Čo je to absces? Ako prebieha jeho liečba?

Trápi vás absces v hrdle, na mandli alebo absces prsníka? Zistite, ako ich riešiť:

Zdroj: 123rf.com

Medzi najnepríjemnejšie kožné eflorescencie patrí absces. Absces vzniká ako následok bakteriálnej infekcie, je naplnený hnisom, ohraničený, dobre hmatateľný a často aj bolestivý. V niektorých prípadoch je sprevádzaný zvýšenou teplotou.

Najčastejšie miesta, kde sa absces objavuje sú: hrdlo, mandle, prsník, zub alebo okolie konečníka prípadne oblasť kostrče. Teraz vám priblížime, čím je najčastejšie vyvolaný absces na konkrétnom mieste a ako sa postupuje v jeho liečbe.

Čo je to absces?

Absces je odborne definovaný ako patologická dutina v tkanive tvorená epitelom, jeho vnútro je naplnené hnisom. Okolie abscesu je zvyčajne ružovo alebo tmavo-červeno zafarbené. Je sprevádzaný bolestivosťou, dá sa dobre nahmatať.

K vzniku abscesu dochádza vtedy, keď sa kožná bariéra naruší (napríklad poranením, úrazom, predchádzajúcim zápalom alebo podobne) a do jej vrstvy sa dostanú baktérie. Imunitný systém reaguje na prítomnosť cudzích patogénov nahromadením bielych krviniek, ktoré sú prítomné v hnise. K tvorbe hnisu v častiach tela, kde je prítomných veľa mazových a potných žliaz môže dôjsť v prípade, že sa tieto žľazy upchajú a začína sa tvoriť zápal.

Absces v hrdle/pri alebo na mandli

Odborne sa označuje ako paratonzilárny absces a tak ako všetky formy abscesov, aj tu je príčinou nahromadenie baktérií. Príznaky abscesu v hrdle alebo na mandliach sú:

Bolesť môže v niektorých prípadoch vyrážať až do ucha.

Absces prsníka

Najčastejšie absces v oblasti prsníka súvisí s dojčením. Pri kojacich ženách sa absces tvorí v oblasti dvorca a bradavky, v mieste kde sa dieťatko prisaje. Absces na prsníku sa prejaví bolesťou, zväčšením uzlín, u niektorých žien môže byť prítomná zvýšená teplota. Spôsobený je najmä baktériou Staphylococcus aureus, ktorá sa prirodzene nachádza na koži.

Absces na kostrči

Sinus pilonidalis sacralis alebo aj absces v oblasti kostrče sa vyskytuje najčastejšie u mladých mužov v produktívnom veku. Príčinou vzniku je vrastenie chĺpku do kože, ktorá ho vyhodnocuje ako cudzie teleso. Následne sa tvorí jedna alebo viacero dutiniek – abscesov, ktoré sú naplnené hnisom. Rizikové faktory pre rozvoj abscesu v oblasti kostrče a konečníka sú: obezita, nedostatočná hygiena, sedavé zamestnanie, výrazné ochlpenie a nosenie tesného oblečenia.

Absces na ďasne alebo zube

V tejto oblasti sa absces nazýva fistula a je pomerne častým ochorením. Na rozdiel od áft, ktoré sa prejavujú podobne zdurením okolo ďasna a súvisia výlučne s ďasnom, fistula hovorí o zápale v oblasti zuba. Fistulu od afty rozlíšite aj tak, že z afty hnis nevyteká, zatiaľ čo z fistuly áno.

Liečba abscesu

Liečba závisí od viacerých faktorov – miesto, kde sa absces nachádza, jeho veľkosť, či sú ovplyvnené aj iné orgány a funkcie a podobne.

Pri menších abscesoch do veľkosti 1 cm sa odporúča domáca liečba, ktorá môže zahŕňať napríklad prikladanie horúceho obkladu po dobu aspoň 30 minút 4x denne.

Upozornenie!

V žiadnom prípade sa absces nesnažte vytláčať, ani do neho nepichajte ihlou. Nakoľko sa vnútri nachádza bakteriálna infekcia, porušením abscesu by sa tieto patogény mohli dostať do hlbších štruktúr podkožia a vyvolať ešte rozsiahlejšiu infekciu.

Pri abscesoch, ktoré sú väčšie ako 1 cm, nachádzajú sa v blízkosti konečníka, zväčšujú sa alebo sú spojené so zvýšenou teplotou je nevyhnutné vyhľadať lekára.

Pri abscese na ďasne je potrebné navštíviť zubného lekára, ktorý ošetrí kaz spôsobujúci zápal, prípadne vyčistí zubné kanáliky. Bez tohto ošetrenia nie je liečba fistuly možná a zápal bude postupovať.

Chirurgické odstránenie abscesu

Ak je to nevyhnutné, absces sa odstráni chirurgicky. Tento zákrok je nebolestivý, pretože pred zákrokom vám lekár miesto ošetrí lokálnou anestézou. Následne sa miesto vydezinfikuje, skalpelom sa absces nareže a zbaví všetkého hnisu, prípadne zarasteného chĺpku alebo iného mechanického problému. Prázdna dutina abscesu sa vypláchne peroxidom.

Ak je to nevyhnutné, do vnútra abscesu lekár umiestni drén, aby sa zvyšný obsah z abscesovej dutiny dostával na povrch. Po chirugickom odstránení abscesu sú zvyčajne pacientom predpísané perorálne antibiotiká. K uľaveniu od bolesti dôjde zvyčajne okamžite, 1 – 2 dni po zákroku môže byť miesto citlivejšie. Použiť môžete bežné voľnopredajné lieky tlmiace bolesť, napríklad Ibalgin, Nurofen, Panadol, Paralen a podobne.

Zhrnutie

Absces je ohraničený zápal na koži, ktorý sa môže vytvoriť kdekoľvek na tele. Vnútri abscesu sa nachádza hnis, baktérie a odumreté bunky. Len malé abscesy by sa mali liečiť doma, všetky nad 1 cm a také, pri ktorých hrozia rôzne komplikácie by mal ošetriť lekár. Prevencia tvorby abscesu zahŕňa pravidelnú osobnú hygienu, starostlivosť o pokožku po holení, či nosenie bavlnenej spodnej bielizne. Po chirurgickom odstránení abscesu sa miesto kompletne vyhojí do 10 – 14 dní.

Zdroje

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×