Bulímia nervosa – príznaky, následky neliečenej bulímie, liečba

Zdroj: 123rf.com

Bulímia je závažné ochorenie postihujúce telo, ale aj psychiku chorého. Spolu s anorexiou sa radí medzi poruchy príjmu potravy. Obe tieto ochorenia, ak nie sú adekvátne liečené, môžu vyústiť až do trvalého poškodenia zdravia.

Príznaky bulímie sú napríklad rapídne chudnutie, návaly prejedania, ktoré následne vyústia do vracania alebo iného neprirodzeného zbavovania sa skonzumovanej potravy. V článku si prečítate viac o tejto pomerne frekventovanej chorobe:

Čo je to bulímia a prečo k nej dochádza?

Bulímia (odborne bulimia nervosa), podobne ako anorexia, je multifaktoriálne ochorenie. Nedá sa jednoznačne určiť, čo je spúšťačom. Rizikové faktory pre vznik bulímie sú napríklad sklony k perfekcionizmu, práca, v ktorej je človek posudzovaný najmä podľa vizáže – modeling, showbiznis, niektoré druhy športov a podobne.

Významný vplyv má aj súčasná doba, kedy sa postava ženy stala pseudoukazovateľom jej krásy, bez ohľadu na zdravotné aspekty. Rizikovou skupinou sú najmä dospievajúce dievčatá. Ich sebavedomie je často nahlodávané dokonalými idolmi, ktorí sú propagovaní v médiách. Zhoršuje ho aj tlak okolia a rovesníkov.

Bulímia nie je len ochorením mladých dievčat, vyskytnúť sa môže samozrejme aj u starších žien, chlapcov a mužov. U mladých dievčat je však najfrekventovanejšie. Dospievajúci organizmus nesie následky hladovania, vracania a podvýživy veľmi zle, čo môže viesť k rozvoju viacerých poškodení organizmu, o ktorých si prečítate nižšie.

Príznaky bulímie

Pre ochorenie sú typické nasledovné príznaky:

Zdroj: 123rf.com

Jedným z diagnostických kritérií, ktoré sa používa na potvrdenie diagnózy bulímia je intenzita príznakov a frekvencia vracania: Pre potvrdenie diagnózy sa zväčša udáva vracanie minimálne raz do týždňa po dobu 3 mesiacov. Táto diagnostika je však len čiastková, pre potvrdenie diagnózy bulímia nervosa je nevyhnutná návšteva psychológa alebo psychiatra.

Liečba bulímie

Po potvrdení diagnózy sa zahajuje liečba bulímie, ktorá je vykonávaná psychológom, psychiatrom alebo sa liečba kombinuje. Na psychoterapiu môžu byť prizvaní aj rodinní príslušníci.

U niektorých pacientov sa na liečbu bulímie môžu použiť aj antidepresíva, ktoré sú však najúčinnejšie v kombinácii s psychoterapiou.

Pri závažných formách bulímie je nevyhnutná hospitalizácia, kedy sú podávané perorálne výživy (konzumované cez ústa) alebo infúzne výživy.

Bulímia a jej následky

Následky bulímie vyplývajú z charakteru samotného ochorenia. Samotná strata hmotnosti vedie k oslabovaniu orgánov, najmä srdca, kostí ale aj mozgu.

Je dokázané, že pri anorexii a bulímii dochádza k úbytku mozgovej hmoty, ktorá je ireverzibilná. S nedostatočnou výživou sú spojené aj nízke hladiny vitamínov a minerálov, čo sa prejavuje na viacerých systémoch, výrazne napríklad na imunite. U žien s bulímiou sa stretávame s nepravidelným menštruačným cyklom alebo absenciou menštruácie.

Bulímia so sebou nesie aj riziká poškodenia ústnej dutiny a pažeráka. Silne kyslý obsah (ktorý sa cez pažerák vracia pri vracaní naspäť) nie je pre toto prostredie vhodný. Následky častého vracania sú napríklad vysoká kazivosť zubov až vypadávanie zubov, pálenie záhy, poškodenie pažeráka, ruptúra pažeráka, zvýšené riziko rakoviny a mnohé iné.

Bulímia – koho požiadať o pomoc?

Ak trpíte na bulímiu, nájdite si vo vašom okolí aspoň jedného človeka, ktorému sa zveríte. Následne môžete spolu prebrať, aká forma pomoci by bola pre vás najvhodnejšia.

Okrem odbornej pomoci sa pacientom s bulímiou odporúča nasledovné:

Zhrnutie

Mentálna bulímia je ochorenie postihujúce telo aj dušu pacienta. Medzi jej príznaky patrí kompulzívne jedenie a následne vracanie, strata hmotnosti, systémové poškodenie tela, depresia, problémy so spánkom a mnohé ďalšie.

Nebezpečenstvo ochorenia spočíva v dočasných a trvalých následkoch, ktoré pri bulímii hrozia. Úmrtnosť na toto ochorenie je približne 4 %. Dochádza k nemu vplyvom kolapsu organizmu spôsobeného podvýživou alebo následkom psychických problémov, ktoré vyústia do ukončenia vlastného života.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×