Bolesť kolena: aké má bolesť kolien príčiny? Ako prebieha liečba?

Bolí vás koleno z vnútornej strany alebo z boku? Aká je vhodná domáca liečba? Zistite viac:

Zdroj: 123rf.com

Koleno je najväčší a najzložitejší kĺb v našom tele. To je jedným z dôvodov, prečo je najnáchylnejšie na úrazy, bolesť kolena a rôzne chronické ochorenia.

Medzi najčastejšie príčiny bolesti patria úrazy, či už pri športe alebo pri bežnom pohybe, ale aj ochorenia kostí, šliach a kĺbov. Liečba bolesti kolena je rozmanitá – spočíva v domácej, ale aj odbornej starostlivosti o koleno.

Bolesť kolena a jej príčiny

Bolesť kolena sa rozdeľuje podľa viacerých kritérií, jedným z nich je napríklad dĺžka trvania bolesti.

Na základe tohto kritéria sa bolesť delí na:

  1. akútna
  2. alebo chronická bolesť kolena

Medzi najfrekventovanejšie problémy, ktoré vyvolajú bolesť kolena patria nasledujúce situácie:

Úrazy kolena

Stávajú sa pri športe, turistike, ale aj v práci a spoločné majú poškodenie väzov, šliach alebo obalov kolenného kĺbu. Medzi bežné úrazy kolena patrí napríklad poranenie predného skríženého väzu, zlomeniny kolena a roztrhnutie menisku.

Mechanické problémy v kolene

Vznikajú napríklad následkom úrazov, pri nesprávnom vývoji a niekedy aj bez zjavnej príčiny. V kolene dôjde k uvoľneniu nejakej časti (napríklad chrupavka) a táto potom poškodzuje štruktúry kĺbu.

Medzi ďalšie dôvody mechanického poškodenia a bolesti kolena patrí Syndróm iliotibiálneho traktu, vykĺbenie (dislokácia) kolena. Bolesti v kolene sa môžu objaviť aj ako kompenzačný mechanizmus, ak je primárny problém napríklad v chodidle alebo v bedrovom kĺbe, respektíve v chrbtici.

Bolesť v kolene ako následok ochorenia

Bolesť v kolene sa vyskytuje aj pri ochoreniach kostí (ktorých je veľké množstvo druhov). Jednať sa môže najmä o ochorenia ako: osteoartritída, reumatoidná artritída, dna, septická artritída a podobne.

Kde najčastejšie môže koleno bolieť?

Bolesť nôh od kolien dolu môže byť príznakom chronickej žilovej nedostatočnosti (prejavuje sa opuchom, syndrómom nepokojných nôh, ale aj kŕčovými žilami). Bolesť nôh od kolien dolu môže byť aj následkom preťaženia (pri intenzívnom silovom tréningu, po dlhšej túre, celom dní státia na nohách…). Rizikovým faktorom je aj dehydratácia a nedostatok minerálov.

Bolesť kolena z vnútornej strany je najčastejšia pri úrazoch spojených so športom. V kolene sa nachádzajú dva menisky (väzivové chrupky) – jeden je v tvare písmena C a druhý v tvare písmena O. Poranenie vnútorného menisku (v tvare písmena O) je oveľa častejšie ako poranenie vonkajšieho menisku a prejavuje sa najmä bolesťou kolena vo vnútornej strane.

Bolesť kolena z boku je tiež spojená s poškodenými meniskami, typická je však aj pri ilotibiálnom syndróme.

Liečba bolesti kolena

Ako sme spomenuli vyššie, existuje nespočetne veľa dôvodov, prečo sa u niekoho môže objaviť bolesť kolena. Od príčiny samozrejme závisí aj nasledujúca liečba, ktorá je vysoko individuálna. Niekomu môže stačiť, ak koleno na čas nebude zaťažovať, u iných je vhodná farmakoterapia prípadne bandáže. Lekár vám môže odporučiť aj rehabilitácie, využíva sa napríklad magnetoterapia alebo laser. Najzávažnejšie prípady bolesti kolena sa môžu liečiť aj chirurgicky.

Vedeli ste, že…

Mnoho ľudí si v dobrej viere chce v lekárni na bolesť kolena kúpiť výživové doplnky alebo voľnopredajné lieky s obsahom glukozamínu alebo chondroitín sulfátu. Súčasné guidelines (najnovšie odporúčania pre liečbu konkrétneho ochorenia) však tieto látky, spolu s inými (hydroxychlorochín, transkutánna elektrická nervová stimulácia, vložky do topánok) neodporúčajú, kvôli nedostatku dôkazov o ich účinnosti. Naopak, pri niektorých z vyššie uvedených formách liečby môže dôjsť k zhoršeniu stavu.

Domáca liečba + režimové opatrenia na bolesť kolena

Ako sme spomenuli vyššie, pri širokom spektre bolesti kolena je základom dočasný oddych v podobe nezaťažovania postihnutej končatiny. Okrem toho sa odporúča nohu vykladať (napríklad ak sedíte na gauči, pred seba si položte stoličku – v tejto polohe je koleno mierne odľahčené).

  • Na koleno môžete prikladať aj chladivé zábaly, prípadne ho stiahnuť elastickým obväzom alebo kolennou bandážou. Bandáže nepoužívajte dlhodobo, pretože by mohlo dôjsť k oslabeniu svalov čo sa následne prejaví aj zhoršením bolestivosti. Rizikom je aj vznik trombu, a to najmä vtedy, ak sa bandáž používa neúmerne dlho alebo nie je zvolená správna úroveň kompresie.
  • Naopak, v čase keď bolesť kolena nie je akútna, adekvátne ho zaťažujte. Vhodné sú športy ako bicykel, plávanie, ale aj tai chi a joga, či obyčajné kráčanie.
  • Ak máte nadváhu, vašim kolenám (a tiež všetkým ostatným kĺbom tela) pomôže, ak schudnete na vašu optimálnu váhu. Sledujte si svoje stravovanie a nezabúdajte na vhodný pohyb.
  • Okrem toho pomáha aj pravidelný teplý kúpeľ. Koleno vo vode je mierne nadľahčované, dochádza k zlepšeniu prekrvenia a je pravdepodobnejšie, že v noci bude koleno bez bolesti.

Zhrnutie

S bolesťou v kolene sa stretáva veľa ľudí rôznych vekových skupín. Charakteristické je, že sa netýka len inaktívnych ľudí, postihuje aj športovcov. Má viacero príčin, bežné sú úrazy a pády na koleno, prejavuje sa však aj ako následok niektorých ochorení kostí (napríklad osteoartritída, osteoartróza, dna a podobne). Mierna bolesť kolena nevyžaduje intenzívnu liečbu a návštevu lekára. Pri úrazoch, ktoré sú spojené s intenzívnou bolesťou kolena alebo pri dlhodobej bolesti kolena, ktorá neodpovedá na domácu liečbu vyhľadajte lekára – traumatológa alebo ortopéda.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×