Histamín – jeho dôležité funkcie (je náš nepriateľ?)

Zdroj: 123rf.com

Aj vy patríte do skupiny alergikov?

Možno každú jar doslova pretrpíte. Kýchate, opúcha vám nos, slzia vám oči, puchnete… Jednoducho, ste alergickí na pele alebo trávy. Alergici na zvieratá zas kýchajú, keď sa v okolí vyskytne napríklad mačka alebo pes.

Možno vám bola diagnostikovaná histamínová intolerancia a problémom je vaše stravovanie. Všetky tieto ochorenia sú spôsobené histamínom a my si o ňom teraz napíšeme viac.

Čo je to histamín?

Histamín je chemický neurotransmiter, ktorý sa vyskytuje prirodzene v našom tele a je v ňom skladovaný. Tvoria ho mastocyty (iný názov je žírne bunky). Chemicky je histamín proteínová molekula so súhrnným chemickým vzorcom C5H9N3.

Histamín tvorí významnú súčasť našej imunitnej odpovede.

Ak sa náš organizmus dostane do situácie, v ktorej sa stretne s alergénom, histamín sa uvoľní z mastocytov. Cieľom uvoľnenia histamínu je zmiernenie podráždenia, ktoré vyvolá alergén.

Paradoxom teda je, že aj samotné príznaky alergie sú spôsobené histamínom. Jeho účinok v niektorých prípadoch môže byť dokonca smrteľný. Je to vtedy, keď dôjde k takzvanému anafylaktickému šoku pri silných alergických reakciách.

Vznik histamínu

Histamín je syntetizovaný viacerými bunkami. Sú to tieto:

Je tvorený z aminokyseliny histidínu cez enzým L-histidíndekarboxyláza. Aktivita tohto enzýmu je závislá od vitamínu B6.

Histamínové receptory

V našom organizme sa nachádzajú štyri typy histamínových receptorov. Najdôležitejší z nich je histamínový receptor 1, v skratke H1. Práve H1 sa podieľa na alergických reakciách v našom tele.

Zdroj: 123rf.com

Po naviazaní sa na tento receptor má histamín aj iné účinky. Reguluje naše vnútorné hodiny, cítite sa bdelejšie a aktívnejšie. Ostatné tri receptory ovplyvňujú naše trávenie, vylučovanie žalúdočnej kyseliny ale aj niektoré neurologické funkcie.

Ak vás zaujímajú účinky konkrétnych histamínových receptorov a ako pôsobia antihistaminiká, prečítajte si článok.

Funkcia histamínu

Histamín je komplexná molekula, ktorá ovplyvňuje viacero biologických procesov.

Každý účinok a úlohu histamínu si popíšeme nižšie:

Alergické reakcie

Na to, aby sme pochopili úlohu histamínu v našom organizme, musíme lepšie porozumieť alergickým reakciám ako takým.

Popíšeme si bežnú alergiu, s ktorou som sa potrápila prvýkrát v živote tento rok aj ja. Je to alergia na peľ. Peľ sa dostane cez nos a ústa do tela. Imunitný systém ho vyhodnotí ako cudzie teleso a preto proti nemu začne bojovať. Cieľom organizmu je cudzie teleso čo najrýchlejšie odstrániť a preto sa vylučuje histamín.

Na dôvažok, organizmus ako obrannú reakciu proti vysokým hladinám histamínu začne produkovať adrenalín. Preto sú u pacientov v čase silnej alergie alebo anafylaxie bežné stavy úzkosti a paniky.

Histamín sa teda uvoľní a funguje ako posol. Putuje na miesto podráždenia aby aktivoval adekvátnu odpoveď organizmu. Naviaže sa na určité časti receptorov, čím dochádza k vyvolaniu špecifických príznakov – napríklad zvýšenie sekrécie z nosa. Intenzita príznakov je iná u každého a závisí od množstva histamínu, ktoré sa uvoľní.

A čo presne histamín v alergických reakciách spôsobí?

Imunita

Histamín nie je aktívny len v akútnej fáze imunity a pri hypersenzitívnych reakciách. Tvorí aj súčasť dlhodobej imunity a je aktívny pri chronických zápaloch. Dokáže ovplyvniť viacero imunitných buniek. Konkrétne sú to makrofágy, dendrické bunky, T a B lymfocyty a bunky endotelu. Tieto bunky pôsobia na histamínové receptory a cielene zvyšujú produkciu histamínu. Histamín reguluje aj Th1 a Th2 bunky, ktoré sú súčasťou špecifickej imunitnej odpovede.

Histamín ako neurotransmiter

Neurotransmiter je chemická molekula, ktorá slúži ako signál medzi neurónom a nervovým systémom. Funguje to tak, že neurón uvoľní neurotransmiter, neurotransmiter opúšťa presynaptickú časť nervu, prechádza cez synapsu až sa dostane k receptoru na druhom neuróne, ktorý obsadí a tým vyvolá reakciu. Stimulácia neurónu vyvolá rôzny typ aktivity v rôznej intenzite.

Histamín sa radí do skupiny malých molekúl neurotransmiterov. V tejto skupine sa nachádza napríklad serotonín, adrenalín alebo dopamín.

Histamín a žalúdok

Histamín reguluje koncentráciu žalúdočných štiav cez H2 receptor. Tie napomáhajú tráveniu potravy v žalúdku. Najznámejšia žalúdočná šťava ja kyselina chlorovodíková (HCl), ktorá je produkovaná parietálnymi bunkami. HCl je silne kyslá, jej pH sa pohybuje v oblasti 0,8.

Blokátory H2 receptorov sa používajú pri vredovej chorobe žalúdka a pálení záhy. Patria tam lieky ako ranitidin a famotidin (vivo.colostate.edu).

Histamín a spánok

Hladina histamínu v obehu je regulovaná za účelom fungovania našich vnútorných hodín a udržiavania rovnováhy. Náš organizmus je teda udržovaný v bdelom stave a aktivite. Práve preto je jeden z vedľajších účinkov liečby antihistaminikami práve ospalosť a oťapenosť.

Metabolizmus histamínu – odbúravanie

Život histamínu (odborne polčas) je dosť krátky.

Metabolizuje sa dvoma hlavnými cestami:

Zistiť viac
DAOSIN 30 kapsúl
  • práve v prípade histamínovej intolerancie je v tele nedostatok enzýmu DAO
  • Daosin obsahuje prirodzený enzým diaminooxidáza
  • neobsahuje lepok, ani laktózu
  • prečítajte si o ňom viac v recenzii

Záver

Ak ste pozorne čítali náš článok zistili ste, čo je histamín. Určite už viete, že je veľmi dôležitá molekula. Nedá sa povedať, že je pre nás len škodlivý. V mnohých oblastiach nám vyslovene uľahčuje život.

Problém s histamínom nastáva až vtedy, keď je jeho hladina vyššia ako by sme potrebovali. Tiež ste sa dozvedeli o dvoch enzýmoch, ktoré histamín rozkladajú a aké má následky ich nedostatok.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×