Čo na bolesť zubov v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Trápi vás bolesť zubov v tehotenstve?

V období pred plánovaným tehotenstvom je vhodné, aby ste navštívili svojho zubára. Preventívna prehliadka je vhodná preto, aby sa vyriešili všetky zubné problémy a odstránili prípadné kazy.

Kvalita zubov má tendenciu znižovať sa práve počas obdobia tehotenstva a v čase dojčenia…

Čo robiť, ak sa u vás v tehotenstve vyskytne bolesť zubov?

Bolesť zuba v tehotenstve sa môže objaviť aj napriek pravidelným zubným prehliadkam.

Ako sa s touto nepríjemnou situáciou vysporiadať?

Čo na bolesť zubov v tehotenstve?

Ako krátkodobé riešenie je vhodné užiť liek na tlmenie bolesti. V tehotenstve sa ako najbezpečnejšia voľba využíva liečivo paracetamol, ktorý sa nachádza napríklad v liekoch ako Panadol Novum alebo Paralen 500.

Zubár v tehotenstve

Návšteve zubára sa v tehotenstve nevyhýbajte.

V dnešnej dobe existuje viacero možností a spôsobov, ako ošetriť tehotnú ženu tak, aby bol zákrok pre ňu čo najmenej bolestivý a zároveň neohrozil bábätko. Vždy informujte zubára o vašom tehotenstve. Určité úkony, napríklad RTG by mali byť dôkladne zvážené.

Zvýšené riziko zubných kazov v tehotenstve

V období tehotenstva by ste mali venovať zvýšenú pozornosť starostlivosti o zuby.

Zubné kazy vznikajú najčastejšie pri nadmernej konzumácii cukrov, ktoré slúžia ako potrava pre baktérie tvoriace zubné kazy. Strážte si preto denný príjem sladkostí a umývajte si zuby aspoň dvakrát denne.

Pre zuby je škodlivé aj časté zvracanie, ktoré sa v tehotenstve bežne vyskytuje. Ak sa u vás zvracanie vyskytuje, je vhodné si po ňom vypláchnuť ústa čistou vodou, aby sa znížilo množstvo kyselín v ústnej dutine. Zuby si neumývajte ihneď po zvracaní, ale až po uplynutí aspoň 30 minút. Následne môžete použiť aj ústnu vodu, ktorá obnoví zdravé pH.

Zhrnutie

Pred plánovaným tehotenstvom navštívte vášho zubára, aby ste minimalizovali riziko vzniku silnej bolesti zubov.

Ak sa u vás bolesť zubov v tehotenstve aj tak vyskytne, nie je dôvod na paniku. Moderná medicína prináša šetrné možnosti ošetrenia a liečby bolesti zubov. Preto v žiadnom prípade nečakajte do pôrodu a navštívte zubára. Vhodný liek proti krátkodobej bolesti zubov v tehotenstve je napríklad Paralen 500.

Mohlo by vás zaujímať:
Ktoré lieky proti bolesti sa používajú v tehotenstve? Či už vás trápi bolesť zubov, hlavy, či chrbta, niektoré lieky v tehotenstve nie sú vhodné... Viac zistíte v tomto článku.
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×