Ideálny krvný tlak a správne meranie tlaku (+ tabuľka podľa veku)

Zdroj: 123rf.com

Zdravé hodnoty tlaku by sa mali vo všeobecnosti pohybovať v rozmedzí 120/80. No na krvný tlak vplýva viacero faktorov – napríklad fyzická aktivita, hydratácia, momentálna nálada a podobne.

Viete, ako si správne merať tlak krvi? V článku nájdete jednoduché rady, ktoré treba pri meraní tlaku dodržiavať aj to, aký je ideálny krvný tlak podľa veku.

Krvný tlak v hodnotách okolo 120/80 výrazne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a úmrtia spojeného s hypertenziou.

Aký je ideálny tlak krvi?

U dospelej populácie sa za ideálny tlak krvi považuje hodnota do 120/80 mmHg. Väčšina populácie má hodnoty tlaku krvi v rozmedzí od 120/80 – 140/90.

Aké sú hodnoty zvýšeného tlaku krvi?

Hodnoty nad 120/80 už môžu znamenať prehypertenziu alebo hypertenziu a mali by byť konzultované s lekárom. Nie všetky zvýšenia tlaku však musia znamenať hypertenziu. Preto je dôležité, aby sa zdravotný stav posúdil komplexne.

Vedeli ste že:

Vyšší krvný tlak je veľmi často spojený s vyššími rizikami. Napríklad, človek s tlakom 135/85 má 2x vyššie riziko infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody v porovnaní s človekom, ktorý má krvný tlak iba 115/75.

Tabuľka (normálny a zvýšený krvný tlak)

Aký je ideálny krvný tlak a ktoré hodnoty sú už zvýšené?

Tlak krvi
Systolický* Diastolický*
Ideálny tlak (normálny)
menej ako 120 menej ako 80
Zvýšený tlak 120 – 129 viac ako 80
Hypertenzia 1. stupňa 130 – 139 80 – 89
Hypertenzia 2. stupňa 140 a viac 90 a viac
Hypertenzná kríza viac ako 180 viac ako 120

*tabuľka obsahuje hodnoty tlaku v mmHg

Tabuľka – krvný tlak podľa veku

Optimálne hodnoty tlaku sa líšia podľa veku:

Vek Zdravý tlak krvi Hypertenzia
Deti 0 – 6 80/40 90/60
Deti 7 – 11 100/60 120/80
Deti 12 – 17 115/70 130/80
Dospelí 18 – 45 120-125/75-80 135/90
Dospelí 46 – 65 135-140/85 140/90-160/95
Dospelí nad 65 150/85 160/90

*tabuľka obsahuje hodnoty tlaku v mmHg

Ako správne previesť meranie tlaku

Pre meranie tlaku sú dôležité tieto zásady:

  • Základom je správny tlakomer. Vyberte si kvalitný tlakomer overenej značky. Neodporúčame vám kupovať tlakomer v nešpecializovaných obchodoch. Nekvalitné tlakomery nemusia merať presne, čím vám neposkytnú dôveryhodnú informáciu ohľadom vášho krvného tlaku.
  • Meranie tlaku uskutočňujte vždy v rovnakú hodinu. Pred samotným meraním si poseďte aspoň po dobu 5 – 10 minút. U rizikových pacientov sa odporúča merať krvný tlak dvakrát denne, vždy ráno a večer.
  • Je veľmi dôležité nastaviť si manžetu tlakomera správne. Ak by bola príliš natesno alebo naopak príliš voľná, ovplyvnilo by to výsledky merania. Pred prvým použitím tlakomeru si naštudujte, ako ho správne umiestniť na ruku.
  • Pri meraní tlaku je predlaktie položené, rameno musí byť uvoľnené. Dlaň dostaňte na úroveň srdca. Ideálne je, aby rukáv nesťahoval ruku, vhodné je voľné oblečenie alebo meranie tlaku bez trička.
  • Po správnom uložení rukou už nehýbte. Gombík, ktorým sa tlakomer uvádza do prevádzky stlačte rukou. Samotné meranie nemusí byť všetkým príjemné, nezabúdajte však dýchať, aby nedošlo k výkyvom tlaku.
  • Meranie tlaku krvi vždy prevádzajte dvakrát. Po prvom meraní počkajte 3 minúty, následne meranie zopakujte.
  • Obidve hodnoty tlaku si zapíšte a spriemerujte. Je dobré, keď si krvný tlak zapisujete dlhodobo, aby ste vedeli posúdiť rôzne odchýlky a prípadné postupné zvyšovanie tlaku.

Ako znížiť tlak bez liekov?

Na začiatok je potrebné upozorniť na dôležitosť antihypertenzívnych liekov. Ak vám ich lekár predpíše, užívajte ich pravidelne. Aj vďaka nim môžete dosiahnuť ideálny tlak krvi. Lieky na tlak sa vo väčšine prípadov užívajú celý život, málokedy ich môžu pacienti vysadiť. Okrem liekov však môžete znížiť tlak aj inými opatreniami.

Ako teda znížiť tlak bez liekov?

Dodržiavajte tieto rady:

  • Pravidelné cvičenie znižuje riziko viacerých ochorení. Výrazný vplyv má na kardiovaskulárne ochorenia. Ak chcete mať ideálny tlak krvi, mali by ste cvičiť aspoň 30 minút denne (alebo minimálne 150 minút týždenne). Pravidelné cvičenie dokáže znížiť tlak krvi až o 5 – 8 mmHg.
  • Redukcia váhy pri pacientoch s nadváhou pozitívne ovplyvňuje hodnoty tlaku krvi. Dôležitý je aj samotný obvod pása. Rizikové sú hodnoty obvodu pása nad 102 cm a ženy nad 89 cm.
  • Na hodnotu tlaku má vplyv aj strava. Pri vyššom tlaku krvi sa odporúča znížiť príjem sodíka. Sodík zadržiava vodu v tele, čím dochádza k zvyšovaniu tlaku. Konzumovať by ste mali veľa zeleniny.
  • Obmedziť by ste mali príjem alkoholu. Pitie alkoholu sa neodporúča ľudom, ktorí užívajú lieky na zníženie tlaku krvi.
  • Obdobné opatrenia patria aj pre kávu. Po vypití kofeínu môže dôjsť ku zvýšeniu tlaku až o 10 mmHg. Ak máte zvýšený krvný tlak a neviete si odpustiť kávu, skúste siahnuť po bezkofeínových kávach.
  • K zvyšovaniu tlaku dochádza už po vyfajčení 1 cigarety. Ak si chcete udržať nielen ideálny tlak ale aj dobré zdravie, samozrejmosťou by malo byť to, aby ste prestali fajčiť.
  • Psychická nepohoda a stres sa tiež podieľajú na ovplyvňovaní tlaku. Po emočnom vypätí sa u ľudí často vyskytuje zvýšený krvný tlak. Svoje emócie sa môžete naučiť kontrolovať napríklad pomocou meditácie alebo hlbokým dýchaním. Ak je u vás psychický stres veľmi intenzívny, vyhľadajte pomoc psychológa.

Zhrnutie

V tabuľke na začiatku článku ste sa dozvedeli, aký je ideálny krvný tlak podľa veku. Optimálny tlak totiž závisí od viacerých faktorov. Starnutím sa krvný tlak prirodzene zvyšuje. Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že ideálne hodnoty tlaku sú do 120/80 mmHg. Nízky krvný tlak so sebou prináša menej rizík ako ten vysoký.

Správne meranie tlaku zahŕňa isté pravidlá: Tlak si merajte v pokoji, po sediačky, ruky majte vo vhodnej pozícií. Tlak sa meria dvakrát, následne sa hodnoty spriemerujú. Denník, do ktorého si budete zaznamenávať hodnoty tlaku vám pomôže lepšie sa zorientovať vo vašom zdravotnom stave a zároveň spoznáte, čo vedie k výkyvom tlaku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×