny kašeľ používame látky expektoračné, na suchý, dráždivý kašeľ naopak antitusiká. Dlhodobý kašeľ u detí by mal byť vždy konzultovaný s lekárom, pretože sa môže jednať o symptóm iného ochorenia.

Zdroj:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×