Elektromagnetický smog/vyžarovanie a vplyv na zdravie – mýty a fakty

Ak ste niekedy cítili únavu, bolesti hlavy alebo poruchy spánku po celodennom používaní mobilného telefónu alebo sedení pred počítačom, možno ste sa nevedomky stretli s fenoménom zvaným elektromagnetický smog. Tento termín označuje neviditeľnú „záplavu“ elektromagnetických vĺn, ktoré vznikajú z elektrických a elektronických zariadení a technológií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života.

Ale čo toto žiarenie skutočne znamená pre naše zdravie? Spôsobuje elektromagnetický smog rakovinu? Ako sa môžeme chrániť pred jeho potenciálnymi negatívnymi účinkami? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto a ďalšie otázky a poskytnúť vám dôveryhodné a zrozumiteľné informácie o tomto dôležitom a často prehliadanom probléme.

Prirodzené žiarenie

Prirodzené elektromagnetické žiarenie pochádza od prírodných zdrojov, ako je Slnko a magnetické pole Zeme. Tieto zdroje vytvárajú elektromagnetické polia, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho životného prostredia a s ktorými sa náš organizmus dokáže vyrovnať.

Slnko

Slnko produkuje široké spektrum elektromagnetického žiarenia, od viditeľného svetla a infračerveného žiarenia až po ultrafialové a gama žiarenie. Toto žiarenie je pre nás veľmi dôležité, pretože určité jeho časti, napríklad infračervené a viditeľné svetlo, sú nevyhnutné pre život na Zemi. 

Infračervené žiarenie nám pomáha udržiavať telesnú teplotu, zatiaľ čo viditeľné svetlo je nevyhnutné pre fotosyntézu rastlín, z ktorých potom získavame kyslík a potravu.

Na druhej strane, ultrafialové žiarenie, ktoré tiež pochádza zo Slnka, môže byť pre naše zdravie škodlivé. 

Pamätajte: Preto, ak chcete dostať deti od obrazoviek a zabaviť ich v prírode, použite opaľovací krém s ochranným faktorom a pokrývku hlavy.

Zemský magnetizmus

Zemský magnetizmus, teda magnetické pole Zeme, je ďalším prírodným zdrojom elektromagnetického žiarenia. Toto pole nás chráni pred škodlivým kozmickým žiarením a je tiež dôležitým orientačným bodom pre niektoré živočíšne druhy.

Podľa niektorých výskumov môže magnetické pole Zeme vplývať aj na naše zdravie a pohodu. Napríklad niektoré štúdie naznačujú, že silné magnetické pole môže pomôcť zmierniť niektoré typy bolesti a podporiť hojenie. Avšak tieto tvrdenia sa stále považujú za kontroverzné a je potrebné ďalšie výskumy na ich potvrdenie.

Ako sa to začalo

Avšak s pokrokom technológie a rozvojom elektrických a elektronických zariadení, sme začali byť vystavení aj neprirodzeným elektromagnetickým poliam. Tieto polia sú striedavé, čo znamená, že ich smer a intenzita sa neustále mení.

Pôvodne, pred vstupom do technologickej éry, bolo ľudské telo vystavené len prirodzeným elektromagnetickým poliam, ktoré vytvárala Zem, alebo slnečné žiarenie. Tieto polia sú jednosmerné a ich intenzita je relatívne stabilná a nízka.

Neprirodzené žiarenie

Z historického hľadiska, prvým zdrojom neprirodzených elektromagnetických polí boli telegrafické linky, neskôr elektrické vedenia a elektrické zariadenia. S rozvojom rádiových a televíznych vysielačov, mobilných telefónov a Wi-Fi sietí sa intenzita a frekvencia elektromagnetických vĺn v našom okolí výrazne zvýšila.

Je dôležité si uvedomiť, že rôzne zariadenia vytvárajú rôzne typy elektromagnetických polí. Napríklad displej mobilu a Wi-Fi siete vytvárajú vysokofrekvenčné rádiové vlny, zatiaľ čo elektrické vedenia a elektrické zariadenia vytvárajú nízkofrekvenčné elektrické a magnetické polia.

Spôsobuje elektrosmog rakovinu?

Pokiaľ ide o otázku, či elektromagnetický smog spôsobuje rakovinu, odpoveď nie je jednoznačná. Existujú štúdie, ktoré naznačujú možnú súvislosť, ale vedecký konsenzus zatiaľ nebol dosiahnutý.

Nízkofrekvenčné elektromagnetické pole, ktoré vznikajú napríklad pri použití elektrických spotrebičov, striedavých prúdov alebo vysokonapäťových elektrických vedení, boli študované ako možné karcinogény. 

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala tieto polia ako „možno karcinogénne pre ľudí“ (2B), čo znamená, že existujú dôkazy o možnom spojení s niektorými formami rakoviny, ale tieto dôkazy nie sú dostatočne silné na to, aby sa stanovil definitívny záver.

Vysokofrekvenčné elektromagnetické pole, ako sú tie, ktoré vznikajú pri použití mobilných telefónov, Wi-Fi alebo mikrovlnných rúr, boli tiež predmetom štúdií. Niektoré výskumy naznačujú možnú súvislosť s určitými typmi rakoviny, vrátane gliómu (typ mozgovej rakoviny) a akustického neurómu (nádor sluchového nervu). Avšak aj v tomto prípade je potrebné ďalšie výskumy na potvrdenie týchto údajov.

Zatiaľ čo nie je jasné, či elektromagnetický smog skutočne spôsobuje rakovinu, je dôležité si uvedomiť, že dlhodobé vystavenie sa silným elektromagnetickým poliam môže mať ďalšie negatívne účinky na zdravie.

Ako vplýva elektrosmog na zdravie človeka

Vystavenie silným elektromagnetickým poliam môže mať rôzne účinky na ľudské zdravie. Tieto účinky môžu byť závislé na intenzite, frekvencii, dobe vystavenia a osobnej citlivosti jednotlivca. Niektoré z možných zdravotných ťažkostí, ktoré môžu nastať, zahŕňajú:

1. Poruchy spánku

Niektoré výskumy naznačujú, že silné elektromagnetické pole môžu ovplyvniť naše prirodzené spánkové cykly a spôsobiť problémy so spánkom, ako je nespavosť alebo prerušený spánok.

2. Bolesti hlavy

Niektoré osoby uvádzajú zvýšenú frekvenciu bolestí hlavy po dlhodobom vystavení elektromagnetickým poliam.

 Prevence: Ako sme už povedali, nadmiera používania mobilných telefónov či počítačov môže spôsobovať bolesti hlavy, nespavosť a pod. Viete, ako používať mobilný telefón s ohľadom na zdravie? 

3. Únava

Chronická únava môže byť ďalším symptómom dlhodobého vystavenia elektromagnetickým poliam, hoci vedecké dôkazy sú v tomto prípade stále nejednoznačné.

4. Stres a úzkosť

Niektoré štúdie naznačujú, že dlhodobé vystavenie elektromagnetickým poliam môže prispieť k zvýšeniu hladiny stresu a úzkosti.

5. Vplyv na srdce

Niektoré výskumy naznačujú možnú súvislosť medzi vystavením elektromagnetickým poliam a zvýšeným rizikom srdcových chorôb, vrátane hypertenzie a srdcových arytmií.

6. Vplyv na plodnosť

Niektoré štúdie ukazujú, že elektromagnetické pole môžu ovplyvniť plodnosť mužov tým, že znižujú počet a kvalitu spermií.

7. Neurologické účinky

Existujú aj výskumy, ktoré ukazujú, že elektromagnetické pole môžu mať vplyv na nervový systém a spôsobiť neurologické symptómy, ako sú závraty, strata koncentrácie alebo zhoršenie pamäti.

Väčšina týchto účinkov je založená na anecdotal evidence alebo výskumoch s obmedzenými vzorkami. Potrebujeme viac výskumu na plné pochopenie vzťahu medzi elektromagnetickými poliami a ľudským zdravím.

Ako sa chrániť pred elektrosmogom

Brániť sa proti elektromagnetickému smogu môže byť v našej modernej dobe náročné, keďže sme neustále obklopení elektronickými zariadeniami. Avšak existujú určité opatrenia, ktoré môžeme podniknúť, aby sme minimalizovali naše vystavenie tomuto typu žiarenia. Tu sú niektoré tipy, ktoré by vám mohli pomôcť:

Držte elektronické zariadenia ďalej od tela

Keď používate mobilný telefón, tablet alebo laptop, snažte sa ho držať aspoň niekoľko centimetrov od tela. Pri telefonovaní môžete používať handsfree súpravu alebo reproduktor, aby ste mohli telefón držať ďalej.

Vypíňajte zariadenia, keď ich nepoužívate

Ak nie ste pripojení na Wi-Fi sieť alebo nepoužívate Bluetooth, vypnite tieto funkcie na vašom zariadení. Rovnako, keď nepoužívate počítač alebo televízor, vypnite ho, namiesto toho, aby ste ho nechali v pohotovostnom režime.

Používajte ochranné príslušenstvo

Existujú špeciálne výrobky, ktoré sľubujú ochranu pred elektromagnetickým smogom, ako sú napríklad špeciálne obaly na mobilné telefóny alebo ochranné náramky. Svoje elektronické zariadenia noste radšej vo vhodnej brašne alebo batohu na elektroniku.

Obmedzte čas strávený pred obrazovkami

Dlhé hodiny strávené pred obrazovkou počítača, televízora alebo smartfónu môžu zvýšiť vaše vystavenie elektromagnetickým poliam. Snažte sa robiť pravidelné prestávky a obmedzte čas strávený pred obrazovkami, najmä pred spaním. 

Zmeňte svoje prostredie 

Ak žijete alebo pracujete v blízkosti vysokonapäťových elektrických vedení alebo mobilných vysielačov, môžete zvážiť zmenu prostredia. Aj keď vedecké dôkazy o rizikách týchto zdrojov sú obmedzené, no môže byť lepšie byť opatrný.

Zdravý životný štýl

Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a dostatok spánku môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém a zlepšiť vašu schopnosť odolávať negatívnym vplyvom elektromagnetického smogu.

Je dôležité si uvedomiť, že aj keď tieto opatrenia môžu pomôcť obmedziť vaše vystavenie elektromagnetickému smogu, úplne sa mu pravdepodobne nevyhnete. 

Čo hovoria na elektromagnetický smog iní

Naši predkovia si intuitívne vyberali, kde si postavia svoje obydlia. Vyhýbali sa miestam s negatívnou energiou a považovali miesta, kam si ľahol pes, za vhodné na stavbu domu, alebo miesto vhodného odpočinku. 

“My to dnes nerešpektujeme, hoci sme na tieto patogénne zóny citliví. Ak sedíte pri wifi routeri hodinu denne, pravdepodobne vám to zdravie nepoškodí, ale keď pri ňom niekoľko rokov spíte, určite sa jeho vplyv prejaví,” myslí si Ing. Stanislav Števo, PhD., z ústavu riadenej priemyselnej informatiky FEI STU v Bratislave.

Feng shui

Feng Shui, dávna čínska filozofia harmónie medzi človekom a jeho okolím, berie elektromagnetický smog veľmi vážne. Podľa tohto učenia môže elektromagnetické žiarenie narušiť energetickú rovnováhu v domácnosti, a tým negatívne ovplyvniť zdravie a pohodu obyvateľov. 

Aby sa tomu predišlo, Feng Shui odporúča umiestňovať elektronické zariadenia mimo spální a relaxačných zón, minimalizovať používanie týchto zariadení a používať rôzne Feng Shui nástroje, ako sú kryštály alebo rastliny, na neutralizáciu negatívnych energetických vplyvov.

Náš tip: Vyberte si vhodný stojan pod notebook a monitor, aby ste eliminovali možné nežiadúce účinky dlhého sedenia pri počítači na vaše zdravie.

Šungit, horský kryštál alebo jaspis podľa tejto filozofie pohlcujú negatívne elektromagnetické žiarenie a harmonizujú priestor. Podobné vlastnosti pripisujú aj rastlinám, ako je svokrin jazyk, paprade alebo brečtan.

Stavebná biológia

Stavebná biológia, veda o zdravom bývaní a budovaní, tiež berie do úvahy vplyv elektromagnetického smogu na zdravie. Podľa tejto disciplíny by malo byť pri návrhu a výstavbe budov vždy zohľadnené umiestnenie elektrických a elektronických zariadení a sietí, aby sa minimalizovalo vystavenie obyvateľov elektromagnetickému smogu. 

Stavebná biológia odporúča používať ochranné materiály a konštrukčné riešenia, ako sú napríklad opletené elektrické káble alebo špeciálne nátery, ktoré znižujú prenikanie elektromagnetických vĺn stenami. 

Ing. Stanislav Števo sa venuje problematike ekologických a inteligentných domov a tvrdí, že hlinené stavby majú bezkonkurenčnú kvalitu vnútorného prostredia vzduchu a výborne pohlcujú elektromagnetické žiarenie.

Psychotronik

Mnoho ľudí z vedeckých kruhov nepovažujú psychotroniku za príliš serióznu. O to viac jej veria bežní ľudia a obracajú sa na psychotronikov s prosbou o odrušenie ich priestorov. Na Ing. Andreja Šándora, psychotronika, sa obracajú projektanti obchodných centier aj bánk. Nežiaduce pole nájde pomocou meracieho prístroja alebo virgule a harmonizuje ho tieničmi, ktoré podľa určitých pravidiel zabuduje do zeme, základov alebo muriva.

Je dôležité podotknúť, že aj keď tieto a iné podobné disciplíny ponúkajú rady a riešenia na ochranu pred elektromagnetickým smogom, ich odporúčania sa často zakladajú na tradičných učeniach a nie vždy sú podložené vedeckými dôkazmi. Preto je dôležité pristupovať k týmto radám s otvorenou mysľou, ale aj s kritickým pohľadom.

Záver

V dnešnej dobe je takmer nemožné úplne sa vyhnúť vystaveniu elektromagnetickému smogu. Toto neviditeľné žiarenie, je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Avšak niektoré výskumy naznačujú, že dlhodobé vystavenie silným elektromagnetickým poliam môže mať rôzne účinky na naše zdravie, od porúch spánku a bolestí hlavy až po neurologické symptómy.

Je dôležité si uvedomiť, že potrebujeme viac výskumu na plné pochopenie vzťahu medzi elektromagnetickými poliami a ľudským zdravím.

Aj napriek tomu môžeme podniknúť určité opatrenia, aby sme minimalizovali vystavenie sa elektromagnetickému smogu. Môžeme sa snažiť držať elektronické zariadenia ďalej od tela, vypínať zariadenia, keď ich nepoužívame, obmedziť čas strávený pred obrazovkami a žiť zdravým životným štýlom.

Pamätajte, že vždy je lepšie byť opatrný a dbať na svoje zdravie. 

Zdroje: