Ekzém – prejavy, príčiny, liečba + praktické tipy pre atopikov

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Táto téma mi je veľmi blízka. Od útleho veku som súčasťou skupiny atopikov, ktorým sa na rôznych častiach tela objavuje ekzém.

Ekzém nie je len estetický problém, ako si niektorí môžu myslieť. Vie byť aj veľmi nepríjemný, svrbieť, bolieť, v horších prípadoch až hnisať. Prečítajte si teda o tomto kožnom ochorení viac, aby ste lepšie zvládali jeho prepuknutie.

Čo je to ekzém?

Ekzém je najčastejšie ochorenie kože. Najbežnejším typom ekzému je atopická dermatitída. Ekzém poznáme v akútnej alebo chronickej forme. Aj keď sa podobá na alergiu, nie je to alergia.

Ako dlho ho budem mať?

Ak sa u vás už raz ekzém vyskytne, je veľká pravdepodobnosť, že tento problém vás bude sprevádzať po zvyšok života.

Ak sa vám ho podarí vyliečiť, vaša koža bude vždy citlivejšia na podráždenie. Je to preto, že koža ľudí, ktorí trpia na toto ochorenia, je zložením odlišná od zdravej kože. Je ochudobnená o tukové látky, ktoré chránia pokožku pred vysychaním a vonkajšími dráždivými faktormi.

Ľudia, ktorí sú náchylní na vznik ekzémov, majú zvýšené riziko rôznych alergií, astmy alebo sennej nádchy. Ich imunitný systém reaguje hypersenzitívne na rôzne podnety. (zdroj: webmd.com)

Je nákazlivý?

Veľa ľudí sa bojí, že sa môžu od niekoho, kto trpí ekzémom nakaziť. S touto situáciou som sa sama často stretávala a dodnes sa stretávam. Ekzém nie je nákazlivý v žiadnej svojej forme.

Ako sa ekzém prejavuje a kde sa vyskytuje?

Najčastejšie sa vyskytuje u detí, no nezriedka naň trpia aj dospelí. Dochádza pri ňom k zápalovej reakcii na koži. Koža sa stáva červenou, svrbí, je vysušená a môže praskať. Pri častom škrabaní sa ekzém ešte viac zapáli a vznikajú hnisavé pupienky.

Ekzém sa vyskytuje na rôznych častiach tela. Najčastejšie sa s ním stretávame na tvári a na rukách. V týchto oblastiach je naša pokožka najcitlivejšia ale aj najviac vystavená rôznym vonkajším faktorom (umývanie riadu, rôzne chemické látky pri upratovaní, časté umývanie rúk, parfumované krémy a podobne).

Ekzém sa však môže vyskytnúť aj vo vlasoch, v okolí členkov alebo na nohách. U detí sa často vyskytuje v oblasti kolien a lakťov.

Príčiny ekzému

Niektorí ľudia sú na ekzém náchylnejší ako iní.

Čo sa podieľa na vzniku ekzémov?

Určitý vplyv tu zohráva aj genetika. Tá však nezodpovedá za všetky prípady. Napríklad v našej širokej rodine som jediná, kto má s ekzémom problémy. Okrem určitej predispozície imunitného systému sú to napríklad aj tieto faktory:

Iné faktory

Ekzém sa zhoršuje pri celkovom vyčerpaní organizmu a pri ochoreniach ako nádcha, chrípka, bakteriálne infekcie, alergické reakcie.

Ďalšie rizikové faktory pre vznik sú neskorší vek matky pri narodení dieťaťa – dieťa je náchylnejšie na ekzém a alergie.

Život vo väčších mestách má tiež negatívny vplyv na jeho vznik. Na rôzne ochorenia bývajú náchylnejší ľudia z nižších sociálnych vrstiev, no pri ekzéme je to naopak – s vyšším sociálnym statusom sa zvyšuje šanca, že ho niekedy dostanete. (zdroj: wikipedia)

Ekzém a strava

Ako sme písali vyššie, ekzém nie je alergia. No určité prepojenie medzi týmito dvoma ochoreniami predsa len existuje.

Deti, ktoré majú ekzém, mávajú častejšie aj alergie na potraviny. Mliečne produkty, vajcia a orechy sú časté potravinové alergény. Nemali by však zhoršovať alebo vyvolávať ekzém u človeka, ktorý nemá potravinovú alergiu.

Diagnostika ekzému

Na diagnostiku neexistujú žiadne špeciálne testy. Odborník na ochorenia kože – dermatológ skontroluje miesta, na ktorých sa ekzém vyskytuje a podľa závažnosti odporučí liečbu. Tiež ho bude zaujímať, či sa táto diagnóza vyskytuje vo vašej rodine, prípadne či je niečo konkrétne, čo u vás spôsobí prepuknutie ekzémov.

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Liečba ekzému

Pacienti, ktorí poznajú svrbenie a bolestivosť sprevádzajúce toto ochorenie, spravia pre jeho vyliečenie všetko. Starostlivosť o pokožku je v liečbe ekzému ten prvý a najhlavnejší krok, ktorý musíte urobiť.

Aké sú všeobecné odporúčania v liečbe ekzému a čo sa najviac vyplatilo mne?

Voľnopredajných krémov na ekzém je na trhu množstvo. Ja osobne odporúčam napríklad tie so zinkom – ako Bioderma Atoderm PO Zinc alebo zinková masť. Rozdiel je v cene, ale musím povedať, že aj v účinnosti. Bioderma mi zvyčajne zabrala rýchlejšie ako klasická zinková masť, no ani tá nie je vôbec zlá.

Do kúpeľa si môžete pridávať napríklad Oilatum, ktoré obsahuje parafín a tým upokojuje a hydratuje pokožku. Oilatum je vhodné aj pre deti a bábätká, rovnako ako veľmi účinný ovsený kúpeľ pre deti, ktoré je čisto prírodný.

Hydratácia je veľmi dôležitá a mali by ste jej venovať dostatočnú pozornosť. Na premastenie sa mi osvedčili konopné maste, ktorých stačí naozaj veľmi málo.

Ak voľnopredajné prípravky nefungujú, lekár vám bude musieť pravdepodobne predpísať maste alebo krémy s obsahom kortikoidov. Ich veľkou výhodou je že sú veľmi účinné a rozdiel uvidíte už po prvom použití. Nevýhodou je to, že sa nemôžu podávať dlhodobo, lebo by mohli stenčovať a poškodzovať kožu.

V závažnejších prípadoch ekzému vám lekár môže predpísať aj tabletky. Používajú sa antihistaminiká alebo perorálne kortikoidy. Účinná je aj terapia ultrafialovým svetlom, hlavne pri ťažkých formách.

V prípade, že by ekzém neodpovedal na žiadnu formu liečby, lekár môže navrhnúť imunitnú liečbu. Predpísal by vám tabletky na zvýšenie imunity a posilnenie obranyschopnosti organizmu. Existujú aj imunitné krémy, ktoré podporujú obranyschopnosť kože v miestach postihnutia a podporujú tvorbu bariéry medzi vonkajším prostredím a kožou.

Tipy pre atopikov

Vždy používajte iba jemné mydlá, ktoré šetria pokožku. Vyhýbajte sa parfumovaným produktom a príliš agresívnym produktom ako napríklad antibakteriálne mydlá.

Vždy po kúpeli sa nakrémujte. Vlhká pokožka príjme živiny a vlhkosť najlepšie a zabránite tak vysychaniu kože.

Nesprchujte sa príliš horúcou vodou a dlhú dobu. Ak bývate vo veľmi suchom byte, zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu a v zime obydlie neprekurujte. Suchý vzduch vysuší vašu pokožku.

Noste len prírodné materiály, vyhýbajte sa umelinám a nekvalitnému oblečeniu. Nenoste príliš tesné oblečenie, lebo by mohlo spôsobiť podráždenie, zápar až ekzém. Oblečenie pred prvým použitím vždy vyperte. Na pranie používajte citlivé pracie prášky (najlepšie zloženie mávajú tie detské). Vyhýbajte sa avivážam, prípadne používajte tie na alergickú pokožku.

Nefajčite a nezdržiavajte sa v zafajčených priestoroch. Eliminujte pobyt vedľa osôb, ktoré fajčia. V domácnosti často utierajte prach a vetrajte.

Nestresujte sa. Stres a úzkosť výrazne zhoršujú ekzém. Keď sa k tomu pridá nervozita zo svrbenia, tvorí sa začarovaný cyklus. Preto pravidelne oddychujte, dbajte na psychohygienu, pestujte záľuby. Odrazí sa to nie len na stave vašej pokožky, ale na celom vašom zdraví.

Dohliadajte na to, aby ste používali len kvalitné produkty na osobnú hygienu. Ak raz nájdete produkt, ktorý vám dobre sedí, neexperimentujte zbytočne a ostaňte mu verní.

Pri umývaní riadu a inom upratovaní noste gumené rukavice. Nedovoľte, aby sa vaša pokožka príliš vysušila.

Kedy navštíviť lekára

Lekára by ste mali navštíviť v prípade veľmi svrbivého ekzému, ktorý neustupuje po liečbe voľno predajných prípravkov po dobu jedného týždňa.

Ak sa v okolí ekzému objavia žltkasté až hnedé chrasty, ktoré môžu byť spojené s hnisom, jedná sa o infekciu baktériami. Lekár vám predpíše lokálne antibiotiká, ktoré sú potrebné na liečbu bakteriálnej infekcie.

Ak sa ocitnete v kontakte s niekým, kto má vírusovú infekciu, v čase aktívneho ekzému ste náchylnejší na to, aby ste sa ňou nakazili. Medzi také infekcie patrí napríklad genitálny herpes alebo opary. Riziko nakazenia herpesom simplex je tiež vyššie pri pretrvávajúcich ekzémoch.

Závažnejším ochorením podobným atopickej dermatitíde je herpetický ekzém. Toto ochorenie je síce veľmi zriedkavé, no jeho komplikácie sú vážne.

Záver

Dúfam, že vám moje rady a skúsenosti s ekzémom pomohli vybrať si zo širokého sortimentu, ktorý je dostupný.

S ekzémom bojujem od mala a prijala som ho ako súčasť môjho života. No zároveň sa vždy snažím, aby som ho mala čo najviac pod kontrolou a minimalizovala som jeho nepríjemné prejavy.

Zistiť viac

Odporúčame: Konopná masť CutisHelp DEFEKT

  • regeneračná masť obohatená o vitamíny A, C, D, E
  • bez parabénov, konzervačných látok, nie je parfumovaná
  • masť vhodná pre všetky vekové kategórie + tehotné a dojčiace ženy

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×