Dračia krv: Čo to je? Aké má liečivé účinky?

Má dračia krv aj vedľajšie účinky? Ktoré kvapky sú najlepšie? Pozrite si 2 kvalitné produkty:

Zdroj: unsplash.com

Sangre de drago alebo dračia krv je tekutina získavaná zo stromu Croton lechleri Muell. Rastie najmä v krajinách ako Peru a Bolívia. V tradičnom ľudovom liečiteľstve sa používa šťava (latex) získavaná priamo z narezaného kmeňa stromu.

Ak vás zaujíma, aké obsahové látky sa nachádzajú v dračej krvi a čo hovorí súčasná veda na účinky dračej krvi, čítajte ďalej. Na konci článku taktiež nájdete nami odporúčané produkty s obsahom dračej krvi.

Dračia krv a jej liečivé účinky

Dračia krv dostala svoje pomenovanie podľa charakteristickej farby a konzistencie. Jedná sa o tmavočervenú, lepkavú a viskóznejšiu tekutinu, ktorá môže pripomínať krv.

V južnej Amerike sa dračia krv používa už po dlhé veky. Ľudové liečiteľstvo ju odporúča pri množstve problémov, napríklad na zastavenie krvácania, ako antiseptickú látku na dezinfekciu povrchových rán (ale aj vaginálne), taktiež pri rôznych vírusových infekciách, vrátane vírusu HIV.

Ak sa použije dračia krv lokálne, napríklad na rany, pľuzgiere, odreniny alebo hemoroidy, tvorí vrstvu “druhej kože“. Latexová štruktúra na koži zasychá a kožu obalí ochrannou vrstvou, takže zabraňuje vniknutiu patogénov do vnútra a zároveň poškodené miesto lieči.

Účinné látky

Obsahové látky v dračej krvi sú najmä proantokyanidíny (PAC). Tvoria až 90 % obsahu dračej krvi v suchom stave. Podobné obsahové látky sa nachádzajú napríklad v brusniciach. Zvyšných 10 % obsahových látok je tvorených alkaloidmi, konkrétne taspínom, katechínom, epigalokatechínom, epikatechínom a malým množstvom terpénov. 

Dračia krv a súčasná medicína

FDA v súčasnosti odporúča dračiu krv vo forme registrovaného lieku (krofelemer) pri hnačkách spojených s HIV/AIDS. Použiť sa môže aj pri cestovateľských hnačkách a pri hnačke spojenej so syndrómom dráždivého čreva. Mechanizmus účinku dračej krvi pri hnačkách je zadržiavanie vody v čreve, čím nedochádza k jej nadmernej strate stolicou.

Predpokladané účinky

Vedecké dôkazy, ktoré by potvrdzovali účinnosti dračej krvi na iné problémy, napríklad infekcie dýchacieho traktu zatiaľ nie sú dostačujúce. Predpokladá sa však, že dračia krv dokáže spomaľovať prienik vírusov do vnútra bunky a zároveň môže mať aj analgetické vlastnosti (tlmiace bolesť). Na živočíšnych modeloch bolo dokázané, že rana, na ktorú bola aplikovaná dračia krv sa hojí rýchlejšie. Jedným z účinkov dračej krvi na pokožku je aj fibroblastický účinok, hojeniu rán pomáha aj kyslé pH, ktoré zabraňuje množeniu patogénov.

Má dračia krv vedľajšie účinky?

Aj prírodné látky, podobne ako syntetická liečivá, môžu mať svoje vedľajšie účinky. Pri niektorých ľuďoch užívajúcich dračiu krv boli pozorované bolesti brucha, nafukovanie alebo zápal priedušiek. Pri aplikácii na kožu sa môže u citlivejších ľudí vytvoriť alergická reakcia, prípadne pociťujú bolesť alebo pálenie. Vždy preto vyskúšajte dračiu krv na malom mieste, až následne ju aplikujte na väčšie plochy kože.

Dračia krv by sa kvôli nedostatku vedeckých štúdií nemala používať v tehotenstve a počas dojčenia. Taktiež nie je vhodná pre pacientov s leukémiou, pretože by mohlo dôjsť k zhoršovaniu stavu pacienta.

Produkty s dračou krvou

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % dračia krv z Peru vo forme kvapiek
  • dávkovanie: 5 kvapiek sa rozpustí v 200 ml vody, pije sa 1 – 3x denne
  • nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy, deti do 18. rokov
Cena: 11.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • výživový doplnok s obsahom latexu zo stromu Croton lechleri Muell
  • možnosť použiť aj lokálne, prípadne na kloktanie hrdla
  • 5 kvapiek sa rozpúšťa v 200 až 300 ml vody, pije sa 1 – 3x denne
Cena: 11.11 €

Vždy dodržujte dávkovanie, ktoré uvedie výrobca konkrétneho produktu.

Zhrnutie

Dračia krv (Croton lechleri Muell) je až 20 m vysoký, divo rastúci neopadavý strom v južnej Amerike. Známy je pre svoje liečivé účinky, využíva sa červeno sfarbená miazga v jeho kmeni. Používa sa topicky, kedy dokáže urýchliť hojenie povrchových rán. Vhodný je aj pri chronických problémoch ako sú hemoroidy. Predpokladajú sa aj antiviortické účinky dračej krvi. Vedecky potvrdený je efekt pri liečbe hnačiek spojených s HIV/AIDS. dračiu krv je možné kúpiť vo forme kvapiek prípadne mastí.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×