Helikobakter pylori – liečba bylinkami a lieky, ktoré predpíše lekár

Zdroj: pixabay.com

Vredy vyvolané Helikobakterom pylori rovnako ako samotná baktéria helikobakter si vyžadujú liečbu. V súčasnosti sa využíva liečebná schéma pozostávajúca z trojkombinácie liekov (2 antibiotiká + 1 inhibítor protónovej pumpy).

O týždeň až dva by sa mali vaše príznaky zlepšovať, a vy sa budete cítiť výrazne lepšie.

Na liečbu helikobaktera sa využívajú rôzne lieky, ktoré popíšeme nižšie.

Helikobakter a lieky na predpis

Antibiotiká

nevyhnutné v liečbe helikobaktera. Antibiotiká majú schopnosť usmrtiť baktériu Helikobakter pylori. Využívajú sa liečivá klaritromycín, metronidazol a tetracyklíny.

Pri liečbe antibiotikami môže dôjsť k hnačkám a bolestiam brucha. Aby ste sa týmto vedľajším účinkom vyhli, zvoľte si správne probiotiká. Probiotiká pomôžu udržať vašu mikroflóru v poriadku a vyhnete sa tak nepríjemným vedľajším účinkom. Probiotikum užívajte v časovom rozstupe dvoch hodín od antibiotika (2 hodiny pred alebo 2 hodiny po antibiotiku). Probiotické kultúry sa nachádzajú aj v jogurte prípadne acidofilnom mlieku.

Liečbu antibiotikami nikdy neprerušujte, vždy doužívajte celé balenie, inak by liečba nemusela byť účinná.

Blokátory protónovej pumpy

Ich mechanizmus je v skratke takýto:

Tieto lieky blokujú malé pumpičky v žalúdku, ktoré sú zodpovedné za tvorbu kyseliny chlorovodíkovej. Tá má veľmi kyslé pH. Znížením tvorby žalúdočnej kyseliny prevládajú v žalúdku ochranné faktory a znižuje sa tvorba vredov.

Medzi blokátory protónovej pumpy patria liečivá ako:

Blokátory histamínových receptorov

Histamín je jeden z faktorov, ktoré zvyšujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Preto jeho blokáciou dochádza aj k zníženiu tvorby kyseliny chlorovodíkovej.

Medzi blokátory histamínových receptorov patria liečivá:

Výživové doplnky ako liečba helikobaktera

Chioská masticha je overený a používateľmi odporúčaný produkt. Slúži ako podporná liečba pri diagnóze Helikobakter pylori ale aj pri žalúdočných vredoch a iných žalúdočných problémoch.

Chioská masticha je vlastne živica zo stromov Pistacia lentiscus. Jej pozitívne účinky na žalúdok a tráviaci trakt sú známe už dlhodobo.

Mastiche sme sa bližšie venovali tu. Masticha má klinicky študované účinky v liečbe helikobaktera a je bez vedľajších účinkov [1].

Domáca liečba a liečba bylinkami sa odporúča len ako doplnková terapia. Na vyhubenie helikobaktera sú zvyčajne nevyhnutné antibiotiká.

Ako prebieha liečba

Na začiatku liečby budete pravdepodobne brať veľa tabletiek. U niektorých pacientov sa to vyšplhá až na číslo 14 tabliet denne. Je však dôležité dodržiavať dávkovacie schémy, ktoré vám predpíše lekár.

Pri nesprávnom alebo nedostatočnom užívaní liekov by sa mohol vred vrátiť, prípadne by vznikla rezistencia na antibiotiká. Následná liečba by zas bola o čosi komplikovanejšia.

Ak sú nežiaduce účinky vašich liekov príliš obmedzujúce, poraďte sa so svojim lekárom, ktorý môže zvoliť inú alternatívu lieku.

Kontrolná prehliadka

Po dvoch týždňoch by mal lekár urobiť kontrolnú prehliadku. Skontroluje vašu stolicu, prípadne vám zoberie krv a zhodnotí, ako reagujete na nastavenú liečbu.

Ak by sa helikobakter vyskytoval aj po 14 dňoch od preliečenia, prechádza sa na účinnejšiu 4-kombináciu liečiv. Pacientovi sa podáva iné antibiotikum, aké užíval predtým. Zvyčajne sa používa tetracyklin + metronidazol + bizmutový preparát alebo amoxicilin + ciprofloxacin.

Ak by zlyhala aj táto liečba, urobia sa kultivácie na citlivosť baktérie na antibiotiká.

Prečítajte si o infekcii Helikobakterom pylori viac. V článku sa dozviete, ako sa táto baktéria prenáša, aké má príznaky, ktorý je najspoľahlivejší test a mnoho iného. Zistíte v ňom aj to, aká je vhodná strava a diéta pri helikobakterovi.

Zistiť viac

Náš tip:

  • Zaujíma vás liečba Helikobaktera bylinkami?
  • Chioská masticha má protizápalový a antioxidačný účinok
  • Prírodná doplnková liečba Helikobaktera pylori
  • Účinky potvrdené aj vedeckými štúdiami
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×