Hypochondria: Aké má príznaky a aká je jej liečba?

Čo to je hypochondria? Je liečiteľná?

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom stručnom článku si napíšeme niečo o hypochondrii. Hypochondria je duševné ochorenie, charakterizovaným obsedantnými myšlienkami na svoje zdravie a panickým strachom z choroby.

Slovo hypochonder je v dnešnej spoločnosti nie vždy používané v pravom slova zmysle. Viete, aké príznaky má skutočná hypochondria? Je toto ochorenie liečiteľné?

Hypochondria – panický strach z ochorení

Hypochondria je duševné ochorenie, ktoré sa svojim charakterom zaraďuje medzi úzkostné poruchy.

Príznaky hypochondrie sú nasledovné:

Test na hypochondriu je jednoduchý – ak sa u vás vyskytujú vyššie uvedené príznaky, môže sa jednať o diagnózu hypochondrie. Finálnu diagnózu však určuje psychiater. Napriek tomu, že hypochondria je duševné ochorenie, na vylúčenie všetkých ostatných ochorení je nevyhnutné aj vyšetrenie všeobecným lekárom, ktorý skontroluje bežne merateľné diagnostické kritéria – tlak, hodnoty niektorých markerov z krvi, EKG a podobne.

Vedeli ste, že…

Aj napriek tomu, že ľudia nikdy nemali odborné informácie tak dostupné ako teraz, hypochondria sa objavovala už aj v minulosti. Spomínaná je napríklad už aj v gréckej medicíne. Podľa Grékov bola sídlom hypochondrie oblasť žalúdka. Neskôr sa hypochondria označovala ako ochorenie hypereaktívneho nervového systému. Na hypochondriu trpeli aj známe osobnosti vrátane Mracela Prousta, Charlotte Brontëovej, H.Ch. Andersen a Edgar Alan Poe.

Liečba hypochondrie

Cieľom liečby je zmierniť úzkostné myšlienky pacienta a pomôcť mu v bežnom dennom fungovaní. Nie u všetkých pacientov sa hypochondria dá úplne vyliečiť, adekvátnou terapiou sa však dajú zmierňovať jej príznaky.

Ak je diagnostikovaná hypochondria, psychoterapeut alebo psychiater spolu s vami rozhodnú o tom, aká liečba bude vhodná. Využíva sa najmä psychoterapia, u silnejších foriem hypochondrie, pri ktorých je výraznejšie narušené bežné fungovanie pacienta sú nevyhnutné aj lieky. Pri liečbe hypochondrie pomáhajú antidepresíva a niektoré druhy anxiolytík.

 Zhrnutie

Hypochonder je človek s duševným ochorením, ktorý je presvedčený, že trpí na nejakú závažnú chorobu, napriek tomu, že toto domnenie nebolo potvrdené žiadnym lekárom. Ochorenie je charakterizované vysokou mierou úzkosti a obsedantnými myšlienkami. Časté je dohľadávanie príznakov konkrétnej choroby na internete, čím sa hypochonder len uzatvára do svojich predstáv. Ochorenie nemá presne určené príčiny, častejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí mali už v rodine niekoho postihnutého s hypochondriou, prípadne u ľudí, ktorí v minulosti prekonali závažné ochorenie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×