Antikoncepcia – aké druhy poznáme? Aká je jej bežná cena?

Je dostupná antikoncepcia bez predpisu? Aké výhody majú tabletky, náplaste a vnútromaternicové teliesko?

Zdroj: unsplash.com

Súčasná doba so sebou prináša viacero možností a foriem antikoncepcie. V článku si zhrnieme tie najbežnejšie druhy, popíšeme si ich ceny a v krátkosti spomenieme plusy a mínusy každej formy antikoncepcie.

Prečítajte si, aké výhody a nevýhody majú tabletky, náplaste, vnútromaternicové teliesko a kondómy:

Druhy antikoncepcie jej vývoj

Antikoncepcia je spôsob, akým sa pri aktívnom pohlavnom živote dá prechádzať neželanému tehotenstvu. V minulosti sa využívali málo spoľahlivé metódy, napríklad prerušovaný pohlavný styk. Od 17. storočia ženy po pohlavnom styku používali vaginálne sprchy, ktorých efekt tiež nebol veľmi spoľahlivý. V 18. storočí sa začali vyrábať prvé kondómy, v tom čase však boli vyrábané z čriev zvierat. Začiatok 20. storočia so sebou priniesol veľký pokrok vo vývoji antikoncepčných metód. V roku 1909 bolo vymyslené prvé intrauterinné teliesko, v roku 1960 bola registrovaná prvá hormonálna antikoncepcia.

Vedeli ste, že…

Spolu s vývojom a používaním hormonálnej antikoncepcie úzko súviseli aj silné prúdy feminizmu 20. storočia. Dôraz na slobodu ženy a jej práva nad vlastným telom, spolu s bezpečným sexuálnym životom v minulosti neboli tak bežné ako sú dnes. Vďačiť za to môžeme práve viacerým silným predstaviteľkám ženských hnutí. Známa je napríklad Margaret Sanger, ktorá sa intenzívne venovala plánovanému rodičovstvu a šírila informácie o hormonálnej antikoncepcii aj v časoch, keď ešte nebola legálna. Táto vzdelaná žena následne skontaktovala dvoch lekárov a spolu rozmýšľali, ako zužitkovať poznatok o tom, ako progesterón u zvierat zabraňuje ovulácii. Celý projekt následne sponzorovala ďalšia žena – biologička Katharine McCormick. To viedlo k tvorbe prvej antikoncepčnej tabletky, ktorá sa vyvíjala a zlepšovala po ďalšie roky.

Aké druhy antikoncepcie teda poznáme?

Antikoncepcia sa primárne delí na nehormonálnu a hormonálnu.

Nehormonálne formy antikoncepcie

Pôsobia najmä bariérovo alebo majú schopnosť zabíjať spermie (spermicídne). Ich výhodou je to, že nemajú žiadny vplyv na endokrinný systém a okrem možnej alergickej reakcie nemajú žiadne vedľajšie účinky a kontraindikácie. Ich nevýhodou je nižšia miera účinnosti a v niektorých prípadoch aj nepraktickosť prípadne istá časová náročnosť.

Mužský kondóm

Patrí medzi najrozšírenejšiu formu antikoncepcie pre mužov. Cena tohto druhu antikoncepcie je nízka, v priemere od 3 – 5 eur v závislosti od typu a značky. Mužský kondóm je ľahko dostupný, dá sa kúpiť prakticky všade. Radí sa medzi bariérovú antikoncepciu bez predpisu. Výhodou kondómu je, že chráni pred prenosom niektorých sexuálne prenosných ochorení (kvapavka, chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, HIV/AIDS…) pri vaginálnom alebo análnom sexe. Ak sa použije správne, efektivita kondómu je približne 82 – 85 %.

“Ženský“ kondóm

V súčasnosti sa už preferuje názov vkladací alebo vnútorný kondóm. Môže byť používaný oboma pohlaviami pri vaginálnom alebo análnom sexe, kedy sa vkladá do vnútra vagíny alebo konečníku. Vyrobený je zvyčajne z podobných materiálov ako mužský kondóm. Aj táto forma antikoncepcie čiastočne chráni pred prenosom sexuálne prenosných ochorení. Metóda je spoľahlivá približne na 79 %. Cena tejto antikoncepcie je nižšia, vkladací kondóm kúpite približne za podobnú cenu ako mužskú verziu.

Hormonálna antikoncepcia

V súčasnosti je dostupná len pre ženy. Najčastejšie obsahuje dva druhy hormónov – estrogén a progestín. Hormonálna antikoncepcia funguje na princípe zastavenia ovuláciekeď žena neovuluje, nemôže dôjsť k oplodneniu a k tehotenstvu. Nedávny výskum mužskej antikoncepcie bol pozastavený, pretože preukazoval viacero nežiaducich účinkov.

Medzi obrovské výhody hormonálnej antikoncepcie patrí jej vysoká spoľahlivosť a praktickosť. V niektorých prípadoch sa hormonálna antikoncepcia používa aj na liečbu niektorých hormonálnych porúch, napríklad nepravidelný menštruačný cyklus alebo hormonálne akné. Na druhú stranu, hormonálna antikoncepcia má určité kontraindikácie, napríklad výskyt trombózy alebo niektorých foriem rakoviny v rodinnej anamnéze. Dlhodobé užívanie antikoncepcie môže byť neskôr spojené s problémami s plodnosťou.

Hormonálna antikoncepcia je na predpis a mala by byť užívaní iba po zvážení jej indikácii a kontraindikácii pri konkrétnej žene. Nasadeniu hormonálnej antikoncepcie by mal predchádzať odber krvi (skontrolujú sa hladiny niektorých hormónov, biochemické parametre a ukazovatele stavu pečene).

Antikoncepčné náplaste

Jedna z veľmi pohodlných foriem hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej si ju užívateľka nalepí na miesto na pokožke (najčastejšie chrbát, brucho, zadok alebo rameno). Z náplaste sa postupne uvoľňujú hormóny, ktoré zabraňujú tehotenstvu tým, že zastavujú ovuláciu. Cena antikoncepčnej náplaste je vyššia, pohybuje sa v rozmedzí medzi 40 – 50 eur. Bezpečnosť metódy je 91 %.

Antikoncepčné tabletky

Najčastejšie používaná hormonálna antikoncepcia je vo forme tabletiek. Jej výhodou je pohodlné užívanie, na druhú stranu treba tabletky užívať pravidelne a chyby pri užívaní môžu spôsobiť neželané tehotenstvo. V súčasnosti je na trhu už nízkohormonálna antikoncepcia, ktorá je vhodná aj pre mladé dievčatá. Nežiaduci účinok – priberanie a zadržiavanie vody, ktorý bol v minulosti frekventovanejší, už nie je taký výrazný. Konkrétnu značku antikoncepcie vám pomôže podľa vašich požiadaviek a očakávaní vybrať lekár. Pri správnom užívaní sú antikoncepčné tabletky účinné na 91 %. Cena sa pohybuje od 9 – 15 eur mesačne.

Antikoncepčné vnútromaternicové teliesko

Vnútromaternicové teliesko sa zaraďuje medzi najefektívnejšie a najkomfortnejšie spôsoby hormonálnej antikoncepcie. Vnútromaternicové teliesko zavádza do maternice gynekológ. Výhodou je jeho lokálne pôsobenie len v maternici, nemá účinky na iné časti organizmu. Obsahuje hormón gestagén, ktorý sa z neho postupne uvoľňuje. Teliesko sa vymieňa každých 3 – 5 rokov (v závislosti od druhu a stavu pacientky). Cena antikoncepčného telieska je približne 140 eur. Jeho účinnosť je 99 %.

Okrem vyššie spomenutých druhov antikoncepcie existujú aj ďalšie metódy, ako sa chrániť pred neželaným tehotenstvom. Poznáme napríklad antikoncepčné implantáty, antikoncepčné vaginálne krúžky, antikoncepčné injekcie, z nehormonálnych sú to napríklad spermicídne gély, diafragma a podobne.

Zhrnutie

Antikoncepcia má v súčasnosti veľa podôb. Mala by byť vyberaná v závislosti od jej stupňa efektivity, s ohľadom na zdravie používateľa alebo používateľky konkrétneho druhu antikoncepcie. Ceny antikoncepcie sú rôzne, vo všeobecnosti však platí, že nehormonálna antikoncepcia je lacnejšia ako hormonálna. O možnostiach a vhodnosti vybraného druhu antikoncepcie vás bude informovať najlepšie gynekológ.

Tip na článok:
Trápi vás bolestivá menštruácia alebo predmenštruačný syndróm? ? Aké sú vhodné domáce recepty na menštruačné bolesti zistíte v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×