Hepatitída (žltačka) – typy hepatitídy, príznaky, prenos, očkovanie

Zdroj: 123rf.com

Hepatitída je vírusové ochorenie, ktoré má charakteristické príznaky: žltnutie pokožky, očných bielok, ale aj ostatných tkanív.

Existuje viacero typov hepatitídy, ktoré vám v jednoduchosti popíšeme. V článku tiež zistíte, v čom sa líši žltačka a hepatitída.

Čo je to hepatitída (a žltačka)?

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza k zvýšenej koncentrácii žltého žlčového farbiva bilirubínu v krvi.

Pojem žltačka sa v hovorovej reči používa ako synonymum hepatitídy. K žltačke ako symptómu však môže dôjsť aj pri iných ochoreniach, napríklad pri žltej zimnici.

Formy hepatitídy

Poznáme viaceré typy hepatitídy:

Hepatitída typu A

Hepatitída typu A – laicky aj choroba špinavých rúk. Prenáša sa cez špinavé predmety, následne potom cez nakazené ruky prechádza do tráviaceho traktu. Ochorenie prenáša človek, ktorý je v subklinickom štádiu (to znamená, že nemá žiadne príznaky). K prenosu môže dôjsť aj cez kontaminovanú vodu alebo potraviny. Prenos krvou je možný, ale len v prvých 6 týždňoch od nakazenia. Inkubačná doba žltačky typu A je 2 až 8 týždňov.

Hepatitída typu B

Hepatitída typu B – menej častá, no závažnejšia forma hepatitídy. Jej rizikom je to, že môže prejsť do chronického štádia. Prenos hepatitídy typu B je možný: krvou, pri pôrode z matky na plod, telesnými sekrétmi (sex, bozkávanie). Inkubačná doba je 30 – 180 dní.

Hepatitída typu C

Hepatitída typu C je forma hepatitídy, ktorá je častá najmä u injekčných užívateľov drog. Zriedkavý, no možný je aj prenos krvnými transfúziami. Vírus hepatitídy sa zriedkavo môže preniesť aj pohlavným stykom.

Hepatitída typu D

K Hepatitíde typu D dochádza pri pacientoch, ktorí boli nakazení hepatitídou typu B.

Hepatitída typu E

Hepatitída typu E sa vyskytuje najmä v krajinách tretieho sveta. Jej prenos je cez kontaminovanú potravu a vodu.

Príznaky hepatitídy

Ochorenie prebieha v troch štádiách. Každé z nich má charakteristické príznaky:

  1. fáza ochorenia sa podobá na chrípku. Pacient sa celkovo cíti vyčerpane a choro, objavujú sa bolesti kĺbov, hlavy, problémy s trávením, hnačka, zápcha, bolesti brucha. U niektorých ľudí sa môže objaviť aj svrbenie kože. Pečeň a slezina môžu byť zväčšené, sú citlivé na dotyk.
  2. fáza je samotná žltačka (ikterus) so svojimi typickými príznakmi. Koža a bielka pacienta sa sfarbujú do žlta, na jazyku sa tvorí biely povlak. Mení sa farba moču (tmavší) a stolice (svetlejšia). Pečeň a slezina sú výrazne väčšie a bolestivé.
  3. fáza – dochádza k zmierneniu príznakov, pacient sa zotavuje, zlepšujú sa biochemické parametre.

Žltačka u novorodencov

Novorodenecká žltačka sa vyskytuje u temer všetkých predčasne narodených detí a približne u každého druhého dieťaťa narodeného v termíne. Vo veľkej väčšine prípadov nie je novorodenecká žltačka závažný stav.

V liečbe novorodeneckej žltačky sa postupuje konzervatívne – časté dojčenie a fototerapia. Bábätko vystavujte čo najviac dennému svetlu, preto postieľku prisuňte smerom k oknu. Lekár môže zvoliť aj osvecovanie novorodenca pod modrým svetlom.

Hepatitída a očkovanie

Očkovanie proti hepatitíde B patrí medzi povinné očkovania. Očkuje sa v takzvanej hexavalentnej vakcíne v 3., 5. a medzi 11. – 12. mesiacom života dieťaťa. Očkovanie je rovnako povinné pre osoby, ktoré prichádzajú do kontaktu s osobou nakazenou hepatitídou typu B.

Očkovanie proti hepatitíde typu A je povinné len pre zdravotníckych pracovníkov a osoby žijúce v oblasti s vysokým výskytom hepatitídy A. Odporúčané je pri ľuďoch s chronickým ochorením pečene. U detí sa odporúča pred nástupom do kolektívu a pred cestovaním do exotických krajín.

Zhrnutie

Hepatitída je vírusové ochorenie pečene. Laicky sa niekedy označuje ako žltačka, no nie je to ten istý pojem. Žltačka je stupeň hepatitídy, pri ktorom sa objavujú charakteristické príznaky – žltnutie kože, bielok, bolesti pečene a sleziny. Očkovanie proti hepatitíde typu B je povinné, očkovanie proti hepatitíde A radíme medzi voliteľné.

Zistiť viac

Tablety Liv.52 120 ks

  • výťažky zo 7 bylín pre správnu funkciu pečene
  • pôsobí na regeneráciu a očistu pečene, detoxikáciu organizmu
  • použitie vhodné pri cirhóze, vírusovej hepatitíde, anorexii, pri pečeňových abnormalitách…

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×