Histamínová intolerancia – lieky a výživové doplnky

Zdroj: 123rf.com

Viete, aké sú vhodné lieky a alternatívna liečba na zmiernenie príznakov histamínovej intolerancie?

Pri HIT je najdôležitejšia diéta s obmedzeným príjmom histamínu v potrave…

Avšak, vieme si pomôcť aj inak.

Nízkohistamínovou diétou sa zníži celková hladina histamínu v tele. V mnohých prípadoch to postačuje na odstránenie symptómov.

Ak diéta nezaberie, lekár vám môže predpísať lieky, alebo si môžete pomôcť niektorými doplnkami výživy.

Lieky

Najčastejšie sa predpisujú niektoré z nasledujúcich liekov:

Antihistaminiká

Použitie: Pre pacientov s HIT ako prevencia závažných alergických reakcií (napr. anafylaktický šok a pod.). Pozor, antihistaminiká zmierňujú len príznaky – nepostarajú sa o degradáciu histamínu v tele.

Ako fungujú?

Mechanizmus: Antihistaminiká znižujú nepríjemné účinky histamínu pri alergiách a zápaloch. Tieto lieky bránia väzbe histamínu na H1 receptory (neúčinkujú na H2, H3 a H4 receptory). Zároveň fungujú aj ako inverzné agonisty – stabilizujú neaktívnu formu tohto receptora. Blokovaním receptorov zabraňujú vnikaniu histamínu do bunky.

Tvar aktívnej molekuly antihistaminika napodobňuje časť histamínu, ktorá sa viaže na receptor.

Chcete vedieť, ako vlastne fungujú antihistaminiká? Odporúčame vám prečítať si článok, kde vysvetľujeme, aké sú rozdiely medzi jednotlivými antihistaminikami, aké majú účinky a ktoré sú dostupné bez predpisu (+ ich vplyv na HIT).

Mechanizmus fungovania antihistaminík môžeme prirovnať ku kľúču a zámku:

Antihistaminikum je kľúč v rovnakom tvare ako histamín. Oba kľúče zapadajú do zámku, ale iba histamín je schopný „odomknúť funkciu bunky“. Antihistaminikum sa síce do zámky dostane, ale neodomkne ju (a teda histamín neprenikne do bunky).

Užívanie antihistaminík teda pri liečbe alergie alebo zápalu zabráni histamínu dostať sa do postihnutých buniek. Tým dočasne zmierni alebo úplne odstráni príznaky.

Avšak, antihistaminiká nezastavujú uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek (mastocytov – tam dochádza ku jeho tvorbe). Preto bude v tele cirkulovať rovnaké množstvo histamínu ako pred užitím lieku. Ich funkcia je zabránenie účinkov histamínu. Akonáhle odznie účinok lieku, histamín sa napojí na dostupné receptory a dôjde ku prejaveniu príznakov (zdroj: histamine-sensitivity).

Zhrnutie: Antihistaminiká zastavujú činnosť histamínu iba na tak dlho, aká je ich životnosť v tele (metabolizmus + ich eliminácia). Keď liek už nie je prítomný v množstve dostatočnom na blokovanie histamínových receptorov, histamín opäť spôsobí problémy (pretože nedôjde ku zníženiu jeho hladiny). Ak ste prekročili hranicu vašej tolerancie pred užitím antihistaminika, bude po užití lieku + po vyprchaní jeho účinku stále nad hranicou tolerancie.

Kortikoidy

Perorálne kortikosteroidy (napr. prednison), sú často predpisované na kontrolu zápalových stavov. Kortikosteroidy sú lieky, ktoré potláčajú imunitný systém, v dôsledku čoho nedochádza k uvoľňovaniu mediátorov zápalu (vrátane histamínu). Mediátory zápalu sú zodpovedné za nežiaduce reakcie.

V prípade žihľavky (vyrážok) je uvoľňovanie histamínu týmito liekmi inhibované. Preto dochádza k zabráneniu prejavov príznakov.

Dlhodobé užívanie kortikosteroidov je silne kontraindikované, preto sú výhodné iné metódy kontroly nadmerného množstva histamínu v tele – napríklad antihistamínová diéta.

Avšak, kortikoidy dokážu v niektorých prípadoch zachraňovať život! Preto ak máte závažné reakcie a lekár vám ich predpísal, vždy ich užívajte podľa odporúčania.

Alternatívna liečba

Z bežne dostupných doplnkov výživy vám viaceré môžu výrazne pomôcť na zmiernenie príznakov histamínovej intolerancie.

Poďme sa spolu pozrieť na TOP 7 doplnkov výživy:

Daosin

Daosin – najčastejšie používaný výživový doplnok pri HIT. Obsahuje enzým DAO (diaminooxidáza), ktorý v našom tele rozkladá histamín.

Je alternatívou, pokiaľ nemôžete (alebo nechcete) držať eliminačnú diétu. Daosin sa užíva pred jedlom s obsahom histamínu a môže vám pomôcť pri predchádzaní príznakov. Viac o Daosine si môžete naštudovať v tejto recenzii.

Probiotiká

Probiotiká sú telu prospešné baktérie, ktoré môžeme prijať z fermentovaných potravín. Tento druh potravín je však pre nás, histaminikov, prísne zakázaný. Zostáva nám teda spoľahnúť sa len na probiotiká v podobe doplnkov výživy.

Jedna štúdia skúmala účinky niekoľkých probiotických kmeňov na ľudské žírne bunky. Znižovať uvoľňovanie histamínu boli schopné najmä dva kmene:

  1. Lactobacillus rhamnosus (konkrétne GG a Lc705)
  2. a Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bb12 (zdroj: pubmed).

Medzi probiotiká s ich obsahom patria napríklad: PROBIO-FIX Inum alebo Biopron FORTE (avšak Biopron FORTE obsahuje aj kvasinku Saccharomyces boulardii, ktorej použitie je pri HIT diskutabilné).

Niektorým bakteriálnym kmeňom sa treba vyhnúť, pretože produkujú biogénne amíny. Medzi ne patria napríklad kmene Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus (prečítajte si článok a zistíte, čo sú to biogénne amíny a prečo sa im pri HIT treba vyhýbať).

Probiotiká, ktoré ÁNO:

  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus plantarum
  • Bifidobacterium animalis ssp. lactis
  • Bifidobacterium infantis
  • Bifidobacterium longum

Probiotiká, ktoré NIE:

  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Vitamín C

Vitamín C je prírodné antihistaminikum – je totiž potrebný pre aktivitu DAO. Vysoké dávky vitamínu C (aspoň 1 g denne) znižujú tvorbu histamínu v tele a urýchľujú jeho odbúravanie. Preto je mimoriadne vhodný ako alternatívna liečba histamínovej intolerancie.

Okrem toho je vitamín C silným antioxidantom, ktorý pomáha odstrániť histamín z krvi zvýšením produkcie DAO.

Majte na pamäti, že citrusové plody nie sú vhodnou potravinou pri HIT. Preto je často vhodné dopĺňať vitamín C práve vo forme doplnkov výživy.

Dostať ich kúpiť napríklad ako:

Vitamín B6

Vitamín B6 je dôležitým kofaktorom pre aktivitu DAO. Zvyšuje aktivitu tohto enzýmu v čreve, čím zlepšuje odbúravanie histamínu prijatého potravou. Odporúča sa ho prijať aspoň 1,2 mg denne.

Zinok

Zinok sa tiež často uvádza ako vhodná alternatívna liečba pri HIT. Inhibuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek a zabraňuje astmatickým príznakom.
Pri nadmernom príjme zinku sa ale môže vyskytnúť nedostatok medi. Zinok a meď si totiž navzájom znižujú absorpciu. Lepšie vstrebávanie teda docielite tak, že budete tieto doplnky užívať oddelene.

Kvercetín

Kvercetín je rastlinný bioflavonoid. Účinne blokuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek (a teda redukuje aj príznaky alergií). Štúdie ukázali, že kvercetín vykazuje protizápalové aj antivírusové vlastnosti.

Bromelaín

Bromelaín je fytochemická zlúčenina, ktorá sa nachádza vo vysokej koncentrácii hlavne v stonke ananásov. A teda konzumácia ananásovej dužiny neposkytne jeho dostatočný príjem.

Bromelaín sa už po stáročia používa v tradičnej medicíne a alternatívnej liečbe po celom svete. Vo vedeckých štúdiách sa dokázalo, že bromelaín je účinný pri liečbe mnohých symptómov spojených s histamínom. Súčasne zlepšuje absorpciu určitých zlúčenín v črevách (zdroj: pubmed).

Chcete zistiť o histamínovej intolerancii ešte viac? Prečítajte si komplexného sprievodcu histamínovou intoleranciou.

Nevhodné lieky pri HIT

Existujú lieky, ktoré môžu zhoršiť príznaky HIT. Ak trpíte histamínovou intoleranciou, poraďte sa s vašim lekárom o možných náhradách týchto liekov. V žiadnom prípade ale samovoľne nevysaďte predpísané lieky!

Zdroj: zdravovek.eu, lieky24.sk

Lieky s účinkom na uvoľňovanie histamínu a blokátory DAO:

Zistiť viac

Odporúčame: DAOSIN 30 kapsúl

  • výborný pomocník pri histamínovej intolerancii
  • obsahuje prirodzený enzým diaminooxidáza
  • doktori ho odporúčajú najmä tým, ktorí majú veľmi nízke hodnoty DAO, alebo závažné prejavy HIT

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×