Bolesť pankreasu: Ako bolí pankreas? Aké sú príznaky?

Ako sa prejavuje bolesť pankreasu? Viete, aké sú možné príčiny?

Zdroj: 123rf.com

Pankreas (podžalúdková žľaza) sa nachádza v brušnej dutine. Jeho predná časť sa nachádza za pravou častou žalúdka a prechádza až do oblasti tenkého čreva. Úlohou pankreasu je tvorba žalúdočnej šťavy, obsahuje však aj Langerhansove ostrovčeky, ktoré produkujú inzulín a glukagón. No čo znamená bolesť pankreasu?

Bolesť pankreasu môže mať viacero príčin. V článku si spomenieme najčastejší dôvod – akútnu pankreatitídu. Vyskytnúť sa však môže aj u závažnejších diagnóz, napríklad pri rakovine pankreasu.

Ako sa prejavuje bolesť pankreasu?

Bolesť pankreasu je najčastejšie lokalizovaná v hornej ľavej alebo hornej strednej časti brušnej dutiny. Typickým príznakom spojeným s bolesťou pankreasu (nemusí sa však vyskytovať pri všetkých príčinách bolesti pankreasu) je jej zhoršenie po mastnom jedle.

Pankreatitída

Latinská koncovka – tída znamená zápal, pankreatitída je teda stav, kedy je pankreas zapálený z rôznych dôvodov. Pankreatitída má dve formy: akútnu a chronickú. Intenzita príznakov sa môže líšiť v závislosti od toho, ako veľmi je pankreas postihnutý.

Ako bolí pankreas pri akútnej pankreatitíde + ďalšie príznaky

Ako bolí pankreas pri chronickej pankreatitíde + ďalšie príznaky

Pri pankreatitíde dochádza k aktivácii pankreatických štiav priamo v podžalúdkovej žľaze, čo vyvolá zápal. Rizikovým faktorom je napríklad fajčenie, alkoholizmus, obezita, alebo výskyt pankreatitídy v rodine.

Rakovina pankreasu

Závažnejším stavom, ktorý sa môže prejaviť bolesťou pankreasu je rakovina. Diagnostika tejto formy rakoviny je zhoršená samotnou polohou pankreasu. Keďže sa nachádza v zadnej časti brušnej dutiny, môže byť horšie viditeľný.

Rizikovým faktorom rakoviny pankreasu je mužské pohlavie, alkoholizmus a fajčenie. Rakovina pankreasu sa častejšie rozvinie u ľudí, ktorí trpeli na chronickú pankreatitídu.

Kedy k lekárovi?

Príznaky spojené s bolesťou pankreasu by nemali byť ignorované. Lekára navštívte pri akejkoľvek intenzívnejšej bolesti v brušnej dutine. Vyšetrenie je nevyhnutné aj pri menej intenzívnej, no chronickej bolesti pankreasu, ktorá ma tendenciu vracať sa.

Čo na bolesť pankreasu?

Vedeli ste, že…

Ak je bolesť pankreasu zapríčinená pankreatitídou, nevyhnutná je aj dočasná diéta. V prvých dňoch sa odporúča len piť, následne sa môže začať zavádzať ľahšia strava. Pri ťažšie zvládateľných formách pankreatitídy, v prípade že hrozí riziko malnutrície, môže lekár zaviesť nazogastrickú sondu.

Zhrnutie

Najčastejšou príčinou bolesti pankreasu je pankreatitída. Pri akútnej pankreatitíde je bolesť pankreasu veľmi silná, pacient si nevie nájsť úľavovú polohu. Chronická pankreatitída sa môže prejaviť len občas a bolesť nie je taká naliehavá. Obe formy však vyžadujú návštevu lekára. Neliečená pankreatitída môže vyústiť do rakoviny pankreasu, ale aj iných ochorení, napríklad diabetu alebo podvýživy. Prevencia ochorení pankreasu je zdravá životospráva, najmä s dôrazom na vyhýbanie sa alkoholu a fajčeniu.

Tip na článok:

Aká je liečba pankreatitídy? Zistite, aká je vhodná diéta a ktorým potravinám sa pri zápale vyhnúť ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×