Candida albicans – príznaky, diéta, lieky a liečba bylinkami

Zdroj: 123rf.com

Nie všetky baktérie a plesne sú pre nás cudzie, niektoré sa prirodzene vyskytujú v našom tele. Medzi také patrí aj pleseň z rodu Candida, konkrétne Candida albicans. Tá sa vyskytuje približne u 40 – 60 % zdravej populácie.

V dnešnom článku si napíšeme, na ktorých miestach v organizme Candidu bežne nájdete, ako dochádza k jej premnoženiu, príznaky a liečba kandidy a čo robiť, aby sa u vás kvasinková infekcia neopakovala.

Čo je to Candida

Candida albicans je druh kvasinky, ktorá sa prirodzene nachádza v našom tráviacom trakte, ústach a na koži. Kým je jej množstvo na týchto miestach malé a je pod kontrolou, candida nespôsobuje žiadne problémy.

V správnych podmienkach však dochádza k rýchlemu premnoženiu candidy, čím sa môže rozvinúť ochorenie kandidóza.

Kde sa môže vyskytnúť?

Candida albicans môže obsadiť rôzne časti tela. Najčastejšie sú vaginálne kandidózy u žien, menej často sa vyskytuje u mužov vo forme balanitídy. U malých detí je naopak častá Candida v ústach, v hrdle alebo na jazyku. Candida sa dokáže dostať aj do krvného obehu, ktorým potom prechádza do tráviaceho traktu, hrdla alebo srdca. Tento stav sa však vyskytuje zväčša len u ťažko chorých pacientov – napríklad s HIV alebo leukémiou.

Prečo vzniká kandidóza?

Príčin nadmerného rozmnoženia candidy je viacero – najčastejšie sa objavuje na vlhkých miestach tela a záhyboch. Dobre sa rozmnožuje aj pri strave bohatej na cukry a u pacientov s imunodeficienciou alebo inými ochoreniami.

Vplyv na rozvoj kandidózy majú aj antibiotiká, ktoré usmrcujú škodlivé, no aj tie prospešné baktérie v našich črevách.

Zistiť viac

Probiotiká BIO-KULT – 14 kmeňov probiotík

  • probiotiká sú pre naše telo veľmi prospešné baktérie
  • môžu pomôcť znížiť prítomnosť kvasiniek v organizme
  • pri vaginálnej mykóze sa odporúča užívať aj vaginálne probiotiká (napríklad vo forme probiotických tampónov).

Príznaky kandidózy

V závislosti od miesta výskytu Candida rôzne príznaky. Popíšeme si všetky druhy kandidóz ktoré existujú a ich najcharakteristickejšie symptómy.

Candida albicans v pošve

Vyskytuje sa u žien pri nesprávnej strave, užívaní antibiotík, pred alebo po menštruácii (kedy dochádza ku zmene vaginálneho pH), po návšteve welness alebo aj bez zjavnej príčiny.

Aspoň raz za život sa toto ochorenie vyskytne aspoň u 75 % žien. Pre vaginálnu kandidózu je charakteristický biely hrudkovitý výtok z pošvy, ktorý môže mať nepríjemný zápach, ale je prítomné aj svrbenie, poprípade bolesť pri močení. Viac o nej si prečítate v článku Candida albicans v pošve.

Candida albicans u mužov

Nazýva sa aj balanitída a štatisticky sa vyskytuje menej často ako vaginálna mykóza u žien. Balanitída sa pravdepodobnejšie objaví u mužov, ktorí nepodstúpili obriezku. Príznaky má rovnaké ako vaginálna kandidóza. Muži sa môžu nakaziť od partnerky a naopak, preto je potrebná liečba oboch partnerov súčasne.

Candida albicans na koži

Keďže táto kvasinka obľubuje vlhkosť, časté miesta kde sa môže vyskytnúť na koži sú napríklad oblasť medzi prstami na rukách alebo nohách. Príznaky Candidy na koži sú červené fľaky, ktoré môžu mať biele okolie.

Mykóza na nechtoch sa prejavuje hrubnutím nechtu a jeho sfarbením do žlto-hneda. Pod nechtom sa môže časom začať tvoriť hnis.

Zistiť viac

Canesten krém

  • krém obsahuje liečivo klotrimazol
  • použitie pri zápaloch genitálií, pri kvasinkových kožných ochoreniach nôh, rúk, kože a pri ochoreniach pityriasis versicolor a erytrazma
  • pôsobí proti kvasinkám, plesniam a niektorým baktériám
  • je vhodný pre mužov, ženy a deti od 2 rokov

Candida albicans v ústach, hrdle a na jazyku

Je to najčastejšia forma Candidy u detí.

Ľudia ju poznajú aj pod názvom soor, múčenka alebo žaba. Medzi príznaky kvasinkovej infekcie v ústach patria biele povlaky v ústach a na jazyku, dieťa je nervózne a môže mať problém s prijímaním potravy.

Systémová kandidóza

Vyskytuje sa veľmi zriedkavo a vo väčšine prípadov sa objaví len u imunodeficientných pacientov – t.j. pacienti s HIV, silnými autoimunitnými ochoreniami, či onkologickí pacienti. Pri systémovej kandidóze Candida albicans preniká do krvi a môže preniknúť aj do životne dôležitých orgánov, a spôsobiť tak vážne problémy.

Diagnostika kandidózy

Diagnostika kandidózy závisí od miesta jej výskytu. Pri niektorých formách stačí vyšetrenie zrakom, lebo poznáme niektoré charakteristické príznaky pre toto ochorenie. V niektorých prípadoch môže doktor vykonať kultivácie (napríklad z pošvy, nechtu, z úst).

Súčasťou kultivácie môže byť aj test na rezistenciu antimykotík. Tie sa robia zväčša pri opakovaných kandidózach. Lekár týmto testom zistí, aké antimykotikum by bolo pre vás najúčinnejšie.

Liečba kvasinkovej infekcie

Kandidózy sa dajú liečiť liekmi bez predpisu (voľnopredajnými lokálnymi masťami, krémami alebo čapíkmi), prípadne liekmi na recept. Možná je aj kombinácia týchto dvoch spôsobov liečby.

Lieky na Candidu sa delia do dvoch skupín

  1. lokálne vo forme krémov, mastí, sprejov, vaginálnych čapíkov a podobne
  2. a systémové vo forme kapsúl a tabliet

Medzi lokálne antimykotiká patria (lieky bez predpisu):

Medzi systémové antimykotiká patria (všetky lieky sú na predpis):

(adc.sk)

Na liečbu pretrvávajúcich a na antimykotiká neodpovedajúcich kvasinkových infekcií sa môže použiť aj kyselina bórová. Využíva sa hlavne na liečbu vaginálnych infekcií. Kyselina bórová sa nesmie používať perorálne (cez ústa) a nie je vhodná ani do otvorených rán, pretože by mohla pôsobiť toxicky.

Existujú aj antimykotiká podávané v infúznej forme, ktoré sú využívané pri ťažkých (invazívnych) systémových mykózach.

Liečba Candidy bylinkami

Aj keď lieky sú efektívnejšie v liečbe kandidózy, existujú aj podporné prostriedky ako si poradiť s mykózou (tzv. domáca liečba). Liečba Candidy bylinkami je vhodná ako doplnková liečba spolu s antimykotikami, respektíve pri začínajúcich príznakoch.

Využívajú sa napríklad:

Účinná diéta na Candidu – existuje?

Niektoré zdroje alternatívnej medicíny uvádzajú, že nešpecifické príznaky ako únava, bolesti hlavy alebo problémy s trávením sú spôsobené premnožením Candidy albicans v organizme. Na liečbu odporúčajú diétu, ktorá by mala zastaviť rast tejto kvasinky.

Základom diéty je obmedzenie cukrov, bielej múky a kvasníc. Faktom však ostáva, že takáto diéta nemá potvrdený účinok na liečbu kvasiniek. Vysoký príjem cukru zvyšuje riziko, že sa kvasinky premnožia, lebo slúži ako ich potrava.

Ak však už raz máte kandidózu, neexistujú žiadne vedecké dôkazy, že by sa jej dalo zbaviť výlučne zmenou stravy.

Je však dôležité povedať, že redukciou príjmov cukrov a múčnych výrobkov dôjde k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu a posilneniu imunity. Tým nepriamo dochádza aj k lepšej obranyschopnosti proti Candide ale aj iným patogénom. Jedálniček pri Candide preto upravte v rámci všeobecných odporúčaní pre zdravú výživu.

Prevencia kandidóz

Zistiť viac
Candistop vhodný pri nadmernom raste kvasinky Candida
  • výživový doplnok 3 v 1: špecifické živé kultúry (7 kmeňov) + extrakt z cesnaku + extrakt z grapefruitových semienok
  • Kmene živých kultúr: Lactobacillus casei, L. rhamnosus, L. acidophilus, L. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium breve, B. longum

Kedy navštíviť lekára

Ak mávate kvasinkové infekcie, a zaberajú vám voľnopredajné prípravky, nemusíte s každým prípadom utekať k lekárovi. Pri opakujúcich sa infekciách však môže byť vhodný návšteva imunológa, ktorý posúdi, či sa mykózy objavujú kvôli zníženej imunite. Tiež vám môže odporučiť iné formy liečby.

Ak sa u vás kvasinková infekcia objaví po prvýkrát, podľa príznakov a miesta infekcie zvážte, či je potrebná návšteva lekára. Ak máte podozrenie, že by ste mohli mať sexuálne prenosnú chorobu, prípadne iné kožné ochorenie, alebo ak sa u vás objavia fľaky nejasného pôvodu, navštívte lekára. Ten vylúči závažnejšie diagnózy a navrhne adekvátnu liečbu.

Záver

Miestne kandidové infekcie (vagína, penis, koža, ústa, nechty…) nie sú závažné stavy, no vyžadujú si vašu pozornosť. Candida albicans sa bez adekvátnej liečby spontánne nevylieči a jej príznaky sa môžu zhoršovať. Zväčša postačia voľnopredajné prípravky, prípadne ich kombinácia s liekmi na recept.

Systémové mykózy sú nebezpečnejšie a môžu byť až život ohrozujúce. Ich výskyt je veľmi zriedkavý a týkajú sa väčšinou ťažko chorých pacientov.

Zistiť viac
Kandida test pre ženy
  • pri podozrení na mykózu
  • pohodlný domáci kandida test na prítomnosť kandidy u žien
  • hlavne pre ženy, ktoré trápi opakovaná vaginálna mykóza
  • odoberiete vzorku z vaginálnej sliznice, tá je následne analyzovaná v testovacom zariadení (na prítomnosti špecifických Kandida antigénov)

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×