Bezlepková diéta – povolené potraviny, čo nejesť + jedálniček

Aká strava je vhodná pri celiakii (a iných bezlepkových diétach)? Ktoré obilniny a múky sú bez lepku?

Zdroj: 123rf.com

Glutén (lepok) je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách ako pšenica, raž, jačmeň a špalda. Vďaka gluténu je pečivo nadýchané, lepok sa podieľa na jeho konzistencii. Niektorí ľudia sa však zo zdravotných dôvodov musia gluténu vyhýbať a dodržiavať striktnú diétu. Aké má bezlepková diéta pravidlá?

Najfrekventovanejšie ochorenie, pri ktorom sa musia pacienti vyhýbať gluténu je celiakia. Ak ste celiatik, čítajte ďalej, aké sú povolené potraviny a čo nejesť pri tomto ochorení.

Ako vyzerá jedálniček pri bezlepkovej diéte?

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že glutén sa nachádza temer všade a stravovať sa bez lepku nie je reálne. Nie je to však tak. Bezlepková diéta, ak je ponímaná kvalitne a pestro, je veľmi zdravá, odľahčuje trávenie (aj u zdravého človeka) a zmierňuje príznaky viacerých ochorení tráviaceho traktu.

Ktoré potraviny sú teda vhodné pri bezlepkovej diéte?

Nie všetky obilniny obsahujú lepok.

Obilniny bez lepku sú napríklad:

Veľkú časť jedálnička by mala tvoriť čerstvá zelenina alebo ovocie. Ak sa zelenina tepelne upravuje, vhodná je príprava na pare alebo dusením. Zeleninu nevarte dlho, pretože tým stráca veľa vitamínov a minerálov.

Vedeli ste, že… (ČO NEJESŤ!)

V niektorých mrazených produktoch s obsahom zeleniny alebo ovocia môže byť pridaný lepok. Platí to aj pre niektoré konzervované ovocie a zeleninu, preto si vždy radšej skontrolujte všetky obaly. Rizikové môže byť aj sušené ovocie, preto si vyberajte to, ktoré obsahuje len 100 % daného ovocia.

Prirodzene bezlepkové sú aj bielkovinové produkty, napríklad:

  1. mliečne výrobky
  2. mäso
  3. ryby
  4. strukoviny
  5. oriešky a semienka

Pre vegetariánov, ale aj ľudí ktorý sa snažia obmedziť mäso sú vhodné aj vegetariánske produkty zo sóje a iných rastlinných náhrad mäsa. Niektoré z nich však obsahujú napríklad múku a nie sú bezlepkové, preto si pri týchto polotovaroch vždy skontrolujte ich zloženie.

Ďalšou nevyhnutnou zložkou stravy sú tuky, ktoré sú v prirodzenej forme tiež bezlepkové. Kvalitne tuky sú napríklad v olivovom, sezamovom alebo tekvicovom oleji, v avokáde, orechoch a semienkach.

A ako je to s múkou?

Múky s obsahom lepku sú napríklad pšeničná, ražná alebo špaldová.

Múky bez lepku sú:

Bezlepkové múky môžete používať namiesto tých klasických, každá má však o niečo iné vlastnosti a chuť, preto si ku každému typu múky musíte pozrieť vhodné recepty.

Bezlepková diéta – gluten free múky (mandľová, pohánková, amarantová, cícerová, ryžová múka) (Zdroj: 123rf.com)

Recepty pri bezlepkovej diéte

Aby sme vás presvedčili, že bezlepkové stravovanie môže byť chutné, rýchle a zdravé, prinášane vám jednoduchý recept na banánové lievance bez múky.

Postup je veľmi jednoduchý:

  1. V rovnakom pomere zmiešajte vajíčko s banánom (1:1,2:2,3:3…), kým nepripravíte cesto.
  2. Následne lievance opražte na kokosovom oleji.
  3. Na vrch môžete dať čerstvé bobuľové ovocie a následne polejete ryžovým, javorovým alebo datľovým sirupom.

Viac zaujímavých receptov, prehľadne roztriedených podľa kategórií nájdete na stránke celiakia.sk.

Zhrnutie

Bezlepková diéta je forma stravovania nevyhnutná pri niektorých ochoreniach. V poslednej dobe sa však teší popularite aj u ľudí, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, prípadne je u nich vyššie riziko rozvoja tráviacich ochorení.

Čo nejesť pri bezlepkovej diéte?

Vyhýbajte sa všetkým potravinám, ktoré obsahujú glutén. Veľký pozor si dajte u polotovarov, do ktorých je lepok často pridávaný aj tam, kde by ste ho nečakali.

Povolené potraviny pri bezlepkovej diéte sú gluten free múky a produkty z nich, ovocie, zelenina, zdravé bielkoviny (chudé mäso, ryby, strukoviny) a prospešné tuky (olivový olej, sezamový olej, avokádo, semienka).

Tip na článok:
Čo to je lepok (glutén)? Kedy sa mu treba vyhýbať? Aké má príznaky alergia na lepok? Zistíte ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×