Cystická fibróza (choroba slaných detí) – prejavy, diagnostika, prognóza

Zdroj: 123rf.com

Cystická fibróza (mukoviscidóza) je geneticky vrodené ochorenie. Postihuje najmä pľúca, ale aj iné orgány. Jedným z najznámejších príznakov cystickej fibrózy je slaná pokožka dieťaťa. Preto sa niekedy označuje aj ako choroba slaných detí.

Prečítajte si, ako cystická fibróza vzniká, aké sú jej najčastejšie prejavy a aká je prognóza pri liečbe tejto náročnej choroby.

Čo to je cystická fibróza?

Cystická fibróza je závažné genetické ochorenie. Ochorenie postihuje viacero orgánov. Najviac však trpia pľúca – pacientom sa postupne zhoršuje schopnosť dýchania.

Iné názvy: choroba slaných detí, zastaralý názov je mukoviscidóza.

Ako dochádza k cystickej fibróze?

Aby sa cystická fibróza rozvinula u dieťaťa, u obidvoch rodičov musí byť prítomný poškodený gén, ktorý podmieňuje vznik ochorenia. U takýchto rodičov sa však vôbec nemusia objaviť príznaky samotnej cystickej fibrózy. Takýto ľudia sa označujú ako nosiči cystickej fibrózy.

Genetika

Ak sa stretnú dvaja nosiči poškodeného génu, neznamená to automaticky, že dieťa bude trpieť na cystickú fibrózu.

Šance na vznik ochorenia pri dvoch nosičoch sú:

Zdroj: 123rf.com

Čo spôsobuje cystická fibróza

Pri ochorení dochádza k viacerým poškodeniam rôznych orgánov.

Pre cystickú fibrózu je typické poškodenie buniek, ktoré produkujú hlien, pot a tráviace šťavy. U zdravého človeka sú tieto tekutiny riedke a lepkavé. V tomto prípade sa však stávajú husté a lepkavé. To vedie k upchatiu dôležitých častí orgánov, čím sa následne zhoršuje ich fungovanie.

Prejavy

Príznaky cystickej fibrózy sú pomerne individuálne.

Aj u jednej osoby sa môžu príznaky meniť v závislosti od fázy a intenzity ochorenia. U niektorých ľudí sa dokonca stane, že sa prvé príznaky cystickej fibrózy objavia až v puberte alebo u mladých dospelých.

Príznaky

Cystická fibróza je charakterizovaná týmito príznakmi:

Cystická fibróza u dospelých

Typické príznaky cystickej fibrózy u dospelých:

Diagnostika

Hneď po narodení sa robí každému dieťatku diagnostický screening na cystickú fibrózu. Na vyšetrenie postačí malá kvapka krvi, ktorá sa odoberá z pätičky novorodenca. Toto vyšetrenie je veľmi dôležité, pretože cystická fibróza by ešte v tomto veku nemala žiadne príznaky. Napomôže k tomu, aby sa ochorenie začalo liečiť čo najskôr a spomalí sa progres ochorenia.

Okrem cystickej fibrózy sa u novorodencov robí diagnostika na ochorenia ako fenylketonúria, vrodená hypotyreóza, vrodená adrenálna hyperplázia.

Ak sú výsledky screeningového testu pozitívne, na presnejšiu diagnostiku sa následne urobia genetické vyšetrenia.

Pri diagnostike starších detí a dospelých (ktorí neboli na cystickú fibrózu testovaní v detstve) sa tiež používajú genetické testy alebo test na obsah soli v pote. Diagnostika starších detí a dospelých sa robí vtedy, ak sa často vyskytujú zápaly pankreasu a pľúc, objavia sa nosové polypy a podobne. V súčasnosti je 30 % pacientov s cystickou fibrózou diagnostikovaných v dospelom veku.

Liečba cystickej fibrózy

Bohužiaľ, cystická fibróza nie je ochorenie, ktoré je vyliečiteľné. Súčasná medicína zatiaľ dokáže len spomaliť priebeh choroby a zmierniť príznaky.

Pri liečbe cystickej fibrózy musí spolupracovať viacero lekárov z rôznych odborov. Najideálnejšie je preto vyhľadať centrum, kde sa na cystickú fibrózu špecializujú (Bratislava, Banská Bystrica, Košice) prípadne sa skontaktovať s pacientmi v Klube cystickej fibrózy.

Cieľom liečby je prechádzať častým infekciám pľúc, redukovať nadmernú tvorbu hlienu, zlepšovať priechodnosť črevami a pacientovi zabezpečovať dostatočnú výživu.

Lieky

Na liečbu cystickej fibrózy sa používajú:

Prevencia infekcií

Pri pacientoch s cystickou fibrózou je veľmi dôležitá prevencia vzniku infekcií. Odporúča sa preto zvýšená hygiena a vyhýbanie sa veľkým kolektívom, hlavne v chrípkovom období. Samozrejmosťou by malo byť aj dostupné očkovanie proti rôznym ochoreniam (napríklad žltačka) prípadne bakteriálnym kmeňom (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae) a vírusom (vírus chrípky).

Rehabilitácie

Vhodné sú aj rehabilitácie, počas ktorých sa odstraňuje nadbytočný hlien z dýchacieho traktu. Súčasťou rehabilitácie je aj kondičné cvičenie. Vyberané je tak, aby ho pacienti s cystickou fibrózou zvládali a pomáhalo im adaptovať sa na záťaž. Cvičením sa zlepšuje kardiorespiračná kondícia, zmierňuje sa dychová nedostatočnosť a pľúca sa čistia od nadbytočného hlienu.

Komplikácie

Pri tejto chorobe môže dôjsť ku niektorým komplikáciám:

Prognóza cystickej fibrózy

Prognóza ochorenia je tým lepšia, čím skôr sa začne s liečbou. Preto je novorodenecký screening na cystickú fibrózu významným míľnikom v liečbe.

Priemerný dožitý vek pacientov s cystickou fibrózou bol v roku 2005 36,5 roka. V súčasnosti je toto číslo o niečo vyššie a je predpoklad, že sa bude do budúcna vplyvom pokroku medicíny ešte zvyšovať. Niektoré zdroje uvádzajú, že dieťa narodené v súčasnosti s cystickou fibrózou sa dožije 40. roku života.

Záver

Cystická fibróza je vrodené genetické ochorenie.

V súčasnosti je vo väčšine prípadov diagnostikované hneď po narodení dieťaťa, kedy sa robí takzvaný novorodenecký screening. Typickým príznakom, podľa ktorého spoznáte cystickú fibrózu je slaná pokožka.

Aj napriek veľkému pokroku v medicíne pre nás cystická fibróza ostáva neliečiteľné ochorenie. V súčasnosti dokážeme len skvalitniť a predĺžiť život pacienta. Pomáhajú nám na to rôzne lieky odstraňujúce hlien a rehabilitačné techniky.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×