Kandidóza na koži a v ústach – príčiny, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Kandidóza je bežné ochorenie, ktoré je najčastejšie vyvolané plesňou Candida albicans. Candida môže postihnúť viaceré časti tela – kožu, sliznice, vnútornú časť úst ale aj tráviaci trakt a genitálie.

V dnešnom článku si napíšeme viac o kandidóze v ústach a na koži.

Dermatomykózy sú plesňové infekcie kože, ktoré môžu byť spôsobené rôznymi hubami. Okrem už spomínanej kvasinky Candida albicans sú častým vinníkom aj vláknité huby rodu Trichophyton, Microsporum alebo Epidermophyton.

Mykózy vo všeobecnosti

Tieto ochorenia majú viacero názvov, ktoré však majú rovnaký význam.

Nájdete ich pod pojmom mykóza, dermatomykóza, kandidóza, plesňové ochorenia, kvasinkové ochorenia, soor, žabka, múčnivka a podobne.

Pre plesňové infekcie je charakteristické, že sa vyskytujú na miestach, ktoré sa rýchlo zaparia, nie sú dosť vetrané. Jedná sa najmä o kožné záhyby.

Príčiny kandidózy

Plesne z rodu Candida sa vyskytujú často pri zníženej imunite, pri rôznych pridružených ochoreniach (často pri cukrovke alebo poruche glukózovej tolerancie). Premnoženie plesní býva frekventované aj pri liečbe antibiotikami, keďže dochádza k dočasnému poklesu slizničnej imunity v oblasti pohlavných orgánov a tráviaceho traktu.

To však neznamená, že liečba antibiotikami je škodlivá. Ak sú antibiotiká predpísané na určitú diagnózu, užívajte ich podľa odporučenia lekára. Na prevenciu vzniku kandidózy počas liečby antibiotikami používajte kvalitné probiotiká.

Ohrození sú aj pacienti s dlhodobo zavedeným katétrom. Obrovský podiel na vzniku kvasinkových infekcií má aj strava. Cukry slúžia ako potrava pre kvasinky a pomáhajú rýchlejšiemu rozmnožovaniu tejto plesne, preto ich príjem obmedzte na čo najmenšie množstvá.

Výskyt kandidózy

Podľa miesta výskytu ich môžeme nájsť:

Kvasinková infekcia na koži

Mykóza kože sa najčastejšie vyskytuje v kožných záhyboch, v miestach so zvýšenou vlhkosťou. Časté sú miesta ako medziprstové priestory, slabiny, záhyby na bruchu, miesta pod kolenami, v podpazuší, v okolí análneho otvoru a pod prsiami.

Príznaky kvasinkovej infekcie kože sú:

Kandidózy v oblastí prstov na rukách sa zvyknú vyskytovať u ľudí, ktorí si často umývajú ruky, alebo ich majú po dlhú dobu namočené vo vode – napr. kuchárky, či upratovačky. Týmto povolaniam sa odporúča používať ochranné rukavice v čo najvyššej miere.

Existujú aj kvasinkové infekcie na nechtoch, aj keď nie sú veľmi časté. Spoznáte ich podľa bolestivosti, začervenania a opuchu. Necht prichádza o lesk, hrubne, mení sa jeho farba (na žlto, žltohnedo) a tvoria sa na ňom výrazne ryhy. Pri neliečenej forme sa necht časom oddelí od nechtového lôžka.

Kvasinková infekcia v ústach

Často sa nazýva aj soor alebo žaba.

Kvasinková infekcia v ústach je charakteristická pre deti, ale vyskytnúť sa môže aj v dospelom veku, hlavne u ľudí s poruchami imunity alebo zubnými protézami.

Jej výskyt je vyšší pri deťoch, ktoré sú kŕmené umelými náhradami mlieka, no úplne sa mu nevyhnú ani kojené detí. Tie sa môžu nakaziť ak sa kandidóza nachádza na poškodených a popraskaných bradavkách.

Medzi ďalšie skupiny ľudí, ktoré sú náchylné na mykózy v ústach patria pacienti s acidózou, nekontrolovaným diabetom (cukrovkou), onkologickí pacienti a pacienti s HIV.

Objaviť sa môže aj po liečbe lokálnymi alebo systémovými kortikoidmi alebo antibiotikami. Riziko vzniku kvasinkovej infekcie v ústach sa zvyšuje pri podávaní inhalačných sprejov na liečbu astmy. Preto sa pacientom odporúča po aplikácii spreju vypláchnuť ústa ústnou vodou alebo aspoň obyčajnou pitnou vodou.

Príznaky kandidózy ústnej dutiny:

Prevencia mykózy u detí

Diagnostika

Na diagnostiku kandidózy v oblasti úst a na koži stačí väčšinou vyšetrenie zrakom, keďže príznaky sú voľným okom viditeľné. Ak má lekár pochybnosti, prípadne sa príznaky podobajú na nejaké iné ochorenie, môže urobiť ster, prípadne odobrať kúsok kože na pľuzgieriku alebo šupinky a laboratórne ho vyšetriť.

Liečba kandidóz v ústach a na koži

Na liečbu kandidóz v ústach sa využívajú antimykotiká, konkrétne liečivá ako nystatín, ketokonazol alebo fluknazol. Ústna dutina sa môže vyplachovať zriedeným roztokom peroxidu vodíka, genciánovou violeťou a roztokom chlórhexidínu. 

Na mykózy kože sa používajú zväčša lokálne antimykotiká vo forme krémov alebo zásypov (napríklad Lamisil, či Canesten). Pri rozsiahlejších mykózach sa užívajú perorálne antimykotiká.

Liečba by mala trvať dlhšie, a malo by sa v nej pokračovať až do úplného vymiznutia príznakov, aby nedochádzalo k opätovným nákazám.

Riziká neliečenej kandidózy

V niektorých prípadoch u imunodeficientných pacientov môže kandidóza prejsť do chronického štádia. Odborne sa tento stav nazýva mukokutánna kandidóza. Ak by sa ochorenie nelieči, môže poškodiť životne dôležité orgány.

Najzávažnejšou je kandidová sepsa, kedy sú v krvi prítomné vysoké hladiny kvasiniek. Ochorenie sa prejavuje vysokými horúčkami.

Záver

Candida albicans je druh plesne, ktorá napadne náš organizmus v čase vyčerpania, zlej imunity alebo nevhodnej stravy.

Vyskytuje sa na viacerých častiach tela, u detí najčastejšie v ústach, u dospelých skôr na koži a pohlavných orgánoch. Kandidóza sa môže vyskytovať aj vnútri tela – v tráviacom trakte. Preto je dobré ju nepodceňovať!

Ak chcete o tejto infekcii zistiť viac, možno vás bude zaujímať samostatný článok o kvasinke Candida albicans tu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.