Helikobakter pylori – príznaky, strava a diéta (+ najlepší test)

Zdroj: 123rf.com

Určite ste už počuli o helikobakterovi. Je až neuveriteľné, že baktéria helikobaktera sa  nachádza až u dvoch tretín populácie.

Riziko výskytu helikobaktera sa zvyšuje s vekom. U väčšiny ľudí nevidno žiadne príznaky nakazenia.

Čo to je helikobakter, aké sú jeho príznaky, odporúčaná strava a diéta? A ako sa definitívne zbaviť helikobaktera?

Poďme sa na to spolu pozrieť…

Čo je to helikobakter?

Ako napovedá už jeho názov, helikobakter patrí medzi baktérie. Táto baktéria sa môže dostať do tela, a po mnohých rokoch vo vašom žalúdku môžu zapríčiniť vredy žalúdka.

Žalúdočné vredy

Je ale dôležité povedať, že nie každý, kto má helikobaktera, má zároveň aj vredy. Vredy na žalúdku sa vyskytnú približne u 10 % ľudí, ktorí sú nakazení helikobakterom.

Ak sa vredy vyskytnú, najčastejšie sa nachádzajú v stene žalúdka alebo v hornej časti tenkého čreva (viac o žalúdočných vredoch sa dozviete tu).

Celosvetovo má infekcia helikobakterom klesajúci charakter. Je to preto, že sa zlepšuje celková hygiena, zdravotná starostlivosť a dostupnosť čistej vody. Jeho výskyt je frekventovanejší v rozvojových krajinách.

Čo spôsobuje helikobakter?

Po tom, ako sa helikobakter dostane do vášho tela a žalúdku, začne napádať ochrannú vrstvu žalúdka. Ochranná vrstva (tvorená prevažne z mucínu) chráni žalúdok pred agresívnymi, silno-kyslými žalúdočnými šťavami.

Pomocou bičíkov sa helikobakter uchytí na žalúdočnom epiteli a špeciálnym enzýmom (ureázou), ktorý vylučuje, si okolité kyslé prostredie dokáže neutralizovať.

Keď je žalúdočná stena dostatočne narušená, žalúdočná kyselina sa cez ňu dostane a začína sa tvorba vredu. Následne môže miesto krvácať, zapáliť sa a dôjsť až ku zápalu žalúdka, prípadne sa zastaví postupovanie potravy cez váš žalúdok.

Zdroj: commons.wikimedia.org

Enzým ureáza sa nachádza na povrchu a aj vo vnútri bunky baktérie. Premieňa močovinu a vodu na amoniak a oxid uhličitý. Tieto produkty neutralizujú silnú kyselinu žalúdka a výsledkom je, že ochranná zóna obklopuje baktériu, pričom ju chráni pred silnými kyselinami v prostredí žalúdka.

Dokázalo sa, že helikobakter je  prítomný asi u 80 % žalúdkových a až u 95 % dvanástnikových vredov.

Predpokladá sa, že výskyt helikobaktera v organizme má schopnosť znižovať počet červených krviniek. Následkom môže byť znížená hladina železa v krvi, slabosť a poruchy imunity.

Ako sa prenáša helikobakter?

Prenos helikobaktera je celkom jednoduchý. Nakaziť sa môžete cez kontaminované jedlo, vodu prípadne predmety (napríklad jedálenský príbor, taniere…). Baktérie na predmetoch prežívajú po dobu približne dvoch minút, po tejto dobe by už nemali byť schopné nakaziť vás.

Nakaziť sa však môžete aj prostredníctvom slín alebo iných telových tekutín chorého človeka. Zvieratá napadnuté helikobakterom ho na vás môžu preniesť tiež, hlavne pri nedostatočnej hygiene rúk.

Helikobakter patrí do skupiny ochorení, ktoré sa prejavia hlavne pri zanedbaní hygieny.

Infikovať helikobakterom sa môže len človek s nedostatočnou odolnosťou voči tejto baktérii, za čo je zodpovedný imunitný systém organizmu.

Prenos helikobaktera bozkávaním je podľa najnovších vedeckých štúdií nepravdepodobný. Boli však popísané prípady prenosu infekcie žalúdkovou sondou a gastroskopom.

Veľmi veľa ľudí sa nakazí helikobakterom už v detstve, no príznaky sa vyvinú až v neskoršej dospelosti.

Lekárom doteraz nie je jasný mechanizmus, ktorý spôsobuje, že u niekoho helikobakter vyvolá symptómy a vredy a u iných nie.

Ako sme spoznali helikobaktera?

Rok 1982 bol prelomový v liečbe a diagnostike vredov. Dovtedy lekári verili, že vredy sú spôsobené fajčením, stresom, stravou s obsahom príliš korenených jedál a celkovou zlou životosprávou. Až v roku 1982 bol objavený helikobakter pylori a neskôr bol zistený jeho nepriaznivý účinok na náš žalúdok a schopnosť vyvolať vredy.

Príznaky helikobaktera

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • pravá Chioská masticha + probiotiká
  • pomáha bojovať s infekciou Helikobakter pylori
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe

Rizikové faktory

Niektoré faktory v živote dokážeme ovplyvniť, s inými sa rodíme, prípadne sú nám dané spoločenským postavením.

Vredy v minulosti boli častejšie u mužského pohlavia, no v súčasnosti je pomer takmer vyrovnaný. Na vredy sú náchylnejší ľudia s krvnou skupinou 0 a svetlé typy (s blond vlasmi), no nie je vysvetlené prečo.

Rizikovým faktorom pre vznik vredov je aj spoločné bývanie s veľa ľuďmi. Ľudia z nižších sociálnych vrstiev sú taktiež viac ohrození.

Aj keď v našich zemepisných šírkach je čistá voda samozrejmosťou, nie všade je to tak. Znečistená voda má výrazný vplyv na vznik helikobaktera. Samozrejmým rizikovým faktorom je aj človek, u ktorého bola potvrdená diagnóza helikobaktera a žije s vami v jednej domácnosti.

Ak ste tehotná a bol vám diagnostikovaný helikobakter, pravdepodobne ste sa nakazili ešte pred tehotenstvom. Imunitné a hormonálne zmeny, ktorými prechádza váš organizmus mohli spôsobiť aktiváciu neprejavujúceho sa helikobaktera. Helikobakter je rizikový rovnako pre matku ako aj pre plod, takže je obzvlášť nevyhnutné preliečiť túto baktériu. Ak plánujete tehotenstvo a máte podozrenie na infekciu helikobakterom, dajte sa otestovať pred plánovaným tehotenstvom.

Diagnostika helikobaktera

Lekár sa bude sa informovať ohľadom vašej rodinnej a osobnej anamnézy. Je preto dôležité vedieť, či sa helikobakter nachádza u niekoho z vašej rodiny, prípadne ľudí, s ktorými ste v blízkom kontakte.

A ako teda dokázať helikobaktera?

Možnosti sú viaceré. Nie každá je však spoľahlivá, niektoré majú len orientačný charakter.

Test na helikobaktera

V lekárni alebo cez internet objednáte domáci test na helikobaktera. Zo vzorky stolice test vyhodnotí, či sa vo vašej stolici nenachádzajú protilátky na helikobaktera. Ak sa protilátky v stolici nachádzajú, spoja sa s antigénom a farbivom a na teste sa objaví pozitívny výsledok. Testovanie trvá približne 10 minút.

Výhoda testu je jeho nízka cena, bezbolestnosť a možnosť urobiť si test v pohodlí a súkromí. Nevýhodou je jeho nižšia spoľahlivosť v porovnaní s ostatnými diagnostickými metódami (predajca síce uvádza spoľahlivosť 99 %, ale realita môže byť iná).

Lekár môže rovnako otestovať stolicu a krv s presnejšími výsledkami ako domáce testy.

Dychový test

Helikobakter sa dá efektívne dokázať aj z dychu (tzv. dychový test). Ako? Bude vám podaný špeciálny nápoj, ktorý obsahuje ureu. Následne nadýchate do pripraveného sáčku, ktorý bude odoslaný na mikrobiologické posúdenie.

Ak máte helikobaktera, tento test ukáže vo výsledkoch zvýšené hodnoty CO2 v sáčku. Práve helikobakter je zodpovedný za rozklad ureii na CO2.

Gastroendoskopia

Gastroendoskopia je pre mnohých strašiak, no často zbytočne. Do hornej časti žalúdka je cez ústa vsunutá tenká hadička, na ktorej konci je kamera. Tá pomáha lekárovi detailne preskúmať prostredie žalúdka. S 98 % presnosťou teda vyvráti alebo potvrdí diagnózu vredu, prípadne zoberie vzorku na preskúmanie.

Pred endoskopiou vám bude podaná premedikácia, aby bolo celé vyšetrenie príjemnejšie. Pravdepodobne si z neho teda nebudete pamätať nič alebo veľmi málo. Okrem toho, pacienti ktorí prekonali endoskopiu zhodne tvrdia, že obavy z vyšetrenia boli väčšie ako vyšetrenie samotné.

Iné testy

Iné možnosti diagnostiky sú napríklad CT alebo MR vyšetrenie, ktoré detailne preskúmajú orgány prípadne odber krvi na zistenie počtu červených krviniek alebo onkomarkerov.

Je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti gastroendoskopiu nahradia kapsule, ktoré budú mať v sebe zabudovanú mikrokameru. Toto vyšetrenie je v súčasnosti ešte veľmi finančne nákladné a využíva sa len pri opakovaných krvácaniach, pri ktorých sa nedarí zistiť príčina.

Otázky u lekára

Pre spoluprácu lekára a pacienta je veľmi dobré, keď si pacient pripraví odpovede na pravdepodobné otázky, ktoré sa ho bude lekár pýtať.

Príznaky

Pri podozrení na helikobaktera sa lekár bude zaujímať o to, kedy začali vaše symptómy, či sa symptómy zlepšia prípadne zhoršia po nejakej konkrétnej aktivite, či máte v okolí (rodič, partner, súrodenec) niekoho, kto mal potvrdenú baktériu helikobaktera.

Aké lieky užívate

Tiež sa bude pýtať na lieky a výživové doplnky, ktoré pravidelne užívate. Niektoré lieky sú pri vredovej chorobe kontraindikované. Lekár vám bude predpisovať viacero liekov na liečbu helikobaktera, ktoré by mohli byť kontraindikované s vašimi súčasnými liekmi. Je nevyhnutné lekára informovať dôsledne a pravdivo, čo následne urýchli proces liečby.

Vaše otázky

Samozrejme  aj vy môžete mať na lekára otázky. Možno vás bude zaujímať, aké komplikácie sa môžu vyskytnúť pri liečbe helikobaktera, aký spôsob testovania si lekár zvolí, či je potrebné sa na testy nejako špeciálne pripravovať, aké sú možnosti liečby a ako sa zistí, či je liečba úspešná (zdroj: WebMD).

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • Chioská masticha sa používa ako podporná liečba pri Helikobakterovi
  • jej účinky boli potvrdené aj vo vedeckej štúdii

Komplikácie helikobaktera

Pri infekcii baktériou Helikobakter pylori sa môžu pridružiť viaceré komplikácie. Preto je dôležité vyliečiť sa čo najskôr…

Aké sú možné komplikácie?

Riziko rakoviny

Niektoré typy vredov môžu prejsť až do rakoviny. Tá sa potom prejavuje rôzne.

Medzi najfrekventovanejšie príznaky rakoviny tráviaceho traktu patria príznaky ako:

Helikobakter pylori bol v roku 1994 zaradený Svetovou zdravotníckou organizáciou do zoznamu karcinogénov prvého stupňa. Nesporným faktom však zostáva, že aj keď na Slovensku klesá výskyt helikobaktera, rakovina žalúdka ostáva na rovnakej úrovni.

Na vzniku rakoviny sa však podieľajú aj iné mechanizmy (celková imunita organizmu ako aj lokálna imunita žalúdkovej sliznice, kyslosť žalúdkového obsahu, dedičnosť a iné faktory).

Pacienti, ktorí boli operovaní z dôvodu rakoviny žalúdka alebo niekto z ich priamych príbuzných rakovinu žalúdka prekonal, si však vyžadujú zvláštnu pozornosť. Ak máte akékoľvek pochybnosti, navštívte vášho lekára, ktorý preverí váš zdravotný stav.

Prasknutý vred – život ohrozujúca situácia

Vredy môžu prasknúť a krvácať do žalúdočnej dutiny. Táto situácia môže byť život ohrozujúca, lebo hrozí vysoké riziko vykrvácania.

Zdroj: flickr.com

Ak spozorujete jeden z nasledovných príznakov, okamžite vyhľadajte lekára, lebo sa môže jednať o krvácanie z vredu:

Diéta a strava pri helikobakterovi

Strava je významný faktor, ktorý ovplyvňuje naše zdravie. Len v súčasnosti sa pomaly dozvedáme o vplyve stravy na našu psychiku. Práve kvalitnými potravinami máte sami možnosť ovplyvniť vývoj vášho ochorenia.

Je všeobecne známe, že niektoré ochorenia sa dajú takmer vyliečiť pri adekvátnej diéte. Obzvlášť to platí pri ochoreniach tráviaceho traktu.

Čo žalúdku škodí?

  • Diéta by sa mala sústrediť na obmedzenie pikantnej stravy, presolených a mastných jedál.
  • Snažte sa redukovať pitie výrazne sýtených minerálnych vôd a iných bublinkových nápojov. Kávu, prípadne čierny čaj si doprajte len výnimočne, a nikdy nie na prázdny žalúdok!
  • Jedlo nevyprážajte, neprepaľujte.
  • Vyberajte si jedlo, ktoré vo všeobecnosti nezaťažuje žalúdok. Vyhýbajte sa pečivu z bielej múky, sladkostiam, kysnutému, lístkovému cestu, polotovarom, červenému mäsu, šunkám.
  • Stravujte sa pravidelne, v malých porciách, neprejedajte sa. Známy odborník na stravovanie doktor Bukovský tvrdí, že je normálne cítiť sa dvakrát do dňa hladný. Uprednostňujte kvalitu pred kvantitou.
  • Jedzte v pokoji, posediačky, pri jedle na neponáhľajte a nevenujte sa iným aktivitám (ako vybavovanie vecí cez telefón prípadne pozeranie televízora). Doprajte si čas len na jedlo. Váš žalúdok si to zaslúži.
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Vaša diéta by pri infekcii Helikobakterom nemala obsahovať tieto jedlá

Čo žalúdku prospieva?

  • Vyberajte si zdravšie metódy prípravy jedla. Jedlo prevažne varte, pripravujte v parnom hrnci na pare, prípadne pečte na vode.
  • Strava by sa mala skladať prevažne z potravín, ktoré sú šetrné na žalúdok. Medzi ne patria napríklad:
    brokolica
    biele mäso
    • za studena lisované rastlinné oleje
    ovsené a pšeničné vločky
  • Z pečiva je pri diéte vhodný tmavý celozrnný chlieb.
  • Na pitie si vyberajte bylinné čaje a alkalické minerálky s vyšším obsahom sodíka.
  • Vaša strava by mala obsahovať veľa surového ovocia a zeleniny. Zeleninu si vyberajte len takú, ktorá nie je dráždivá na žalúdok. Najvhodnejšia je brokolica.
  • Užívajte probiotiká. Sú veľmi prospešné pre celkové zdravie tráviaceho traktu, navyše poskytujú žalúdku potrebné dobré baktérie. Probiotiká sú významne hlavne pri užívaní antibiotík. Tie majú možný vedľajší účinok hnačky a bolesti brucha. Práve užívaním probiotík znížite riziko týchto nepríjemných príznakov. Probiotiká užívajte dve hodiny pred alebo po užití antibiotika. Probiotické kultúry obsahujú napríklad aj jogurty a acidofilné mlieka.
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Táto strava je pri infekcii Helikobakterom pylori veľmi vhodná

Prevencia helikobaktera. Existuje?

Tak, ako pri každej bakteriálnej infekcii je základom dobrá hygiena. Po toalete je samozrejmosťou umývanie rúk, rovnako ako pred a po príprave jedla. Učte deti od mala správnym hygienickým návykom.

Hygiena jedál

Ak máte podozrenie, že jedlo alebo voda nie je dostatočne čistá, nekonzumujte ich. Je dôležité dbať na správnu tepelnú prípravu, aby nedochádzalo ku konzumácii surových alebo polosurových jedál. Stravujte sa len v hygienických zariadeniach, kde sa dodržuje čistota.

Vakcína

Očkovanie proti helikobakterovi v súčasnosti neexistuje, ale je veľmi pravdepodobné, že sa raz objaví. Vedci na ňom už pracujú, no je potrebné preskúmať ešte detailnejšie imunologické reakcie na túto vakcínu [2].

Životospráva

Aj keď nebolo priamo dokázané, že fajčenie, korenisté jedlá, alkohol a stres priamo vedú k vzniku vredov, rozhodne proces liečenia vredov zhoršujú.

Ak chcete prestať fajčiť, poraďte sa s vašim lekárom alebo lekárnikom. V dnešnej dobe existuje množstvo dostupných metód na odvykanie od tohto nezdravého zlozvyku (pacienti si pochvaľujú napríklad Nicorette Spray).

Ak máte pocit, že ste dlhodobo pod stresom, skúste porozmýšľať o návšteve psychológa. Ten vám poradí, aké sú spôsoby na odbúranie stresu, prípadne vám ukáže na váš problém iný pohľad.

Prognóza ochorenia

Pri adekvátnej liečbe je prognóza vyliečenia veľmi dobrá. Zlepšenie príznakov by ste mali pocítiť po týždni až dvoch týždňoch od začatia liečby. Vyliečenie helikobaktera má veľmi pozitívne prognózy a vredy zvyčajne nemajú tendenciu vracať sa [3].

Zhrnutie

V článku sme sa zoznámili s našim nepriateľom, ktorý sa často nachádza v našom žalúdku. Helikobakter je síce frekventované ochorenie, no pri adekvátnej diagnostike (pomôže aj domáci test) a liečbe si s ním vieme hravo poradiť.

Dozvedeli ste sa, ako sa zbaviť helikobaktera.

Je dôležité začať sa liečiť hneď, ako sa o diagnóze dozviete. Varovným signálom môžu byť aj príznaky, ktoré sme si spomenuli v článku. Liečbou helikobaktera sa staráte nielen o svoje zdravie, ale aj zdravie vašej rodiny.

Veľmi dôležitou súčasťou sú aj správna strava a diéta. Podporná liečba vo forme mastichy urýchli proces liečby a stojí za vyskúšanie.

Podrobná liečba Helikobaktera pylori je spísaná tu. Zistíte, aká je domáca liečba bylinkami a lieky, ktoré vám predpíše lekár.

Zdroje:
  • Vestník Ministerstva Zdravotníctva pre liečbu H. pylori 2010
  • webmd.com
  • mayoclinic.com
  • [1] Štúdia o vplyve mastichy
  • [2] Štúdia o očkovaní proti helikobakterovi
  • [3] Prognóza vyliečenia helikobaktera

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×