Bolesť pŕs: súvisia spolu bolesť prsníkov a možné tehotenstvo?

Bolesť prsníkov sa objavuje aj pred menštruáciou, v menopauze alebo mimo cyklu...

Zdroj: 123rf.com

S bolesťou pŕs sa v niektorých obdobiach svojho života stretne každá žena. Typická je napríklad bolesť pŕs v období pred menštruáciou, ale aj pri kojení. Je teda spojená so zmenami hladiny hormónov.

Existujú však aj bolesti prsníkov v iných prípadoch. Je dôležité vedieť, kedy je bolesť pŕs fyziologická a kedy môže signalizovať zdravotný problém.

Bolesť pŕs – prečo k nej dochádza

Bolesť prsníkov sa rozdeľuje na dve formy:

Prejavuje sa najčastejšie pálením, pocitom citlivosti v prsníkoch, napätia a podobne. Bolesť pŕs sa môže prejaviť len občasne alebo je konštantná. Jej intenzita môže byť tiež rôzna.

Bolesť prsníkov mimo cyklu

Táto forma bolesť pŕs sa nezávisí od hormónov. Bolesť prsníkov mimo cyklu sa môže vyskytnúť v ktoromkoľvek veku a trpieť na ňu môžu aj muži.

Bolesť prsníkov od chrbtice

Viaceré ochorenia chrbtice alebo svalov sa môžu prejaviť bolesťou pŕs. Medzi časté patrí napríklad vydutie diskov, stlačenia nervov, problémy s medzistavcovými platničkami, stlačený prsný sval a podobne.

Jedna z diagnóz, ktoré môžu mať príznak bolesť prsníkov je syndróm hornej hrudnej apertúry (TOS). Príčiny sú napríklad svalová dysbalancia, napríklad vplyvom nevhodného dýchania, ale aj doliečovanie starej zlomeniny (v tejto oblasti sú časté najmä po autonehodách).

Fyziologickou bolesťou prsníkov je aj bolesť ako následok cvičenia alebo silového športu. Objaviť sa môže aj po aktivitách v záhrade, pri odhrabávaní snehu, umývaní okien a podobne.

Vedeli ste, že…

Aj niektoré lieky môžu úzko súvisieť s bolesťou pŕs. Patria sem napríklad SSRI antidepresíva, diuretiká (lieky na odvodnenie), lieky s obsahom náprstníka (digitalis), metyldopa (centrálne pôsobiace antihypertenzívum) alebo spironolaktón (diuretikum).

Hormonálna bolesť pŕs

Bolesť prsníkov môže ženu sprevádzať prakticky celý život: V puberte je spôsobená rastom, v dospelosti môže byť znakom tehotenstva alebo sa objavuje počas celého tehotenstva. Bolesť prsníkov je aj súčasťou predmenštruačného syndrómu. Niekedy sa jej nevyhnú sa ani ženy v menopauze.

Bolesť pŕs pred menštruáciou

Počas menštruačného cyklu sa menia hladiny ženských pohlavných hormónovestrogénu a progesterónu. Preto sa v období pred menštruáciou ženy stretávajú s vyššou citlivosťou v prsníkoch. Prsia pred menštruáciu sú zvyčajne objemnejšie, opuchnuté, v tomto období sa môžu tvoriť v prsníkoch aj malé hrčky.

Bolesť prsníkov v menopauze

Rovnako ako pri menštruácii, aj v období menopauzy sú za citlivosť prsníkov zodpovedné hormóny estrogén a progesterón. Tieto problémy zvyčajne ustúpia spolu s ostatnými symptómami po odznení menopauzy.

Samovyšetrenie prsníka – návod (Zdroj: 123rf.com)

Bolesť prsníkov – môže to byť rakovina?

Väčšina bolesti prsníkov má iný pôvod a rakovina prsníka sa zväčša neprejavuje bolestivosťou. Sú však prípady, kedy na rakovinu upozorní práve bolesť. Prsníky si preto pravidelne kontrolujte samovyšetrením a nezanedbávajte ani preventívne prehliadky. Nie každá hrčka, ktorú si žena nahmatá v prsníku znamená rakovinu. O každej cyste by však mal byť informovaný lekár, ktorý určí, či sa jedná o benígny (nezhubný) alebo malígny (zhubný) útvar.

Zhrnutie

Bolesť prsníkov je sprievodným javom viacerých období v živote ženy. Fyziologicky sa objavuje napríklad ako príznak tehotenstva, v tehotenstve, pri dojčení, pred menštruáciou a v menopauze. Za nehormonálnu bolesťou prsníkov môže byť chrbtica, preťaženie prsného svalu, úraz a podobne. Prsníky si pravidelne kontrolujte samovyšetrením a dodržujte termíny preventívnych prehliadok, ktoré sú najspoľahlivejším spôsobom, ako predchádzať rakovine prsníka.

Tip na článok:
Viete, aké sú príznaky tehotenstva v prvých dňoch po oplodnení? Dozviete sa ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×