Encefalitída – príznaky, diagnostika, liečba, inkubačná doba

Zdroj: 123rf.com

Encefalitída je zápalové ochorenie mozgu. Vyvolané môže byť viacerými príčinami. Medzi najčastejšie patrí vírusová kliešťová encefalitída. Iné formy sú napríklad herpetická alebo japonská encefalitída, ktoré si tiež v krátkosti priblížime.

Nebezpečenstvo encefalitídy spočíva aj v tom, že sa jej príznaky zo začiatku podobajú na bežnú chrípku alebo iné vírusové ochorenie. Je preto dôležité, aby ste poznali základné prvky nebezpečného ochorenia mozgu, ktorým je encefalitída.

Kliešťová encefalitída

Kliešťová encefalitída (spolu s boreliózou) je ochorenie prenášané kliešťom obyčajným (Ixodes ricinus). Prenos je však možný aj cez konzumáciu ovčieho alebo kozieho mlieka, prípadne iného nepasterizovaného mliečneho výrobku, ktorý pochádza od nakazeného zvieraťa.

Inkubačná doba kliešťovej encefalitídy je 4 – 28 dní, v priemere 10 – 14 dní.

V súčasnosti existuje očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré je povinné pre osoby vystavené priamemu riziku nákazy (medzi ktoré patrí napr. zdravotnícky personál). Odporúča sa aj osobám, ktoré sú v častom kontakte so zvieratami a osobám žijúcim v oblastiach s vysokým výskytom infikovaných kliešťov.

Aké má kliešťová encefalitída príznaky?

Medzi prvotné príznaky encefalitídy patria:

V pokročilejšom štádiu encefalitídy sa objavujú závažnejšie príznaky ako:

Zmätenosť, podráždenosť, halucinácie, záchvaty, paralýza svalov na končatinách alebo časti tváre, poruchy reči a sluchu, svalová stuhnutosť, zvracanie, nechutenstvo a iné.

Typickým príznakom kliešťovej encefalitídy u malých detí je vydutie v oblasti fontanely (mäkká časť na vrchu hlavičky dieťaťa).

Diagnostika kliešťovej encefalitídy

Na diagnostiku kliešťovej encefalitídy sa používa vyšetrenie krvi na protilátky IgG a IgM proti vírusu kliešťovej meningoencefalitídy. Ak to stav pacienta vyžaduje, urobia sa aj špecifickejšie vyšetrenia, ktoré odhalia poškodenia mozgu, prípadne iných orgánov. Medzi také radíme napríklad CT alebo MR mozgu, EEG, biopsia alebo odobratie mozgomiešneho moku.

Liečba kliešťovej encefalitídy

Pri slabších formách encefalitídy je liečba len symptomatická, používajú sa lieky na tlmenie bolesti hlavy (Ibuprofen, Paralen).

Pri niektorých vírusových typoch encefalitídy sa môžu použiť aj antivirotiká, najmä liečivo aciklovir, ktoré má najširšie spektrum účinku a relatívne málo vedľajších účinkov.

Encefalitída spôsobená kliešťom – neuróny sú infikované vírusmi (Zdroj: 123rf.com)

Herpetická encefalitída

Táto forma encefalitídy patrí medzi najzávažnejšie, pretože pacientov priamo ohrozuje na živote. Ak sa herpetická meningoencefalitída podarí vyliečiť, u veľkej väčšiny pacientov ostávajú trvalé poškodenia, najmä neurologického pôvodu.

Ochorenie je spôsobené vírusom herpes simplex, typu 1 a 2. Ak sa raz vírus dostane do organizmu, v latentnej forme ostáva v nervových bunkách. Pri prechode do systémového obehu sa môže dostať až do mozgu, kde vyvolá zápal.

Príznaky herpetickej meningoencefalitídy

Symptómy ochorenia sú nasledovné:

Neskoršie príznaky ochorenia sú:

Pacienti s diagnostikovanou herpetickou meningoencefalitídou sú hospitalizovaní. Liečba je náročná a kombinuje sa viacero liekových skupín. Zároveň je nevyhnutné neustále sledovať vitálne funkcie pacienta.

Vedeli ste, že…

Japonská encefalitída je ochorenie, ktorým sa na Slovensku nenakazíte. Typické je pre ázijské krajiny, prenáša sa komárom. Ak cestujete do krajín, kde sa japonská encefalitída nachádza vo vyššej miere, vhodné je očkovanie vo forme neživej vakcíny. Cena očkovania proti japonskej encefalitíde je vyššia, stojí približne 85 eur, no rozhodne vám odporúčame do nej investovať. Na samotnom mieste pobytu sa môžete chrániť aj repelentmi, sieťkami a inými ochrannými prostriedkami proti komárom.

Zhrnutie

Encefalitída je zvyčajne vírusové ochorenie, ktoré je v našich zemepisných šírkach prenášane kliešťom obyčajným. Príznaky ochorenie sú zo začiatku nešpecifické, mnoho ľudí si neuvedomí, že sa jedná o kliešťovú encefalitídu.

Prognóza ochorenia je relatívne dobrá, 70 % pacientov sa vylieči, 30 % pacientov má trvalé alebo dočasné poškodenia. Na kliešťovu encefalitídu umiera 1 zo 100 nakazených pacientov.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×