Chudokrvnosť (anémia) – príznaky, liečba, strava

Zdroj: 123rf.com

Anémia (anemický syndróm, chudokrvnosť, málokrvnosť) je stav, kedy je hladina hemoglobínu (Hb) pod hranicou normy. Fyziologické hladiny hemoglobínu sú odlišné v závislosti od veku a pohlavia. Anémia má však veľmi podobné príznaky u všetkých ľudí.

Ak vám bola diagnostikovaná anémia, určite vás zaujíma aká je jej liečba. Prečítajte si o tomto ochorení viac:

Čo je to chudokrvnosť

Anémia je veľmi časté ochorenie, ktoré v súčasnosti postihuje až jednu tretinu svetovej populácie. Ako sme spomínali v úvode, chudokrvnosť je stav, kedy je hladina hemoglobínu znížená pod ustanovené normy. Následok nedostatku hemoglobínu je to, že tkanivá nie sú adekvátne okysličené.

Anémia nie je vždy sprevádzaná aj poklesom červených krviniek, ako si niektoré ľudia myslia. Dokonca, pri niektorých formách anémie môžu byť červené krvinky naopak v nadmernom množstve.

Typy anémie

Existuje viacero dôvodov, prečo k anémii dochádza. Podľa toho sa rozdeľuje aj do rôznych typov.

Spomenieme iba niektoré z nich, napríklad:

Anémia spôsobená stratami krvi

Dospelý človek má v organizme približne 5,5 – 6 l krvi. Strata 30 – 40 % krvi je životu ohrozujúca, pri vyšších stratách hrozí vykrvácanie.

K stratám krvi nedochádza len pri úrazoch a nehodách, ale aj pri vnútornom krvácaní. Nebezpečné sú situácie ako prasknutie vredu, mimomaternicové tehotenstvo ale aj prasknutie veľkých ciev.

Hemolytická anémia

Príčinou tohto typu anémie je predčasný zánik červených krviniek (hemolýza). Hemoglobín, ktorý sa pri zániku červených krviniek uvoľní, sa mení na bilirubín.

Pri pacientoch s hemolytickou anémiou sú preto charakteristické príznaky ako sfarbenie pokožky a očí do žlta.

Sideropenická anémia

Sideropenická anémia vzniká pri nedostatku železa v organizme. Rizikové skupiny na sideropenickú anémiu sú onkologickí pacienti, pacienti s vredmi alebo ochoreniami tráviaceho traktu, ale aj vegetariáni.

Typické príznaky sú: bolestivé kútiky úst, pálenie jazyka, lámavé nechty a suché vlasy. Lekár vám môže predpísať lieky s obsahom železa, pri miernejších formách stačia aj výživové doplnky.

Anémia v tehotenstve

Chudokrvnosť je v tehotenstve pomerne bežný jav. Tehotné ženy majú zvýšený objem krvi v tele, čím sa zvyšuje aj riziko nedostatku hemoglobínu.

Mierna forma anémie nie je závažná, pri silných formách je však nevyhnutná liečba. Dieťatku by sa nemuselo dostávať dostatok kyslíka, čím by bol ohrozený jeho vývin.

Formy anémie v tehotenstve

V tehotenstve poznáme tri formy anémie. Sú vyvolané týmito faktormi:

Anémia u detí

U detí sa môže anémia prejavovať aj špecifickými príznakmi. U niektorých detí sa môže nedostatok hemoglobínu prejaviť tak, že konzumujú netypické veci – ľad, hlinu, papier a podobne. Toto správanie vymizne hneď ako sa začne liečiť samotné ochorenie.

Deťom do veku 12 mesiacov by ste nemali dávať piť kravské mlieko. Mohlo by spôsobiť poruchy tráviaceho systému a spomaliť absorpciu železa. Po ukončení prvého roka by dieťa nemalo piť viac ako 2 poháre kravského mlieka denne. Mlieko dieťa síce zasýti, ale zároveň dieťa nebude javiť záujem o nutrične bohatšie potraviny.

Fyziologické hladiny hemoglobínu

Normálne hodnoty hemoglobínu pre rozdielne vekové skupiny (pri hodnote nižšej ako tej v tabuľke hovoríme o anémii):

Deti od 6 mesiacov do 6 rokov 110 g/l
Deti 6 – 14 rokov 120 g/l
Muži 130 g/l
Ženy 120 g/l
Ženy v období tehotenstva 110 g/l

Anémia môže byť krátkodobá alebo dlhodobá.

Stupne anémii

V závislosti od množstva hemoglobínu ju tiež rozdeľujeme podľa stupňa anémie na:

Príznaky chudokrvnosti

Príznaky anémie závisia vo veľkej miere od stupňa anémie a od veku pacienta.

Medzi bežné symptómy zaraďujeme:

Liečba anémie

Existuje viacero príčin, ktoré môžu spôsobiť chudokrvnosť. Pred začatím akejkoľvek liečby musí lekár dôkladne diagnostikovať pôvod a typ anémie. Tým sa vylúči, že anémia je spôsobená iným závažnejším ochorením, ktoré si rovnako vyžaduje liečbu.

Na základe typu anémie vám lekár odporučí aj vhodnú liečbu.

Strava pri anémii

Správna strava pri anémii by mala byť plná potravín, ktoré obsahujú železo a vitamíny skupiny B (ktoré sa podieľajú na tvorbe červených krviniek a hemoglobínu).

Vaša strava by mala obsahovať:

  • zelenú listovú zeleninu
  • kvalitné mäso a pečeň
  • strukoviny
  • orechy a semienka

Nevhodné sú potraviny, ktoré blokujú vstrebávanie železa, napríklad:

  • káva
  • zelený a čierny čaj
  • vajíčka
  • mlieko a iné potraviny s vysokým obsahom vápnika

Zhrnutie

Anémia je stav, pri ktorom je v organizme nedostatok hemoglobínu. Existuje viacero typov anémie. Najčastejšie sa vyskytuje anémia z nedostatku železa.

Pri liečbe anémie je veľmi dôležité poznať príčinu, keďže aj niektoré ochorenia sa môžu prejaviť chudokrvnosťou. Na anémiu sú citlivé hlavne tehotné ženy, ktorým sa v organizme zvyšuje množstvo krvi. Mierne formy anémie sa dajú upraviť stravou, pri ťažkej anémii je potrebná aj jej liečba.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×